Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Управление на триак 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Управление на триак
Най добре в нулата :)

Пет Ное 07, 2014 9:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

amdatlon написа:
Най добре в нулата :)

:D има логика.

Съб Ное 08, 2014 1:03 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Привет. Ето една моя публикация. Точно това, което ти трябва ;) Ако има въпроси - на линия съм.

С Уважение: Врачков

Прикачени файлове:
Коментар на файл: LIDI_DOKLAD
LIDI_DOKLAD.pdf [698.17 KiB]
423 пъти

Пет Авг 07, 2015 11:33 am
Профил
Аватар

Горещо ме интересува как подобно устройство минава сертификация. В смисъл съвсем сериозно питам - без сърказъм - тъй като в момента има идея за производство на нещо сходно с това, но доста по-сложно. Реално имам и работещи прототипи на фабрични платки.

Пет Авг 07, 2015 3:11 pm
Профил ICQ

Това устройство което виждаш, в този си вариант няма да мине през метрологията. Триака е шумен... Тъй че трябва към тази схема с триака да се добави един филтър най - малкото. След това вече се отива към филтрация и на управляващата част. И г/д това са точките за съобразяване. При все, имаме и комуникация по RS-485 - дълга линия, задължително индуктивности на входа, супресори също. Захранването го бях предвидил импулсно, но мястото ме ограничава. Иначе и добри филтри преди и след захранването не са лоша идея. Абе като цяло не са малко нещата. Ти какво устройство ще правиш... Поне някаква бледа техн. спец. до колкото е възможно ?

Поздрави ! Врачков

Пет Авг 07, 2015 4:36 pm
Профил
Аватар

Ами да кажем че е димер с триак. По точно триаците са 8, на достатъчно голям радиатор за да се опънат на поне 4-5 ампера всеки (ако издържи платката :) ). 8-те се управляват отделно и независимо един от друг. Включването е phase lag. За Phase lead цената на устройството ще стане солена. Тя и сега е висока. Евентуално за по-нататък ще мисля и за такъв вариант но с по-специално предназначение. Естествено за сега нямам намерение да го сертифицирам, защото е абсолютен нонсенс - едва ли ще може да се продадат повече от 20-30 устройства, което никак няма да оправдае евентуални лаборатории. И щом и вашето няма да мине, то тогава как всички евтини димери по магазините са минали? Риторичен въпрос на който знам отговора. Ама и аз нямам такива намерения, щом всички така правят.

Постарал съм се устройството да е безопасно, да изглежда добре, но най-вече да е функционално. Захранването ми е с трафче и линеен стабилизатор. Аз също имам комуникационна линия на базата на 485, която обаче се захранва от галванично разделен DC/DC, който между другото е доста шумен.

Пет Авг 07, 2015 10:31 pm
Профил ICQ

При тия тоци ще заглушиш целия средновълнов :-D

Съб Авг 08, 2015 9:10 pm
Профил

Цитат:
И щом и вашето няма да мине, то тогава как всички евтини димери по магазините са минали?

Не съм ровил скоро, но допреди няколко години димерите до определена мощност не се контролираха за смущения. Може и да лъжа де...

Съб Авг 08, 2015 10:17 pm
Профил
Аватар

Едва ли някой от ползвателите или тия които ще са наоколо ще им пука за средновълновия :) Една дрелка примерно шуми много повече. Ако някой каже, че един мижав кондензатор (дето го слагат понякога) решава проблема - няма да му повярвам. Пък щом до определена мощност не се контролират - ще го напишем, че е толкова. Пък който го ползва над това - на негова отговорност...

Тези заради които се хванах да го правя нещото им трябва по около 1 киловат на канал за лампи с нажежаема жичка. Искаха нещо дето да им прави разни ефекти с 8 клона шарени лампи - някакво увеселително съоръжение. Донесоха едно дето мязаше на контролера на оня с RGB лентите. Първоначално ги отсвирих, ама после решихме да направим нещо по-така - димируемо и с DMX512 вход.

По тази линия влязах в поляна с мотики дето никой не е настъпвал (или ако е настъпвал - няма информация все още) - PIC16F1619 - най-новото отроче от фамилията - ератата му е меко казано постна - няма нищо за силикона в нея. Обаче чипчето кърти мифки и цепи асфалта - единственото нещо дето прави софтуерно е да върти ефектите - половината програма е настройка на периферията.

Нед Авг 09, 2015 5:43 pm
Профил ICQ

Скоро, има-няма 37 години, за една изложба на тукашното ТНТМ реализирах първата моя електронна схема - тиристорна цветомузика с 4 40 ватови лампи. В радиус 2 километра не можеше да се слуша радио на средни вълни. Специално разнасях веф-а с колелото, за да изследвам ефекта. Не ми се вярва физиката да се е изменила от тогава, или който и да е процесор, пък бил той и ПИК, да пребори смущенията.

Нед Авг 09, 2015 8:42 pm
Профил
Аватар

Е аз не съм отрекъл че зашумява, ама и кой слуша средни вълни в 21-ви век :) Естествено не съм съгласен и с двойни стандарти - чайна експорт може, ама CE не може. Ами тогава ще го маркирам чайна експорт, ще фалшифицираме един сертификат и ще кажем че сме го поръчали на китайците да го направят. Колко типично български звучи а?

Процесора в случая няма нищо общо - просто с неговия хардуер си спестих доста писане на тайм критикъл фърмуеър.

Нед Авг 09, 2015 9:28 pm
Профил ICQ

Аз бих ти предложил следните добавки към схемата. ЛЦ филтърче + варистор или РЦ група паралелно на триака. Оразмерено е за крушка 60 W (а предпазителя позволява повече товар де... но той е за всеки случай, а BTA 12 държи 12 ампера). Надявам се е достатъчно... Не съм нарисувал МОК-а и фазовия детектор, но ако има нужда и тях ще драсна.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Filtration_TRIACS
11868897_1018989094807858_1092621525_n.jpg
11868897_1018989094807858_1092621525_n.jpg [ 32.08 KiB | Прегледано 4558 пъти ]

Пон Авг 10, 2015 8:06 am
Профил
Аватар

Ами тези неща са много хубави ама добавят цена. Без да правя сметки мога да кажа че ще се оскъпи поне с 30-40%. Първо защото платката е проектирана по размера на радиатора - ще порастне платка, ще порастне и радиатора - а той не е много евтин. ВТА41 издържа 40 ампера на теория. Без радиатор ги поддържа само няколко секунди преди да излезе пушека. Същата работа е и с ВТА12 - сега говоря по спомен ама на тия триаци пада им беше около 2 волта, по 1 ампер е 2 вата. ТО220 преко сили издържа 1 ват без радиатор.

Падал съм от смях като ми покажат една платка с гол BTA41 и се бият по гърдите че можело с 40 ампера да се товари - може ама друг път. Моите неща си ги рейтвам за колкото голям радиатор сложа - ползвам едни дето съм ги смятал за около 5-6 вата на естествена конвекция, слагам си 3 ампера бушонче и го пиша, че нещото е до 3А. Преоразмерения триак ми дава мощност без да изгори докато изгори предпазителя при евентуално късо. Иначе спокойно мога да слагам ВТА06 примерно. Тази схема работи в едно друго устройство от което сме продали стотици и върнато за смяна на триак няма. Там има и снубер сложен. Само дроселче няма.

Пон Авг 10, 2015 12:18 pm
Профил ICQ

Ами да, тук опираме и до икономическата част. Просто дадох идея как да не шуми :D :D :D Иначе дали ще го изпълниш - твоя воля. Въпрос на вкус. Но както казва един мой колега : "Няма пълно щастие". Аз обичам да казвам и следното : "Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.". Та при всички случаи - цената си е фактор.

Пон Авг 10, 2015 12:48 pm
Профил

Наскоро из спама в пощата си четох някакви рекламки за мосфетчета, били low cost ама колко low не пишеше...

Но като гледам в дигито има голям избор и може да се спретне алтернатива на тиристорчетата...

Пон Авг 10, 2015 2:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща