мога да говоря за платка от моята сложност.
3 седмици оправяхме схематиката - рисуване на символи, търсене на компоненти (чарджер, повдигачка и пр. гадости).
~3 седмици ми отне паметта (пре-симулация, констрейни и пост-рутирана симулация).
1 седмица уточнявахме с фабриката материали, препрези и дебелини на фолио.
платката се получи 8 слоя, и стека и материалите са къстъм ордер.
мин. дупка 0.2мм, мин. писта 4 милса (на места 3.75)
седмица беше производството на платката. супер-експресна поръчка пратена с куриер.
3 дни е стенсила (лазерен)
1 седмица е събиране на компоненти, файлове за P&P
3 дена е насищане, като им висиш на главата и не мърдаш от машината, дори и за кафе.
после няколко дена да огледаш всичко и евентуално да пипнеш нещо.
накрая пускаш тока, и ако имаш МНОООГО голям късмет - не виждаш пушеците.
поне 2-3 дена палиш свещ всяка сутрин, докато не се убедиш, че всичко работи правилно. сериозен тест на паметта може да отнеме и половин месец.
ако нещо се закучи - божа работа колко дни ще отнеме, докато схванеш какъв е проблема. който може и да е нерешим без ревизия.
60 дена е почти невъзможен срок, само за хардуера. по-скоро трябва да се мисли за 100 дни + някакъв "план-Б", защото нещата рядко протичат гладко.
на тази платка има 560 компонента, основно 0201. което автоматично те ограничава като места за насищане.
производството на 4 прототипа излезе към 2500, но не си спомян долари или афро. тогава имаше значение.
сега, ако трябва да повторя със същия тулинг, ако платкаджийницата има същите материали на склад, и всички компоненти са на склад при мен, един срок от 3-4 седмици ми се вижда оптимистичен. и цената пак ще е неприята.
---
софтуера може да се почне, почти след като се установи схематиката. ако имаш някакво подобно желязо, де.
ако говорим за по-модерна ОС с device tree ремапването на драйверите е малко по-лесно. стига да знаеш кое къде е и като пинове, и като адреси във физическата памет. което на чип с петдесетина вътрешни контроли, всеки с по 3-5 възможни мукса, въобще не се свежда до цъкане в една табличка.
ако трябва по-сериозна заигравка с видео (примерно), за да ползваш всичкия хардуер като хората, нещата могат да отнемат месеци на драйвер.
и много зависи от борците. младите имат ентусизаъм, но нямат опит. опитните пък са мързеливи и са склонни да влизат в безкрайни цикли при ниска консумация (на бира).
---
за къси срокове - както ти казаха хората, хардуерния "екип" трябва да е от един човек. и той трябва да не се гътне, да не го хване грип, или да не се влюби през това време (в някоя нова софтуеристка, примерно). пък и като че ли при едновременното рутиране точно на такава платка, повече хора ще си пречат. това е подход за по-сложни платки, примерно дъна за компютри, където зоните са повече и е по-широко, уж. а, и софтуера трябва да го поддържа.
в софтуера разпареляването е по-лесно, но пък трябва за всеки шушляк да осигуриш отделно пре-желязо. няма как двамца да пишат различни драйвери и да си удрят асинхронно ресети на една и съща платка. колко хора ще ти трябват зависи от това, колко готов софтуер има вече и колко дълбоко трябва да се дописва.
това до ниво гола ОС.
по-нагоре по принцип се намесват едни лигльовци, които ти заявяват "ами това на мойта машина работи, на новия хардуер неще. значи хардуера е виновен" и отиват да карат борд/колело/парапланер. и ти трябва да си пиеш хапчетата за нерви и да се чудиш как да озаптиш хардуеристите да не посинят някое око.
въпреки това, мекуера е по-лесен за едновременна работа.
---
ецване с железен трихлорид отнема 15-30 мин.
с азотна киселина е турбо-фолк - бързо и изненадващо.
най-екзотичния бъркоч, с който съм ецвал е белина с лимонтозу. отнемаше към един ден на пресен разтвор.
сол и син камък не съм се сещал да ползвам. пуска ли се някакъв ток?
с асфалтов лак мисля че може да се докара 12-15 милса, но не е за начинаещи
метализация на отвори не съм правил в домашни условия, главно защото химията е по-завъртяна, а по онова време не можеше да си купиш дори шише солна киселина.
драйвер за 15 минути никога не съм успявал да скова. явно съм стар веке