|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:40 am
Честотен преобразувател - молба за съдействие!
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Честотен преобразувател - молба за съдействие!
Един въпрос! С риск да се изходя не на място искам да попитам дали е сигурно, че Пенка има защита от подаване на честота различна от 60Hz?! Това ми се струва напълно безсмислено! - първо: електрониката работи с изправено напрежение - второ: двигателят се управлява през някакъв инвертор Та в този ред на мисли - сигурен ли си, че просто не подаваш напрежение с необходимите параметри?!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Апр 17, 2015 11:32 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Щом е скъпа пералня от висок енергиен клас, конструкторите със сигурност доста са се потрудили на тема оптимизация, отчитайки редица фактори, в т.ч. параметрите на захранването. Поради това въобще не се учудвам, че не иска да зацепи на 50 Hz.
Единственият разумен вариант виждам в това електрониката да се "излъже" че мрежовата честота е 60 Hz. Това не е невъзможно, но е добре да разполагаме с някаква схема или поне да се изясни на какъв принцип става управлението на нагревателите и на мотора.
|
| Пет Апр 17, 2015 11:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък бай Бонго от нЕмане к'во да прай - к'во ли не открива Оказа се, че лошите ми впечатления от италиянското Зануси не трябва да се прехвърлят върху Електролукс, щото са били женени само за малко и то отдавна. От мярналите ми се снимки на платките и една мъглява схема ми се струва, че няма да е голям проблем пералнята да мине на 220В, или поне част от нея. Двигателят е трифазен и е свързан към отделна платка-инвертор, имаща два топуза-кондензатори на входа... Другото май се щрака с реленца, ама jjmilev като се скръндзи за схемата  Софтуерното ограничение за 60Хц и изключителността на модела ми се струва невероятно, по-скоро в Европа се продава под друго име със същата електроника и останалото за 220В. Черешката на тортата обаче е към края на Use&Care Guide-то: Service Prevention Checklist : ..... Washer does not start..... Water supply faucets are not turned on. Turn on water supply faucets. <- множествено число! Washer won't spin. Load is too small. Add 1 or 2 similar items to help balance the load. Освен това добичето е умно и ако знаехме каква грешка изписва  Edit: схемата я намерих, не че изяснява много нещата...
|
| Съб Апр 18, 2015 5:00 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Мисията невъзможна ли е да му дялнеш честотно , дето вместо "твоите мотори" да управлява , да прави подобие на синусоида с 60 Hz ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Апр 18, 2015 6:54 am |
|
 |
|
jjmilev
Ранг: Минаващ
|
 |  |  |  | bongo_x2 написа: Пък бай Бонго от нЕмане к'во да прай - к'во ли не открива Оказа се, че лошите ми впечатления от италиянското Зануси не трябва да се прехвърлят върху Електролукс, щото са били женени само за малко и то отдавна. От мярналите ми се снимки на платките и една мъглява схема ми се струва, че няма да е голям проблем пералнята да мине на 220В, или поне част от нея. Двигателят е трифазен и е свързан към отделна платка-инвертор, имаща два топуза-кондензатори на входа... Другото май се щрака с реленца, ама jjmilev като се скръндзи за схемата  Софтуерното ограничение за 60Хц и изключителността на модела ми се струва невероятно, по-скоро в Европа се продава под друго име със същата електроника и останалото за 220В. Черешката на тортата обаче е към края на Use&Care Guide-то: Service Prevention Checklist : ..... Washer does not start..... Water supply faucets are not turned on. Turn on water supply faucets. <- множествено число! Washer won't spin. Load is too small. Add 1 or 2 similar items to help balance the load. Освен това добичето е умно и ако знаехме каква грешка изписва  Edit: схемата я намерих, не че изяснява много нещата... |  |  |  |  |
Грешката е Е44, което е прекъсване в окабеляването или липса на комуникация между основната платка и управлението. Интересното е, че излиза на дисплея за секунда и изчезва, все едно прави някаква проверка и отново излиза. Пробвал съм да захраня с вода и двата входа, но няма разлика. Проблема е, че управлението с големия бутон за избор на програмата не свети - там за да стартираш инициализацията трябва да избереш примерно "ръчно пране" с комбинация от още 2 бутона и да стартираш процеса. Диодите около кръглия бутон и под всички останали бутони не светят. Въртиш бутона и писука, но не можеш да избереш програма - като се загледаш в тях се вижда как едва едва светват когато въртиш бутона, но всичките, а не един който се променя както на клипа. От сервиза провериха платката и управлението и казаха, че са изправни. По-късно ще постна схемата, че не съм в къщи. Благодаря за отзивчивостта на колегите, които наистина се опитват да помогнат!!! В началото тръгнахме да доказваме принципа: "В американски форум: питаш и ти отговарят. В руски форум: питаш нещо и теб те питат. В български форум: питаш нещо и всички почват да ти обясняват колко си тъп" 
|
| Съб Апр 18, 2015 8:33 am |
|
 |
|
timt
|
В български форум: питаш нещо и всички почват да ти обясняват колко си тъп"  Тука грешно си разбрал. По скоро е раздумка. Според мен не е проблема в честотата.
Последна промяна timt на Съб Апр 18, 2015 8:55 am, променена общо 1 път
|
| Съб Апр 18, 2015 8:49 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Не че нещо но как е преценено че всичко е изправно щом пералнята не тръгва? Грешката /липса на комуникация/ може да се дължи на какво ли не (вероятно и на неподходящо захранващо напрежение).
|
| Съб Апр 18, 2015 8:54 am |
|
 |
|
jjmilev
|
Взеха контролера и основната платка и в сервиза са ги тествали, за да проверят дали са изправни. Връзката между тях е едно кабелче, което също е ок. Машината е чисто нова, разопаковахме я тук в БГ. Направи ми впечатление, при PNC номера, че е посочена 2008 г.  Явно колегата е прав, че позват едни и същи компоненти с години, но проблемът си остава, ако няма алтернативен модел в Европа... Лампата, която трябва да свети в барабана, когато отвориш вратата, за да поставиш дрехите също не свети...
|
| Съб Апр 18, 2015 9:39 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Вариант 1 : електрониката вижда 50Hz и казва : "до тук" - щом не е 60Hz значи има вероятност да е 220В и всичко дето се цъка директно да даде фира. Лошо няма да е чак толкова "ентелегента" ама и твоя приятел не се ли сети че тука сме на 2 пъти по-високо напрежение и че за да се пусне нещото тука, най-малкото ще трябва да се бръкне с едни 200-300 лв. в най-добрия случай за траф 2:1. И то при положение че се ползва входа за топла вода. Щото тия дето са само със студена имат по 2кв. нагревател - а за там траф вече става дебело.
|
| Съб Апр 18, 2015 11:39 am |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Вкарвал съм в производство други машини( не перални) и на някои такива нарочно има объркване в схемата за да може сервизния техник да ги запусне, а не клиента. За да може да се провери всичко по монтажа на съответната машина. Някъде на горе четох, че е чисто нова. Много ми намирсва на някой джъмпер или кабел не на място. Или е заключена с бутоните по някакъв начин. Поздрави Вассето!
|
| Съб Апр 18, 2015 12:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз също продължавам да твърдя, че проблемът е друг, а не в честотата. Електрониката на пералнята се захранва на постоянно, а двигателят е през инвертор. И в двата случая няма значение колко е честотата на входното напрежение ако са заложени необходимите допуски. Трябва да е някаква страшна цигания, че да има проблеми. По същата логика може да поставят нещо, което да следи в каква позиция е Юпитер и каква зодия е собственика... По-скоро има някаква групичка, която следи стойността на входното напрежение... Mitko_el, не мога да помогна на човека! Инверторите разчитат на факта, че всеки двигател представлява голяма индуктивност, докато в случая трябва нещо като UPS. Трябва генерираното напрежение да е синусоидално(да бъде направен такъв посредством голям траф и филтрова група). Ако пуснеш импулсно напрежение към пералнята поради факта, че няма този индуктивен характер, няма как да се получи толкова голямо дефазиране м/у I и U и ще си остане импулсно. Това едва ли ще се хареса на пералнята... Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Апр 18, 2015 4:56 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
По това описание дето даваш съм почти убеден, както колегата stoyanoff, че проблемът е някъде другаде, но не и в честотата на захранващото напрежение. Ако има защита заради честотата, то определено няма да има това кретенско поведение, а по-скоро ще изпише някаква грешка и ще я държи постоянно на дисплея и няма да реагира на нищо. За кой сервиз иде реч и като как са го направили това, че ми е адски ама много адски любопитно??? След като сте върнали платките обратно в машината поведението същото ли е както преди да я разфасовате?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Апр 18, 2015 5:44 pm |
|
 |
|
michev
|
Накрая да не излезе че има датчик(ци) на транспортните болтове? 
|
| Съб Апр 18, 2015 6:01 pm |
|
 |
|
timt
|
Знаеш ли че си много прав! Може да има подобна защита.
|
| Съб Апр 18, 2015 6:58 pm |
|
 |
|
jijo
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
При европейските модели посочената грешка действително не е проблем с честотата. Е44 - Door interlock sensor faulty. Но не се знае за американските модели в сервизното описание под Е44 какво пише. Не се намира сервизна документация под този продуктов номер. Съветът ми е да погледнете какво става с ключалката на вратата и веригите, които я управляват.
П.С. Платките на уредите на Електролукс за Европа мерят не само честотата, а и големината на входното напрежение. Инверторите им мерят само големината на напрежението. Нагревателите се управляват с реле, другите консуматори с триаци. Освен това следят и утечки в нагревателя (един е), мотора (ако е четков), както и за прекъсване на по-малките консуматори.
|
| Съб Апр 18, 2015 7:03 pm |
|
|