Отговори на тема  [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Следваща
Standby power supply 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Standby power supply
741 написа:
...напрежението на мрежата се променя с 30V, т.е 30-40 микросекунди)
[/quote]
Май бъркаш в сметките. Най-бързата промяна на синус.220В/50Хц е 0.1V/us, значи за 30V отиват 300us. Въобще не мисля че бързодействието ще е проблем за кой да е елемент, все пак 50Hz са това, па било то и с фронтове разни.

miro_atc написа:
...Иначе проблемът на класическото dc/dc е необходимостта от захранване на логиката (pwm) и обратната връзка. Мощността на това захранване е съезмерима с мощността дето трябва да се изкара. За съжаление това е в най-добрия случай.

Дали? Ако се сложи един CMOS ЧМ (4538,555...) да бута едно полевче, а в обратната връзка един оптрон на 10uA (макар че и без ОВ ще стане) , високоомни резистори навсякъде... защо да не стане?

Макар че, при твоята мощност, ако врътнеш една малко по-голяма антена, току виж си се захранил от близката радиостанция или от жсм-а на случайно минаващите граждани. Или направо от биополетата им, като енергиен вампир. :)

Чет Мар 05, 2015 7:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

4040 написа:
741 написа:
...напрежението на мрежата се променя с 30V, т.е 30-40 микросекунди)

Май бъркаш в сметките. Най-бързата промяна на синус.220В/50Хц е 0.1V/us, значи за 30V отиват 300us. Въобще не мисля че бързодействието ще е проблем за кой да е елемент, все пак 50Hz са това, па било то и с фронтове разни.

Да бе, вярно. Горе смятах наум колко е максималното dU/dt на мрежата и съм сложил една нула вповече. Тъй че реално най-краткото време за нарастване на мрежата с 30V се получава 300 мкс, а резонансната честота на кръга трябва да е към 3 кХц, което е прилична стойност и предполагам диакът ще се запушва без проблем. Но не си прав, че били 50 Хц и всеки елемент щял да се справи. Преходният процес е доста по-бърз и времето за запушване трябва да се съобразява с него, та трябва да се внимава с това.
miro_atc написа:
Мда... това е по-вероятно да се получи, т.е. да няма запушване на диска, а само осцилации.

Ако е направено читаво, няма да са "осцилации", а разколебаване от един полупериод на резонансната честота при всяко включване, докато токът опита да обърне посоката, при което диакът се запушва. Като се промени напрежението на мрежата с още 30-60V, следва нов импулс, и т.н.
Цитат:
Че ще работи е ясно, просто това кпд от 30% при 1mW ми звучи съмнително...

Сега се замислям как ще му измеря кпд-то на това, ако тръгна да го правя. Реактивната му мощност е много по-голяма от активната, та само с мерене на ток няма да стане. Ще трябва ватметър или електромер, само че в миливатовия диапазон, а около мен поне такъв уред няма.

Чет Мар 05, 2015 7:59 pm
Профил

E .. меренето със скопа, меренето да е проблем. Иначе както колегата по горе казва, CMOS 555, но не е задължително дори да е това, и с два транзистор аможе да го разклатиш, дори с тия малки тоци спокойно може д аклатиш с някой високоволтов, т.е. вече и самото хранене на генератора няма да е проблем, а и обратна връка може да му ръчнеш, колко му е ...хората с половин лампа правят инвертор че и стабилно държи напрежението ;)

Чет Мар 05, 2015 8:18 pm
Профил
Аватар

741 написа:
...Ако е направено читаво, няма да са "осцилации", а разколебаване от един полупериод...

Да, при добро пресмятане може и да се постигне точен "отрез" , но в случая ме съмнява самия диак какви параметри ще има. Тоя DB3 , който го слагат навсякъде (но за друга цел), ме остави в голяма чуденка - върху него остава пад 10V , а очаквах 1V , колкото при тиристорите. И в случая, принципно, е добре да се работи с колкото може по-високо напрежение , над 30V, за да се намалят токовете , съответно и загубите от падовете на полупроводниците и съпротивленията.

Чет Мар 05, 2015 8:50 pm
Профил

Къде ги гледате тези 10V пад? Аз отворих един-два дейташийта, ама никъде не видях да пишат за Vf. Пишат, че гарантират в изхода поне 10V върху 20 ома резистор при разряда на кондензатора, ама това е друго. Всъщност, при пиков ток от 1-2А наистина може да се вдигне напрежението, на нас обаче такива тоци не ни трябват. При милиампери през диака напрежението не би трябвало да е повече от волт и нещо.

Чет Мар 05, 2015 9:47 pm
Профил
Аватар

На осцилоскоп го гледах. Даже правих нещо подобно - исках да светна икономично светодиод на 220V и правих някакви разряди в кондензатори ,но нещо не се получи и от тогава ми влезе в черния списък това DB3. Но може и аз нещо да съм недогледал, не беше важно и не съм го мъчил много.
Гледам обаче в даташита ,че VA х-ка хич не стига до 1V. То и няма нужда - това го ползват само да пусне един "шип" в гейта на симистора. Докато не се тества подробно, за мен си е съмнително.

Чет Мар 05, 2015 10:08 pm
Профил

Мда, вярно. Проверих го с някакъв диак от чекмеджето, нямам представа какъв е. И при съвсем слаб ток напрежението на този моя стои към 20V след като включи, все едно има ценер последователно. Значи забравяме за кпд-то.

Чет Мар 05, 2015 11:35 pm
Профил
Аватар

Едит: уф, сглупил съм докато зяпам филма :oops:
Но генератор с един транзистор (може и MOS) - да.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Мар 06, 2015 6:08 am, променена общо 1 път

Чет Мар 05, 2015 11:41 pm
Профил

Абе Бонго и Тони, дайте по някоя картинка - споменавате някакви схеми - дето и да съм ги чел, е било преди да почна да забравям. :-)
Така и так темата стана Академична и широкопрофилна ( но пък все още тясно специализирана)...

Пет Мар 06, 2015 12:23 am
Профил

Чакащ мултивибратор .. може и да не е чакащ. за 555 мисля е ясно, за транзистори, ще взема утре да драсна, просто мултивибратор, само режима трбява да му подбереш та да харчи малко, но то ако има трафче... може и да не е мултивибратор а направо LC, просто се храни от мрежата и така може да отиде и нагоре като честота, но пък все пак не искаме да харчи много.

Пет Мар 06, 2015 4:01 am
Профил
Аватар

Ся, според мен нещо повече от блокинг-генератор не е нужно, пък и е добре документиран за разлика от онова с диака.
По-по-горе имах предвид разновидност с връщане на енергията във филтриращия кондензатор, но да си създаваш допълнителен проблем икономисвайки миливатове...
На схемното решение му викали Ringing choke converter, освен в китайските зарядни масово се ползва точно за Standby power supply. Набързо изрових малко литература по темата:
http://www.bdtic.com/DownLoad/ST/AN2228.pdf
http://www.fujielectric.com/company/tec ... 4-1988.pdf

П.С.: а диак се прави и с транзистори...

Пет Мар 06, 2015 1:06 pm
Профил

Блокинг генератор е най лесното нбо там не знам дали може да му намалиш достатъчно загубите.

Пет Мар 06, 2015 3:15 pm
Профил

Преди почти 20 години, когато маломощните високоволтови транзистори бяха кът правих мрежово захранване с 60 волтов NPN транзистор - точно в режим на блокинг генератор.

По спомени схемата беше:
Грец , захранен от 220V през последователен кондензатор и малък резистор.
В изхода на греца - ценер (май връзвах 2 последователно) за 50V. С това напрежение захранвах блокинг генератор с един транзистор. Трафа го мотаех върху "о" ринг. Вторичната на трафа беше с 10 пъти по- малко навивки от първичната. Във вторичната имах еднопътен изправител (диод) и кондензатор. Напрежението на изхода беше около 5V и беше с относително добра стабилност без никакви обратни връзки и оптрони. Разчита се, че ако захранването на блокинг генератора е стабилно (заради ценерите), то и на изхода му ще имаме що-годе стабилно напрежение.

Схемата може да работи и ако ценера не е във входа (в изхода на греца в първичната страна), а е в изхода на захранването (вторичната страна) и е за 4.8V.

Целта ми тогава беше да се направи малко и евтино "импулсно" захранване за температурни регулаторчета. Не ме е интересувало КПД-то, а габаритите и цената.

За дизайна на Миро - основния проблем който виждам е трафа.
Не знам дали не могат да се намерят "сдвоени" индуктивности като ТЕЗИ, но с по-добра изолация между намотките (на тези изолацията е 300V). Иначе ги има в различни съотношения на нависките.

В случая понеже навивките са само 2 - няма как да се използва блокинг генератор, а "восоковолтов" (60V) двутранзисторен мултивибратор примерно ... Все пак в първичната страна на трафа трябва да имаме поне 30-60V, та при коефициент на трансформация 10:1 да извадим 3V.

Не е ясно какви смущения ще генерира схемата и как ще "оцелява" при покови напрежения по 220V мрежата. Тъй като мощността е мижава - предполагам проблеми със генерираните смущения няма да има, но знам ли ...

Пет Мар 06, 2015 5:38 pm
Профил

Абе просто мултивибратор, няма нужда да сваляш на 60, от това губиш КПД, директно на колкото излезе, само трябва да си поиграеш с индуктинвостта, обаче акто намалиш коефициента на запълване и ще си ОК, ще си стане истинско DC/DC. Ако минеш на 5556 ili drug CMOS вариант ще стане лесно но 100-200 uA си отидоха, и като сметнеш че трябва някак да ги свалиш ... въпреки че не е изключено да го накараш да се храни само, за да нямаш линейно захранване за него, тогава вече и КПД ще ти скочи много.

Пет Мар 06, 2015 5:50 pm
Профил

Ако се хванем буквално за думите на Миро за 1мВт, на 5V това са 0.2мА. Ако гледаме от 300V DC това в най-простия вариант на параметричен стабилизатор излиза 300 * 0.0002 = 60mW. Къде да се ходи надолу?
Говоря за резистор от типа на 1МОм и диод последователно, ценер и кондензатор към земя.
За неизолирано де.

Пет Мар 06, 2015 10:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Следваща