|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Изчисляване на филтър за EMС съвместимост
Абе за телефона не знам, ама озвучаването в офиса лови помпата в кладенеца, не помня вече но май е около 4 kW със сименски инвертор. Е като казвам лови, чува се лекичко, едва ли е изненада за някого  Ама телефона .. тия на Димитър са малки, мен помпичките ми са по 150-160 kW, а обикалям из един завод където моите помпички са като настолно фентилаторче сравнено с другите, то там по принцип обхват много си няма по други причини, но да ти кажа най-добре е точно около инверторите. п.с. кабелите им не знам колко са дъгли, ама само в кабелния тунел имаме 100-на спринклера .. през 3 м .. може да се сметне грубо 
|
| Вто Фев 17, 2015 1:26 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Tони, аудиото е на няколко килохерца и е супер нормално да лови инверторите, ама телефон дето работи над 900MHz ще ме извинява пича, ама е супер невероятно. Още повече пък с антени от по 20 метра кабели. Преди време трябваше да боря едни излъчвания от един наш регулатор и го правих, докато въртя алтернатора с един мотор с около 50кW инвертор. Алтернатора е на тест бенча с мотора, т.е. на около половин метър от него а регулатора на още толкова. Постановката беше да хвана излъчвания от регулатора в диапазона до 1GHz и съответно съм сложил един спектрален анализатор до регулатора с външна антена. Познай дали въобще съм хванал нещо от инвертора - абсолютно нищо. Регулатора излъчваше с някакъв хармоник около 4-5MHz и по-нагоре до 1GHz пълно мъртвило (като махнем радиостанциите), т.е. инвертора ако е излъчвал нещо е било под 1MHz щото по принцип аз под това не меря. Отделно тук си говорим за съвсем слаби излъчвания, а устройствата като ги тестват на смущения (телефоните не са изключение от такива тестове) се ходи в зависимост от стандарта до към 250V на метър напрегнатост на полето. Знаеш ли кога инвертор ще направи такава напрегнатост до 1GHz, че и нагоре за да може да заглуши сигнала на клетката и да прецака телефоните - абсолютно никога. Въобще ей така си ги говорим тук все едно сме във форума на бг-мама, а не в мцу-бг.ком  . ПП. За какво и е на помпата в кладенеца инвертор?
|
| Вто Фев 17, 2015 1:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
За да не върти на пълни оборотим и да тръгва и спира бавно че вдига много тиня. То в наше село е така, вода няма ама си имаме кладенец, то и ток няма ам си имаме дизел генератор ... те ти на Софийско поле, от две седмици са прехврърлили високото към Верила, да видим как ще е там, не че си имаме вече 2-ра година траф ама си нямаме високо за него, но пък съседа има та дава назаем.... то една година и вода вече има, като за казанчето и мивката става че тая от кладеница им разказваше игрта за нула време.
|
| Вто Фев 17, 2015 2:23 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Пак казвам - склонен съм да вярвам, че е възможно! Ето защо - при изграждането на инверторите водещите производители (Сименс, Шнайдер, Аз, макар да не съм водещ, и т. н. ) взимат мерки за ограничаване на излъчваните смущения(не говоря за филтри). Точно за това спектърът, за който говори бат Митко, е празен. Проблемът е там, че когато това чудо започне да излъчва, смущенията се индуцират в управляващите вериги и създават проблеми. НО това(методите за подтискане) води до намаляване въртящия момент на двигателя. Предполагам не сте пробвали със всички инвертори на пазара, за да твърдите, че 100% е така. Аз не съм! Та напълно възможно е, някой производител да не е подтиснал смущенията(аз съм успявал само с малки мощности, много е зор работата), за да изцеди по-голям въртящ момент. Това е много важно особено при големите двигатели. Няма да отговаря, на каквито и да било стандарти, но клиентът ще е много доволен!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Фев 17, 2015 9:50 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
stoyanoff, ако успееш да заглушиш телефон, пак е добре - на табелата пишеш "ГСМ заглушител" и пак си в бизнеса ... но с гсм заглушители  Аз нарочно се опитвам да заглуша гсм модем и от няколко китайски заглушителя най-добре се справя един ... гпс заглушител джобен размер. От педя разстояние убива всичо от гсм до вай-вай. Донесоха ми един голям "професионален" заглушител, но нищо не направи. Че излъчва и то не малко се вижда по ошашкването на UART-ите от близко разстояние, но нито гпс, нито гсм го усетиха.
|
| Вто Фев 17, 2015 10:28 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Ако имаш хармонични в двигателя ще увеличиш въртящия момент, ама друг път  По принцип моторни филтри може да не се слагат, ако двигателят е близо до инвертора и не го чекнеш в разни нетипични режими. Единствените инвертори, дето съм ползвал като потребител са тези на Lenze (последно за двигател ок. 7kW) и с тях нямаше никакъв проблем да се работи без моторни филтри. Прикачам картинка на смущения (conducted in power line) на едно мое нещо със и без ИЗХОДЕН филтър. Докато нямаше филтър s-мера на приемник (отдалечен на 3 метра; антена 30 см жица) скачаше на 9  След слагане на филтъра- в приемника не се чува почти нищо. Давам го само като пример, няма нищо особенно тук. п.п. измерването става точно с такъв LISN, за който ти писах по-горе. Измерването е в обхвата 0.15- 60 MHz (че те са с особен интерес за нас)
_________________ Хайде де!
|
| Вто Фев 17, 2015 10:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Малко офтопик ама тоя ригол ме убива, май и друга негова картинка ме беше узадачила преди време .... къде са стойностите по хоризонтала .... п.с. интересен ефект има тоя флтър към високите честоти.
|
| Вто Фев 17, 2015 6:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, ми то си ги пише бе - center frequency = 30.005MHz и span = 59.990MHz. Какво повече ти трябва по хоризонтала на спектрален анализатор  ? Иначе понякога и така става - сваляш едните честоти и вдигаш другите  .
|
| Вто Фев 17, 2015 10:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ееее това го виждам, ама .... не знам, не ме кефи като интерфейс, айде кажи тоя пик на филтъра към високите на каква честота е ... засечи си и време 
|
| Вто Фев 17, 2015 10:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
50-51MHz - намерих го за 5 сек, плюс това имаш и маркери  .
|
| Сря Фев 18, 2015 12:05 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... мен ако питаш е към 51-52 ама ми отидоха 10-на сек, не знам разглезил ли съм се какво ли, ама напоследък все ми се иска като погледна и да виждам всичко за секунда ... 6 Mhz на деление ... иначе за маркера да, има, няма да ти кажа че се пулих сигурно половин минута докато го видя къде се е скрил, ако не бяха деленията нямаше намиране ... верно че одъртявам, оглупявам и ослепявам, верно и че като го слагаш си го знаеш къде е ама все пак ....
|
| Сря Фев 18, 2015 12:24 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Маркера верно много мижав, и аз не можах да го открия без да знам на каква честота е  .
|
| Сря Фев 18, 2015 4:11 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Абе за качествата на Ригол няма какво повече да се каже. Аз по-калпав уред май не съм използвал, но използвам него, понеже това тук са бързи и непретенциозни измервания и не си струва да разнасям аерофлекса. Иначе за мен е крайно неприятно, че спектроанализаторите нямат логаритмична ос на честотата, но какво да се прави, щом никой не го прави, вероятно в мен е проблема. Ето резултати, клонящи към крайни. Около 2та мандрахерца шумът е фонов, не е от мен. Общо взето по-нискошумящо устройство от това не съм виждал ( 2,4 kW smps)
|
| Сря Фев 18, 2015 3:27 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
dan, доколкото разбрах , това е измерване conducted in power line. Би ли споделил как точно свързваш анализатора към линията?
|
| Пон Фев 23, 2015 11:23 am |
|
 |
|
dan
|
ами през LISN го свързам де (конкретно модела е EMCO 3825/2 )
|
| Пон Фев 23, 2015 11:24 am |
|
|