Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Как си правите прототипите? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Как си правите прототипите?
Като ви се случи, да ви щькне някоя идея, която искате да проверите набьрзо, как подхождате.
Варианти:
1. Правите си платката в домашни условия.
2. Използвате лабор-карти (от тези надупчените) и действате споялника и проводник от другата страна
3. Използвате експериментални платки (имаха си по-точно име ама...) пак надупчени, само че отделни редове и колони са фабрично свьрзани от долната страна и вие само "набучвате" елементите на определено мяст и с малко проводник си правите схемата, без намесата на поялник.

На мен третият вариянт ми се струва най-удобен и мисля да си порьчам тези дни една такава платка. Чудя се обаче дали ще ми свьрши работа и за малко по-големички проекти с някоя Атмега. Я кажете вие как процедирате.

Вто Яну 24, 2006 10:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
вариант 2

Вто Яну 24, 2006 10:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
За цифровата част - всякак става (до определени честоти де).
За аналоговата - с мъки става. При мен се получаваше с къси проводничета.
Масите - в една точка - абе стандартни изисквания.
Не съм ползвал "полуопроводени" платки. Само със жички.
За импулсни захранвания - не съм и помислял така да ги лепя.
Не схванах идеята на питанката. (може и да не съм в час сега)

Вто Яну 24, 2006 10:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За случаите когато е възможно да се работи на макетна платка 3 e наи удобен.

Вто Яну 24, 2006 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Wise идеята на питанката беше да разбера (предполагам не само на мен ми е интересно) кой метод се използва най-често. Аз се бях спрял на 3 (поради бьрзото и чисто изпьлнение), но не съм работил още с таквоз нещо и се колебаех да не са му много големи ограниченията. Но от поста на Никола стигам до извод, че вьрши работа.

Вто Яну 24, 2006 11:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
четвърти вариант: проектираш си платкат и я пращаш с платкаджийницата. плащаш си надценката и ти я правят за 3-5 дена, зависи колко добре се познаваш с хората. ако изключително много бързаш, може да се мине и без солдер маска, което си почти цял ден от срока. но е малко трудно поенето на всичко с крака под 0.5mm.

ако си объркал нещо - режеш писти и лепиш жици. ако някъде не си сигурен - просто слагаш падове или джъмпери

аргументите за:
- ако платката е малка, цената е малка и надценката, дори и 100% не е от значение
- ако платката е голяма и с много чарколяк, за 3 дена няма да я напоиш на жици
- вероятността 'ожицяването' да се различава от схемата е голяма. обратно, когато се работи с нетлист, е нулева
- аналогови схеми са почти непускаеми над дадена честота
- няма начин да прототипваш SMD компоненти на универсална платка
- ако идеята ти все пак е била добра и прототипа ти тръгне, си с вече една обиколка напред

Вто Яну 24, 2006 11:24 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Напоследък - хибрид между 2 и header платка;
на много чаркове са им типови корпусите - например - направил съм си малка header платчица за TQFP64, с изведени всички пинове на рейки на растер 2.54; чипа се пои на header-чето, а всичко останало на дупчената платка. Прототипите си правя с SMD компоненти 0603 и 0804 - много добре пасват на растера 2.54, още по-удобно става всичко ако се използва двуслойна платка - с метализирани отвори.

Пример: на header-чето TQFP64 пасват еднакво добре STR711, 712; AT91SAM7S64, 128, 256; не помня кои от LPC-тата; някои от MSP430

По принцип съм фен на решението на Дедо Боре; ама всичко е според случая. Двуслойка с маска можеш да получиш за седмица почти винаги, това е срок който почти всяка разработка може да почака.

Вто Яну 24, 2006 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре идеята беше по-скоро за мигащи диоди, все се каня да седна да се позанимавам с някой микроконтролер, да понауча нещо, но искам да си направя сам платката, не да е готова. Т.е. почвам от нулата и си я разширявам постепенно сьс знанията, 1 лед-че, 2 лед-чета, LCD...
Преди месец си правих купища елементарни схеми с 74хх, обаче всичко остава на хартия, искам малко екшьн дето се вика. Обаче време никакво не се намира и все отлагам, и сега това с 3. вариант ми се струва доста удобно и ще си порьчам една такава карта.

Вто Яну 24, 2006 11:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Balkana, а имаш ли прототипна платка за LFP128 ( правоъгълен е, ама не мога наизуст да ти кажа колко на колко е, 56F8355 е такъв )
Едит: LQFP128 - 38 + 26 pin

Вто Яну 24, 2006 11:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
Нямам още, но със сигурност точно същия ще си правя, заради любимия ми Micronas ARM7 - той е в точно същия корпус :)

Сря Яну 25, 2006 12:07 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А някои да знае от къде може да се закупят платки тип "вариант 3' ...? :) МИсля че са удобни когато искаш просто да навържеш нещо набързо .. (напримерно някакви модули или прочие) ....

Сря Яну 25, 2006 12:43 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
А някои да знае от къде може да се закупят платки тип "вариант 3' ...?

В Конрад в Пловдив преди 3-4 години бях гледал такива но ако нямат в наличност от каталога можеш да си избереш и ти я доставят. Даже си спомням, че имаше 3-4 ралични размера.

Сря Яну 25, 2006 10:14 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако е дребнои го бързам вариант 1, но по малко жички, повече тинол. Вземам от тиа с правоъгълни площадки, и съединиавам площадките с тинол. Гледам по малко жици да има, естествено така стават по присти неща, за захранвания подходящо, много е близко до реална платка, могат да се спазят всички нужни изисквания, за по сложни неща .. поръчва се, преди години ги правех с метода с тонера. А за прототипнте платки има ги със различен растер, масово са 2.54, но има и с 1.27, има и по малки, може би 0.625 не съм мерил но стават да се поят СМД.

Сря Яну 25, 2006 10:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ох, едно време беше лесно. Габаритите на резисторите се измерваха във ватове, на кондензаторите в напрежение. Инт. схеми бяха със ситните 100 мила между краката.

А сега като правиш прототип с TQFP, TSSOP да не говорим за онова безумие BGA, макетните платки са като далечен блян.

Все по-често прототипването е върху готова печатна платка. И после както каза Дедо - скалпел, едножични проводници и много псувни.

Някой хора ползват симулатори. Аз лично не съм и опитвал даже, мнението ми за подобни програми варира от крайно отрицание, до "абе нека се мъчат щом им харесва".

Сря Яну 25, 2006 11:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1. проектираш си платкат и я пращаш с платкаджийницата.
2. плащаш си надценката и ти я правят за 3 дена,може и са два ако няма солдер маска , но не е удобно винаги за запояване.

3.ако си объркал нещо - режеш писти и лепиш жици. ако някъде не си сигурен - просто слагаш падове или джъмпери

аргументите за:
- ако платката е малка, цената е малка и надценката, дори и 100% не е от значение
- ако платката е голяма и с много чарколяк, за 3 дена няма да я напоиш на жици
- вероятността 'ожицяването' да се различава от схемата е голяма. обратно, когато се работи с нетлист, е нулева // освен ако нетлиста не ти е грешен :)
- аналогови схеми са почти непускаеми над дадена честота // %$#№%$@№#(*!
- няма начин да прототипваш SMD компоненти на универсална платка // илзкючения -> http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html
- ако идеята ти все пак е била добра и прототипа ти тръгне, си с вече една обиколка напред //много вярно

P.S
изпoлзвани са материали и на други източници // ДедоБоре , elm-chan.org //

Сря Яну 25, 2006 2:03 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща