| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 IR термометри
Офтопикът първо: в Лидл видях Ni-Mh акумулатори готови за употреба, на които гарантират, че след една година ще запазят поне 75% от заряда си. Не знам от кога са.
Мии взех си от Лидъла IR термометърче за 40лв - викам си: "и калпаво да е, за тези пари...". Обаче още с отварянето останах неприятно изненадан от качеството на пластмасата. Померих малко - бива, макар че можеше и по-точно. По някое време взе да показва глупости, но нямах време и го прибрах. На следващият ден тръгнах да меря из къщи и след минута-две започна да ми дава минусови температури. Смених батерията и пак същото. След около час в началото мереше добре, после пак същото. Отидох в лидъла и го смених, новият направи няколко добри замервания, после отиде на 5-6 градуса в повече, после залитна на 5-10 градуса в по-малко. По-добре е от предния, ама е мнооого далеч от спецификацията. Като си почине около час пак става точен.
Не работя за първи път с IR термометър ама на такъв номер попадам за сефте. Има ли нещо което трябва да знам? Другото е, че все повече се убеждавам, че Лидл.БГ май не е Лидъл...
|
| Чет Яну 08, 2015 11:58 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: IR термометри
Не мога да намеря какви термометри има в Лидл, но ако е от тези като дръжка с прицел и бяла пластмасова лещичка отпред - има няколко подробности за тях. Първо - такива термометри може да имат, а може и да нямат корекция за отражението на материала, който измерваш. Второ - показанията понякога страшно много се влияят от температурата и/или изпотяването на самата леща отпред. (Пробвай да "дъхнеш" в лещата, и погледни какво почва да показва) Трето - за евтините такива се използват предимно нискокачествени IR сензори, и спецификацията е просто необходимост, а не реалност. Четвърто (за което вече си се досетил) - консумацията от батерията може да е по-висока от нормалното за този тип батерия, и може да влияе и върху измерванията на уреда. Но разбира се производителите не са се трогнали особено от такава подробност.  ... Все пак дай малко инфо за уредчето, има ли си марка, модел, с какви параметри е, до колко градуса измерва...
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пет Яну 09, 2015 2:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Аз съм нямал проблеми освен от повърхността на материала, но моя има настройка какъв материал мери.
|
| Пет Яну 09, 2015 5:13 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
http://www.kompernass.com/admin/view/ma ... LB7_22.pdfhttps://www.youtube.com/watch?v=JLQBqblZsVcЗа лъскавите повърхности ми е ясно, тях не ги броя. Има индикация за изтощена батерия - не се задейства, пък и с хубава пак прави номера. Тази заран добичето ми измери добре температурата навън и на предметите из къщи. След половин час повторих, започна добре и след около минута спадна с 5 градуса (същите предмети). За лесна контролна точка ползвам сгъвката на лакътя (30-35 градуса), почва да ме изкарва пресен труп с под 26 градуса. Не съм по къс ръкав, де.
|
| Пет Яну 09, 2015 10:28 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Сега ще ти кажа как да го накараш да работи добре - настрой си хладилника на 0 градуса с контролен термометър. Слагаш джвъчката вътре и изчакваш да се климатизира добре (да стане 0 градуса цялото нещо). Вадиш и мериш веднага преди да се е стоплил. Гарантирам ти добри резултати.
|
| Пет Яну 09, 2015 11:25 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Cekins, ти ме хвърли в оркестъра! Както и да е, ще трябва да се примиря, че иска час-два почивка между меренията. Всъщност го взех повече да определям разлики в температурата, тръбите на парното например, не съм се надявал на точност, ама не и да ме заблуждава....
|
| Пет Яну 09, 2015 12:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Разглобих го. Добичето харчи 14мА докато мери и 7мА докато индикира, с цялата коледна илюминация. На захранващия чип пише 7150-1 и ми прилича на линеен. Има любопитна леснодостъпна букса, пише: SCL, SDA, VCC, GND, DAT и обяснения на китайски.
|
| Пет Яну 09, 2015 1:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
При сглобяването зърнах, че IR датчикът е с NTC, TP+ и един голям среден. Може ли целият толеранс да се дължи на евтинджос термистор?
Уф, Рек, горната снимка била големичка - да я смалявам ли?
|
| Пет Яну 09, 2015 2:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Прочети какво е термопила. Ако не ти се чете - 100 (примерно) термодвойки вързани последователно. Оптиката "фокусира" върху топлите им краища, на студените е термистора с цел термокомпенсация. При 0 градуса теоретично не би трябвало да има нужда от компенсация. Обаче датчика постепенно загрява целия а чисто теоретично "топлата" страна не трябва да предава на "студената" но напрактика не е така. Освен това ако и термистора е в схема резисторен делител - сам ще се загрява малко. Бе въобще този тип пирометри са голема простотия - особено китайските... "По-читавите" датчици имат вграден термистор ама и там работата е малко афиф...
|
| Пет Яну 09, 2015 4:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мерси, Cekins! Хвърлих поглед във Викито ама не пишеше. Някой ден може да разглобя и датчика. Доста съм си играл с IR термометри, но такъв дрейф - сефте. Явно китаецът го монтира както и го запоява - само да видиш...
|
| Пет Яну 09, 2015 10:06 pm |
|
 |
|
nik
|
на скоро четох че всички подобни имали проблем при мерене на температура много близка до околната. т.е. тогава им е най голямото отклонение
|
| Съб Яну 10, 2015 12:58 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
А не, моето Fluke 62 Mini си показва точно. Явно китаеца не се е постарал 
|
| Пон Яну 12, 2015 8:25 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е не говорим за флуке - не съм казал че не може да се направи. Ама не може да се напави за 30 лв.
|
| Пон Яну 12, 2015 8:35 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тук не става въпрос да се направи за 30лв, а да се открадне за 30лв от някой който го е направил ако ще и за 3000лв. 
|
| Сря Яну 14, 2015 11:01 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Кви 30лв, кви 500к марки?! Аз си купих такова китайче от ebay за 15лв. Точността е добра - в рамките на градус е отклонението, но то това зависи от много неща. Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Яну 14, 2015 11:38 pm |
|
|