Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
IR термометри 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение IR термометри
Офтопикът първо: в Лидл видях Ni-Mh акумулатори готови за употреба, на които гарантират, че след една година ще запазят поне 75% от заряда си. Не знам от кога са.

Мии взех си от Лидъла IR термометърче за 40лв - викам си: "и калпаво да е, за тези пари...". Обаче още с отварянето останах неприятно изненадан от качеството на пластмасата. Померих малко - бива, макар че можеше и по-точно. По някое време взе да показва глупости, но нямах време и го прибрах. На следващият ден тръгнах да меря из къщи и след минута-две започна да ми дава минусови температури. Смених батерията и пак същото. След около час в началото мереше добре, после пак същото. Отидох в лидъла и го смених, новият направи няколко добри замервания, после отиде на 5-6 градуса в повече, после залитна на 5-10 градуса в по-малко. По-добре е от предния, ама е мнооого далеч от спецификацията. Като си почине около час пак става точен.

Не работя за първи път с IR термометър ама на такъв номер попадам за сефте. Има ли нещо което трябва да знам?
Другото е, че все повече се убеждавам, че Лидл.БГ май не е Лидъл...

Чет Яну 08, 2015 11:58 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: IR термометри
Не мога да намеря какви термометри има в Лидл, но ако е от тези като дръжка с прицел и бяла пластмасова лещичка отпред - има няколко подробности за тях.

Първо - такива термометри може да имат, а може и да нямат корекция за отражението на материала, който измерваш.

Второ - показанията понякога страшно много се влияят от температурата и/или изпотяването на самата леща отпред. (Пробвай да "дъхнеш" в лещата, и погледни какво почва да показва)

Трето - за евтините такива се използват предимно нискокачествени IR сензори, и спецификацията е просто необходимост, а не реалност.

Четвърто (за което вече си се досетил) - консумацията от батерията може да е по-висока от нормалното за този тип батерия, и може да влияе и върху измерванията на уреда. Но разбира се производителите не са се трогнали особено от такава подробност. :)

...

Все пак дай малко инфо за уредчето, има ли си марка, модел, с какви параметри е, до колко градуса измерва...

Пет Яну 09, 2015 2:28 am
Профил ICQ

Аз съм нямал проблеми освен от повърхността на материала, но моя има настройка какъв материал мери.

Пет Яну 09, 2015 5:13 am
Профил
Аватар

http://www.kompernass.com/admin/view/ma ... LB7_22.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=JLQBqblZsVc
За лъскавите повърхности ми е ясно, тях не ги броя.
Има индикация за изтощена батерия - не се задейства, пък и с хубава пак прави номера.
Тази заран добичето ми измери добре температурата навън и на предметите из къщи. След половин час повторих, започна добре и след около минута спадна с 5 градуса (същите предмети).
За лесна контролна точка ползвам сгъвката на лакътя (30-35 градуса), почва да ме изкарва пресен труп с под 26 градуса. Не съм по къс ръкав, де.

Пет Яну 09, 2015 10:28 am
Профил
Аватар

Сега ще ти кажа как да го накараш да работи добре - настрой си хладилника на 0 градуса с контролен термометър. Слагаш джвъчката вътре и изчакваш да се климатизира добре (да стане 0 градуса цялото нещо). Вадиш и мериш веднага преди да се е стоплил. Гарантирам ти добри резултати.

Пет Яну 09, 2015 11:25 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins, ти ме хвърли в оркестъра!
Както и да е, ще трябва да се примиря, че иска час-два почивка между меренията. Всъщност го взех повече да определям разлики в температурата, тръбите на парното например, не съм се надявал на точност, ама не и да ме заблуждава....

Пет Яну 09, 2015 12:18 pm
Профил
Аватар

Разглобих го. Добичето харчи 14мА докато мери и 7мА докато индикира, с цялата коледна илюминация. На захранващия чип пише 7150-1 и ми прилича на линеен.
Има любопитна леснодостъпна букса, пише: SCL, SDA, VCC, GND, DAT и обяснения на китайски.

Прикачени файлове:
ScanImage001.jpg
ScanImage001.jpg [ 329.64 KiB | Прегледано 2586 пъти ]
Пет Яну 09, 2015 1:14 pm
Профил
Аватар

При сглобяването зърнах, че IR датчикът е с NTC, TP+ и един голям среден. Може ли целият толеранс да се дължи на евтинджос термистор?

Уф, Рек, горната снимка била големичка - да я смалявам ли?

Пет Яну 09, 2015 2:02 pm
Профил
Аватар

Прочети какво е термопила. Ако не ти се чете - 100 (примерно) термодвойки вързани последователно. Оптиката "фокусира" върху топлите им краища, на студените е термистора с цел термокомпенсация. При 0 градуса теоретично не би трябвало да има нужда от компенсация. Обаче датчика постепенно загрява целия а чисто теоретично "топлата" страна не трябва да предава на "студената" но напрактика не е така. Освен това ако и термистора е в схема резисторен делител - сам ще се загрява малко. Бе въобще този тип пирометри са голема простотия - особено китайските... "По-читавите" датчици имат вграден термистор ама и там работата е малко афиф...

Пет Яну 09, 2015 4:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мерси, Cekins! Хвърлих поглед във Викито ама не пишеше.
Някой ден може да разглобя и датчика.
Доста съм си играл с IR термометри, но такъв дрейф - сефте. Явно китаецът го монтира както и го запоява - само да видиш...

Пет Яну 09, 2015 10:06 pm
Профил

на скоро четох че всички подобни имали проблем при мерене на температура много близка до околната. т.е. тогава им е най голямото отклонение

Съб Яну 10, 2015 12:58 am
Профил

А не, моето Fluke 62 Mini си показва точно. Явно китаеца не се е постарал :(

Пон Яну 12, 2015 8:25 pm
Профил
Аватар

Е не говорим за флуке - не съм казал че не може да се направи. Ама не може да се напави за 30 лв.

Пон Яну 12, 2015 8:35 pm
Профил ICQ

Тук не става въпрос да се направи за 30лв, а да се открадне за 30лв от някой който го е направил ако ще и за 3000лв. :D

Сря Яну 14, 2015 11:01 pm
Профил

Кви 30лв, кви 500к марки?! Аз си купих такова китайче от ebay за 15лв. Точността е добра - в рамките на градус е отклонението, но то това зависи от много неща.
Поздрави!

Сря Яну 14, 2015 11:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]