Отговори на тема  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Възстановяване на стълбищен автомат 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Re: Възстановяване на стълбищен автомат
РЕДАКЦИЯ v.2 - Съвсем се бъгнах :)

Изображение

Пон Дек 01, 2014 5:54 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

linoko написа:
@itso.t Колега обаче светодиода е свързан според приложената схема...

Вероятно. Не става ясно как се очаква да се разреди кондензаторът 100n във веригата на бутона?

Пон Дек 01, 2014 6:20 pm
Профил

Транзистора преди тиристора е NPN, като колектора му е към захранване (точка В през 100 ома).

Как работи схемата според мен:

( ... , ако бяха номерирани компонентите щеше да е много по-лесно да обясня схемата ...)

В нормален режим когато лампата трябва да е загасена - първия таймер (запускан от бутона) е изтекъл и изхода му (5 краче) е в лог. "0". Кондензатора 220uF е разреден през 130к резистора и база-емитер прехода на транзистора.
Транзистора в ляво е запушен. Съпротивлението в колектора му е свързано в паралел на вътрешния за чипа троен напреженов делител на втория таймер и така му е зададено високо ниво => втория таймер ще генерира изходни импулси с максимална продължителност, когато се запуска и тя трябва да е по-голяма от продължителността на един полупериод на мрежата (т.е. >10mSес).

Втория таймер от своя страна се презапуска в началото на всеки полу период. (всъщност се презапуска почти в началото, когато напрежението на изправената синусоида от точка В през резистора 2.2к се възприеме от РЕСЕТ входа на таймера (10 краче) като лог. "1"). Т.е. изхода му се сетва в лог."1" и таймера започва да генерира изходен импулс по-голям от 10mS.
Когато напрежението в точка В спадне под нивото на лог"1", таймера принудително се ресетва и изхода му пада в ниско ниво преди да е "изтекъл".

Първия транзистор в изхода на втория таймер (9 краче) инвертира изхода на таймера.

Цялата идея е когато таймера е в такъв режим - тиристора да се държи запушен и не се създават условия за отпушването му (няма достатъчно голям управляващ ток.)

В този режим на работа - на изхода на инвертора ще има лог."0" през целия полупериод, с изключение когато таймера е в режим РЕСЕТ (моментите малко преди края и малко след началото на всеки полупериод, когато напрежението в т.В е в лог."0")

Когато таймера е в РЕСЕТ, на базата на втория транзистор имаме високо ниво и има условия за отпушването му, но цялата идея е, че колекторния ток протичащ през него няма да е достатъчен за отпушването на тиристора, тъй като той е "модулиран" с напрежението в т.В.

За да се отпуши тиристора напрежението му на управляващия трябва да е примерно над 1В (не се хващайте за цифрата). Това означава, че напрежението в емитера на втория транзистор трябва да е над 1.6В (добавям пада върху диода). Това напрежение ще е такова, когато моментната стойност на напрежението в т.В надвиши определена стойност (примерно 6В), което би генерирало забавено условие за отпушване на тиристора след началото на всеки полупериод (да кажем 500uS след началото на полупериода). Та за да не се отпушва тиристора, таймера трябва да се е запуснал в началото на полупериода преди тези 500uS ... Запусне ли се таймера - вече няпрежението на базата на втория транзистор става 0В и тиристора няма да се отпуши ...

Въпросния диод в управлението на тиристора задава "закъснение" за отпушването на тиристора. Ако добавим още един диод - това закъснение би било по-голямо и така по-надеждно бихме държали тиристора запушен ...

( ...баси и обяснението ... )

За да се изясни как работи схемата - закачи първия канал на скопа в т.Б, а втория в изхода на таймера. Когато лампата НЕ трябва да свети трябва да имаш непрекъснато импулси в изхода на таймера, започващи малко след началото на всеки полупериод и свършващи малко преди края му (да са почти 10mS) .
Ако сега закачиш първия лъч в емитера на втория транзистор трябва да видиш "отрязано начало и край на "изправената" синусоида на всеки полу-период, Т.е. напрежението в емитера в началото на всеки полупериод започва от 0В и расте синусоидално до някаква стойност (под 1В), след което таймера се запуска и то става 0В). Аналогично и в края на полупериода - когато таймера се ресетне и изхода му падне в "0", напрежението в емитера на транзистора рязко се вдига до 1В (примерно) и започва да намалява до 0В следвайки "изправената"синосуида...

( ... следва продължение ... )

Пон Дек 01, 2014 6:25 pm
Профил

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Симулация на Proteus 8.1
STAIRS_LIGHT_.rar [29.22 KiB]
161 пъти
Пробвай това с минимални промени:

Изображение

Пон Дек 01, 2014 10:46 pm
Профил
Аватар

Ей, ще ме побъркате! Не друго, ама ще влезе тук някой, който разбира от електроника и ще берем срама :)
Ако не броим фала с LEDа и оптрона до кр.5 би трябвало да работи.
Изходните транзистори вече ги оправихме.
Мътнатото е около десния таймер - точно там казах, че не бих го направил така. Сума време изгубих да го въвеждам в индустриалната Тина 8 (единственото което имам), но се оказа, че тя с греца не може да се оправи! Или аз не и разбирам... Но аз съм дотук, платки няма да лепя! :)

Edit: Сгрешил съм схемата, поправих я, така поне ще спре да свети с правилните транзистори към триака :)

Прикачени файлове:
NONAME.JPG
NONAME.JPG [ 35.71 KiB | Прегледано 2489 пъти ]
Вто Дек 02, 2014 3:32 am
Профил

bongo_x2 написа:
Ей, ще ме побъркате! Не друго, ама ще влезе тук някой, който разбира от електроника и ще берем срама :)

:D

Вто Дек 02, 2014 4:01 am
Профил
Аватар

Аве Бонго - не ти е проблема в греца. С Тина-та аз лично бая зор виждам да "наглася" трансформатор както ти си го направил. Просто го симулирай без трафа а директно източника си го направи каквото ще ти е от трафа.

Вто Дек 02, 2014 10:56 am
Профил ICQ

Не мога да схвана за какво са ви тези симулатори за толкова проста схема ?

Вто Дек 02, 2014 11:21 am
Профил

Защото си чертаем схемите а после си чертаем и платките. :cry:

Вто Дек 02, 2014 11:28 am
Профил
Аватар

Без CPLD няма да стане работата...

Вто Дек 02, 2014 12:45 pm
Профил
Аватар

То взе че тръгна на Тината. Значи последният вариант на схемата е добре, ако не броим светодиода.
linoko, казвай какво става, че itso.t вече второ CPLD опука.

Прикачени файлове:
NONAME.JPG
NONAME.JPG [ 30.8 KiB | Прегледано 2361 пъти ]
Сря Дек 03, 2014 12:46 pm
Профил

Предната схема която предложих си бачка на симулация. Нямам чарк да я нареда на монтажна платка от тия пластмасовите, но имам мерак да я направя и сложа в стълбището.
При натискане на бутона се получава леко "димиране" след това се изключва лампата постепенно. Евентуално ще се наложи да се променят някоя стойност на чаркалака.

Сря Дек 03, 2014 1:40 pm
Профил
Аватар

@bongo_x2:
Привет от мен, колегата Пешков ме помоли да му го пратя в Монтана, аз продължавам да копая по моят, който налепих на платка, но ще съм командировка 2 дни та остава за другата седмица. Следя темата с интерес защото ми е интересно как преди време са направили такова устройство без да използват процесори. Гъдел ми е ,пък и аз стълбище имам....:)

Сря Дек 03, 2014 4:05 pm
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

bongo_x2 написа:
linoko, казвай какво става...

Платката е вече при мен. Малко по-късно ще надзърна в дебрите на пистите, и ще пусна инфо тук, за да обсъдим.
:partyman:

Сря Дек 03, 2014 4:07 pm
Профил ICQ
Аватар

linoko написа:
..... Следя темата с интерес защото ми е интересно как преди време са направили такова устройство без да използват процесори......

Със знание и черна магия :)
Всъщност никога не съм обичал '555, може би защото трудно се намираше.
Ама ще се навия (някой ден) да пусна схемичката само с транзистори :)

След години пауза това лято ми се наложи да сътворя нещо: варелите за капковото напояване на село се пълнят с помпа от кладенеца и не трябва да се препълват, защото става една ръжда и гнилоч...
Нали съм кьорав да лепя велики схеми, пък и нямах време, ръгнах в една кутийка от крем за ръце долното произведение на изкуството, като сонда + кука за закрепване към варела го играеше кабел-мостовак 1кв.мм.
Колко от вас щяха да ползват поне ПИК12?

Прикачени файлове:
NONAME.jpg
NONAME.jpg [ 4.3 KiB | Прегледано 2286 пъти ]
Сря Дек 03, 2014 7:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща