| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Измерване на ток и напрежение с микроконтролер ?
Идеята да се консумира докато не мери електромера е абсурдна! Най-малко защото има преходен процес при включване и изключване, на каквото да било, както и дефазиране м/у ток и напрежение! Дори да успееш да включиш и изключиш някакъв консуматор м/у измерванията, токът ще се забави/избърза и ще се покаже пак! Само за протокола аз меря импулсно напрежение и ток с 4К семпъла и е ОК, а какво остава при 40К! То ако тези боклуци действаха, от енергодружествата отдавна да обикалят по къщите за такива. Може и да успееш да излъжеш твоя електромер ама този в трансформатора - НЕ!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Ное 15, 2014 6:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама може! Просто трябва да намериш една съвременна баба Ванга която да знае кога мери електромера и в подходящите паузи да натиска копчето за реотана. Наистина ли на всички тук им липсва чувството за реалност, не за хумор? То и аз по-горе писах за кондензаторите, ама писах "при определени обстоятелства", т.е. при някое китайско импулсно захранване или скапана икономична ламБа, а 40% от 1-30Вт не би ти облекчило сметката...
Има обаче и друго: измерих, че когато всичко из къщи е на стенбай електромерът отчита 70Вт. Що да не ръгна някой кондензатор?! Ще пробвам.
|
| Съб Ное 15, 2014 8:03 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
И 2 да ръгнеш, няма да падне! Има много по-елементарни начини да си смъкнеш сметката за ток! Не много законни разбира се! Номерът е да не те хванат!
|
| Нед Ное 16, 2014 12:05 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз нелегално не ща, ама съгласи се, че 70Вт са множко и за къщата на Лудия гений. Сега си подреждам мазето и като изровя някой кондензатор ще пробвам. Естествено, че ако електромерът беше с въртящо се колело щях да търся другаде причината. Направих груба сметка: става дума за стотина лева годишно. Не е много, но не е за пренебрегване.
|
| Нед Ное 16, 2014 12:36 am |
|
 |
|
Pif
|
Я тука Илкор да постне писанията ми от другите форуми на тема как се краде от електромер. Сега с новите става и с дърпане на ток когато електромера не мери ама се тегли импулсен ток и за да не се запали жицата се дърпа само до 40% от мощостта на консуматора. Става само с една специална радиолампа - ЛБВ (лампа бягаща вълна). Само така може да се синхронизира меренето на електромера с включването на консуматора. И много написан код на асемблер разбира се. Си компилаторите бъгват заради сущенията генерирани от полифазовия синтезатор.
Между другото колкото и да им е странно на софтуеристите на тоя свят има неща които се правят с електронни части а не с код. Е, вярно, че е по-скъпо и по-трудно защото си е играчка да запоиш резистор и кондензатор ама все пак хардуерно интегриране се прави мааааалко по-лесно. Особенно когато нямаш контрол над семпъл енд холд веригата на АЦП-то.
|
| Нед Ное 16, 2014 11:46 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Нямам ЛБВ (лампа бягаща вълна), но имам много транскубтони, може ли с тях да стане?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Ное 16, 2014 4:25 pm |
|
 |
|
Sonicpld
Ранг: Минаващ
|
хаха. Наистина темата стана малко различна от началната, но благодаря на всички за дадените идеи и насоки. Почвам да го мисля на чертежче вече. Стискайте палци 
|
| Вто Ное 18, 2014 12:38 pm |
|
 |
|
Sonicpld
|
Зациклих още на старта.. - Много ми хареса по принцип идеята с MPC3914 ( http://store.comet.bg/download-file.php?id=8743 ) но немога да открия библиотеки с нея за Proteus и/или за Altium. 
|
| Вто Ное 18, 2014 1:21 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Какво разбираш под библиотеки?! Симулация ли искаш да правиш?!
|
| Вто Ное 18, 2014 1:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е стига ве човек - е не може за всяко нещо да има модел на протеус... Аз си мисля че ти е рано още за тоя чип...
|
| Вто Ное 18, 2014 8:59 pm |
|
 |
|
Sonicpld
|
Ами - щеше ми се да си го начертая, да си го направя красивичко - ей така за спорта, и симулация да му пусна - отново за вътрешна потребност просто  Цялата идея е да се позабавлявам малко, да си припомня миналото, не чак толкова че ми трябва задължително, но колкото е по-интересно - толкоз по-добре 
|
| Чет Ное 20, 2014 12:32 pm |
|
|