| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Термопомпи (чилър)
Това 55 градуса зимата е много относително. За колко време загрява стандартните 80л от 15 до 55 градуса това чудо? Т.е. колко вода на 55 градуса може да произведе за едно денонощие - зимата, примерно при 0 градуса околна и ясно небе?
|
| Вто Ное 11, 2014 1:57 am |
|
 |
|
timt
|
По принцип е относително, има много зависимости но пиблизително се изчислява: А=литри х разликата в двете температури х 0,00116 Резултата е в киловати. Пренебрегва се масата на водосъдържателя и е малко ориентировъчно. Примерно за бойлер 80 литра за да го загрееш от 10 до 60 градуса: А=80х(60-10)х0,00116=4,64kWh [url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Специфичен_топлинен_капацитет[/url] И нагреватела е от значение и ред други .... П.П. това е електрическа мощност която може да се приравни към Btu
|
| Вто Ное 11, 2014 3:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда... само дето ми е зор да избера и изчисля всичко. Снощи четох, четох... то много варианти на слънчеви колектори имало. И всеки търговец твърди, че неговото е по-по-най... Поне има избор  а и цените са станали по-поносими спрямо информацията ми от преди години.
|
| Вто Ное 11, 2014 9:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо не мога да вдяна защо всички слънчеви колектори ги вързват с медни тръби?
Всички примерни калкулации дето видях, без значение дали са отворен или затворен тип, дали са термосифони или под налягане все с мед ги правят. Сигурно изпускам нещото, щото освен че вдига цената друг смисъл от медта не виждам?
|
| Вто Ное 11, 2014 10:42 pm |
|
 |
|
timt
|
Медта е много издържлива. Просто не си кепазят работата.(за слънчевите панели) Направи си го както трябва, може да ти излезе скъпо но си заслужава. Може и сам да си ги запояваш с газова горелка и Розол 3 Не е философия, ще се справиш.купи си колектор и вакуумни тръби колкото имаш възможност за първо време а после можеш да добавяш. От горната страна при слънце става 300 градуса и ако не е във вода ще се повреди. За тези на снимката ти говоря, загранват 150 литра бойлер с два кръга и нагревател 3 кВат. Предполагам че за 80 литра бойлер един колектор с батерии ще ти свърши работа. Имам ги някъде сметките но и в нета ги има.
|
| Вто Ное 11, 2014 11:00 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Хазяина ми има слънчева система на покрива точно с вакуумните тръби. Беше я свързал към бойлера (2 етажа по-долу) с медни тръби, но после ги махна и я свърза с пластмасови с алуминиевата вложка 16мм + изолация върху тях.
Проблема беше, че водата не циркулира непрекъснато, а когато има темп. разлика между бойлера и колектора над зададената. Т.е. работи в импулсен режим (което е супер неефективно). Та голяма част от енергията отивала в загряването на медните тръби. И тъкмо се загреят и контролера спре помпата ...
Та според мен трябва да се използват тръби с възможно най-малкият темп. капацитет (термо-непроводими, добре изолирани и с минимален диаметър) и ако може системата да се проектира така, че да има непрекъснато "въртене" на водата в нея, а не в импулсен режим ...
|
| Сря Ное 12, 2014 11:20 am |
|
 |
|
miro_atc
|
To проблемът е, че и при мен дължината ще е голяма - два етажа и после по покрива искам да изляза от северния на южния скат. Ако го направя с мед, тръбите ще са ми над 50% от инвестицията. Към това трябва да мисля и много добра изолация, че им нямам доверие на местните специалисти... От друга страна полипропилена е до 90С, дават го еднократно до 110С ама не мога да разчитам на това. А тъй като идята ми за слънчевите колектори е да ги превключвам лятото за топла вода, а преходните сезони за отопление, т.е. мисля да сложа маалко повечко. Та с две думи лятото мощността ще е с излишък и вероятността да стане гаф не е никак малка... Снощи гледах някакви самоизточващи се системи... Идеята им е, че има буферен съд за топлоносителя и тръбите се пълнят само при включени помпи. Ако спре тока, всичко се стича долу и поне за тръбите няма никаква опасност. Не можах да разбера обаче какво става с колекторите, ако спреш да ги охлаждаш... Наистина медта е най-сигурното решение, но пък от друга страна и тя си има и недостатъци... Пък и в крайна сметка тя не ми решава проблема с излишната мощност лятото. Може би тоя проблем трябва да видя какво ще го правя, а после тръбите...
|
| Сря Ное 12, 2014 11:48 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Излишната мощност през лятото е решим проблем - от една страна, някакъв вид щори пред панелите, от друга, някой радиатор от москвич, с електрическа перка, за принудително охлаждане на флуида. Ако добавиш и един панел за ток, системата ще стане съвсем автономна...
|
| Сря Ное 12, 2014 12:06 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Системата с източването на колекторите мисля, че се казваше "Drain-Back". Тя идеално решава проблема със замръзването -зимата и излишната мощност-лятото. Единственото изискване е самите колектори да не се повреждат лятото, когато са без вода. За това трябва да се пита ... (Мисля, че преди няколко месеца в този форум бях отворил тема по въпроса)
Друга особеност на тази система е, че тя работи при непрекъсната циркулация през колекторите. Т.е. мощността им трябва да е съобразена с това... Та според мен трябва да се използва "двустъпално" загряване на водата - ниско температурно в един бойлер свързан към соларите и след това високотемпературно (до 75 градуса) с друг бойлер (ел., газов, свързан към котел или др.). Вакумните колектори на хазяина ми се скапват, ако не се отнема топлина от тях. Газа в металната тръба я спуква, а тя спуква (троши) стъклената тръба.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами тука имам едни познати дето си пляснаха на гаража 20 квадратни метра колектори. Ама те си решиха кардинално проблема с прегряването - топлят си басеина с колекторите  Зимата ги превключват към парното. Само че тяхната система е направена, така че колекторите топлят една течност, а тази течност после топли по желание битова вода - парно - басеин... Освен това системата е подвързана и към котел на дърва и въглища и за всеки случай към един газов на метан. Разправят че до към средата на ноември се топлят само от панелите. В слънчеви дни зимата също.
|
| Сря Ное 12, 2014 12:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз мисля по-просто решение... соларите ще ги ползвам като бойлер само през лятото, тогава определено няма да ми трябва 2-ра степен надявам се  А през студените сезони ще ги въртя през радиатори за отопление. Тогава стига да дигат 20+С, всичко е ОК. Не очаквам да се топля на тях, а да ги ползвам за помещия, които иначе не отоплявам. Така че колкото-толкова. А и тъкмо ще са по-ефективни като работят на 20-30С а не на 40-50Ц...
|
| Сря Ное 12, 2014 1:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Сигурно си чувал, но ако не си - има една бактерия - легионела, която се развива във води с температура 25-55 градуса и е доста опасна за хората. За да не ти се завъди в бойлера трябва поне веднъж на ден да я "стерилизираш", като загряваш водата поне за 15 минути над 75 градуса. Така че само на солари не е добра идея сезонно да си грееш водата. Не помня точно форума на който бях попаднал преди време, но в него доста обстойно беше обяснено за легионелата.
|
| Сря Ное 12, 2014 4:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
е все пак говорим за летен сезон  А пък бойлерът мисля да е от термопомпените на Елдом със соларна серпентина. Мисля че трябва да е предвиден за легионела  Ако не - сменям термо-помпата с пушка-помпа и отивам да си говоря с програмистите им 
|
| Сря Ное 12, 2014 4:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това малко като теория на конспирацията звучи. Та нали цялата инсталация е една затворена система под налягане. За да се завъди бактерията, тя трябва първо да дойде от някъде - единствения вход е през тръбите - да де ама там водата идва напрактика децинфекцирана (или поне теоретично). После и да не е дезинфекцирана - не знам някъде по тръбите да тече вода с повече от 15-20 градуса - пак неблагоприятни условия за развитието и. Не случайно по нашите географски ширини не е много разпространена тая бактерия.
|
| Сря Ное 12, 2014 4:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз бях гледал методическо указание, демек явно е има и по нашите ширини, колкото и да рядко  Не знам откъде идва, но пише че има два начина за дезинфекция на водни инсталации, единият е да се смълне под 30С за продължително време, другият е да се вдигне над 70С. Явно се развива в тия граници, т.е. не идва от студената вода... но не съм доктор и не знам, знам само че като се прави инсталация за топла вода, трябва поне веднъж седмично да се излиза от горния диапазон...
|
| Сря Ное 12, 2014 4:47 pm |
|
|