Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Управление на триак 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Управление на триак
Cekins написа:
... Това, че съвпада с минаването на напрежението през нулата, не означава че запушва от това, че няма напрежение. Нулевия ток е следствие от това, че няма напрежение.

А в контакта има ли ток, а, а, а? :D

П.П. Така де, прав си, просто погрешно изразно средство.
Но сега ми хрумва, как ще се държи такова управление при товар с нисък PowerFactor? Тока ако изостава прекалено много по фаза от напрежението, тогава управлението за отпушване на триака ще бъде с една сметка, не е за разправяне... Абе, приключение си е. :)

Сря Ное 05, 2014 12:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Именно :)

Добре е който не го знае, да не го учи грешно, щото после стават грешки.

Пък в контакта обикновенно има жици. Намирал съм и хлебарки, а един път мишка.

Сря Ное 05, 2014 2:05 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Привет колега , приложено ти изпращам една схема която е изпитана и работи.
При интерес ще ти пратя и Протеус проекта.

Изображение

Прикачени файлове:
swi.jpg
swi.jpg [ 969.94 KiB | Прегледано 4867 пъти ]

Сря Ное 05, 2014 3:59 pm
Профил WWW

Пусни я да я видим но не е това което ми трябва, при мен проблема е друг но не съм се занимавал с него. Може би довечера.
На някой може да му е интересна тази схема "zero cross detector"

Изображение

Сря Ное 05, 2014 6:24 pm
Профил
Аватар

Няма нужда от толкова сложна схема за ZC. Една AC оптодвойка, резистор някъде около 470к последователно към диодите и си готов.

Сря Ное 05, 2014 6:48 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Няма нужда от толкова сложна схема за ZC. Една AC оптодвойка, резистор някъде около 470к последователно към диодите и си готов.

При ток под 1ма дали ще светне диода? Аз съм ползвал подобна проста схема с оптрон, но с резистор и 100nF кондензатор последователно на диода, че иначе резистора трябва да е няколко вата. Единственото е, че заради кондензатора се отмества във времето момента на пресичане на нулата, но ако това влиза в контролер се коригира лесно софтуерно.

Сря Ное 05, 2014 9:15 pm
Профил
Аватар

А бе нали си има фототриаци (оптрони, де) с вградена детекция на нулата?! Не знам колко струват, но и друг път съм ги давал за пример: как това нещо в комбинация с триак на практика не дефектира никога.

Сря Ное 05, 2014 9:48 pm
Профил
Аватар

Кой ти каза, че не дефектира - виждал съм взривени. Само, че в случая оптотриак със зеро-крос не върши работа. Фазово е управлението ама с контролер. И ако ще се димира лампа е кофти. А аз иначе за отоплително регулиране правя друг номер - пускам нещо като SDM на доста ниска честота. Горе долу го докарвам в 2.5 секунди (250 полуперида) и разпределям равномерно импулсите в това време. На лампа като е мига, ама на нагревател работи добре.

Сря Ное 05, 2014 9:58 pm
Профил ICQ
Аватар

radolin написа:
При ток под 1ма дали ще светне диода?

470к имах предвид
Това е извадка от схемата на едно устройство което работи по цял свят вече години. Пулъпа на ZC е откъм микрото и не е на схемата, но иначе останалото си се вижда.

Прикачени файлове:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 34.47 KiB | Прегледано 4788 пъти ]

Сря Ное 05, 2014 10:26 pm
Профил
Аватар

А на какъв ъгъл я хвща "нулата"? Естествено, че ще дава синхронизиращ импулс, ама с 470к ще пропусне едва 0.66 mA на върха на синусуидата. Със сигурност ще хване някъде на около 60 - 70 грауда според мен. И после вече ще трябва да се коригира.

Сря Ное 05, 2014 10:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
А на какъв ъгъл я хвща "нулата"? Естествено, че ще дава синхронизиращ импулс, ама с 470к ще пропусне едва 0.66 mA на върха на синусуидата. Със сигурност ще хване някъде на около 60 - 70 грауда според мен. И после вече ще трябва да се коригира.

Софтуерни решения... :D
Майтапа настрана, сигурно това е далеч от идеалното решение (най-малко резисторът би могъл да е по-малък). Просто го пуснах като нещо което знам със сигурност че работи

Сря Ное 05, 2014 10:49 pm
Профил
Аватар

Да, ама някъде зърнах 1500 вата. Що да вгорчаваш живота на съседите със фазово управление?!

Сря Ное 05, 2014 10:59 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Да, ама някъде зърнах 1500 вата. Що да вгорчаваш живота на съседите със фазово управление?!

Прав си! :)
Имам направено такова с 555 и на ниска мощност всички лапи мигат.(вакуум формовъчна машина)
Схемичката ми е за бойлер със сух нагревател с малко добавени идейки ей така за играта. Не е нищо особено.
Имам мерак да го направя от максимум на автоматичен режим да си смъква мощност и само да поддържа без да изключва релето на бойлера. Никакви други промени. Не че ми трябва и е много важно но ей така от любов към спорта.

Чет Ное 06, 2014 12:44 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Простичко фазово управление - резистор 1-2М към краче на Пик и без галванично разделяне на семистора:
Изчетох почти всички мнения, ще споделя малко мой опит от преди двадесетина години (когато се появиха първите пикове по света - Комет още не ги нямаха, както и да е)
Та тогава се наложи да правя диманично управление на лампи с нажежаема жичка - за рекламни пана с много секции.
В първия дизайн лампите се уплавляваха на 100% вкл/изкл - за един месец изгаряха около 30% от електрическите крушки.
ЗАТОВА се наложи да подгрявам жичките: следях фазата през резистор 1-2М - директно на крака на Pic-а. За първите няколко периода адаптирам времената и след това на всеки полуперио светвам крушката с някакво забавяне от момента, в който регистрирам промяна на фазата.
Ако включа лампата веднага: тя свети на 100%, ако я включа към 9мс по-късно - жичката само леко се загрява.
ТОВА СПЕСТИ СТРАХОТНО МНОГО КРУШКИ: за няколко десетки реклами, които мигат всяка вечер, с години изгаряха единични крушки (платката ми беше 12 канала - първо с пик16ц54, после с ц84, а накрая ф84)
А, да, естествено, като допълнителна екстра може плавно да се регулира яркостта.

Пет Ное 07, 2014 8:03 pm
Профил ICQ WWW

Как да хвана вълната? :)

Изображение

Изображение

Как е по добре?

Пет Ное 07, 2014 8:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща