| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: Управление на триак
А в контакта има ли ток, а, а, а?  П.П. Така де, прав си, просто погрешно изразно средство. Но сега ми хрумва, как ще се държи такова управление при товар с нисък PowerFactor? Тока ако изостава прекалено много по фаза от напрежението, тогава управлението за отпушване на триака ще бъде с една сметка, не е за разправяне... Абе, приключение си е. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Сря Ное 05, 2014 12:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Именно  Добре е който не го знае, да не го учи грешно, щото после стават грешки. Пък в контакта обикновенно има жици. Намирал съм и хлебарки, а един път мишка.
|
| Сря Ное 05, 2014 2:05 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Привет колега , приложено ти изпращам една схема която е изпитана и работи. При интерес ще ти пратя и Протеус проекта. 
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Сря Ное 05, 2014 3:59 pm |
|
 |
|
timt
|
Пусни я да я видим но не е това което ми трябва, при мен проблема е друг но не съм се занимавал с него. Може би довечера. На някой може да му е интересна тази схема "zero cross detector" 
|
| Сря Ное 05, 2014 6:24 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Няма нужда от толкова сложна схема за ZC. Една AC оптодвойка, резистор някъде около 470к последователно към диодите и си готов.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Ное 05, 2014 6:48 pm |
|
 |
|
radolin
|
При ток под 1ма дали ще светне диода? Аз съм ползвал подобна проста схема с оптрон, но с резистор и 100nF кондензатор последователно на диода, че иначе резистора трябва да е няколко вата. Единственото е, че заради кондензатора се отмества във времето момента на пресичане на нулата, но ако това влиза в контролер се коригира лесно софтуерно.
|
| Сря Ное 05, 2014 9:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе нали си има фототриаци (оптрони, де) с вградена детекция на нулата?! Не знам колко струват, но и друг път съм ги давал за пример: как това нещо в комбинация с триак на практика не дефектира никога.
|
| Сря Ное 05, 2014 9:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Кой ти каза, че не дефектира - виждал съм взривени. Само, че в случая оптотриак със зеро-крос не върши работа. Фазово е управлението ама с контролер. И ако ще се димира лампа е кофти. А аз иначе за отоплително регулиране правя друг номер - пускам нещо като SDM на доста ниска честота. Горе долу го докарвам в 2.5 секунди (250 полуперида) и разпределям равномерно импулсите в това време. На лампа като е мига, ама на нагревател работи добре.
|
| Сря Ное 05, 2014 9:58 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
470к имах предвид Това е извадка от схемата на едно устройство което работи по цял свят вече години. Пулъпа на ZC е откъм микрото и не е на схемата, но иначе останалото си се вижда.
|
| Сря Ное 05, 2014 10:26 pm |
|
 |
|
Cekins
|
А на какъв ъгъл я хвща "нулата"? Естествено, че ще дава синхронизиращ импулс, ама с 470к ще пропусне едва 0.66 mA на върха на синусуидата. Със сигурност ще хване някъде на около 60 - 70 грауда според мен. И после вече ще трябва да се коригира.
|
| Сря Ное 05, 2014 10:38 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Софтуерни решения...  Майтапа настрана, сигурно това е далеч от идеалното решение (най-малко резисторът би могъл да е по-малък). Просто го пуснах като нещо което знам със сигурност че работи
|
| Сря Ное 05, 2014 10:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да, ама някъде зърнах 1500 вата. Що да вгорчаваш живота на съседите със фазово управление?!
|
| Сря Ное 05, 2014 10:59 pm |
|
 |
|
timt
|
Прав си! Имам направено такова с 555 и на ниска мощност всички лапи мигат.(вакуум формовъчна машина) Схемичката ми е за бойлер със сух нагревател с малко добавени идейки ей така за играта. Не е нищо особено. Имам мерак да го направя от максимум на автоматичен режим да си смъква мощност и само да поддържа без да изключва релето на бойлера. Никакви други промени. Не че ми трябва и е много важно но ей така от любов към спорта.
|
| Чет Ное 06, 2014 12:44 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Простичко фазово управление - резистор 1-2М към краче на Пик и без галванично разделяне на семистора: Изчетох почти всички мнения, ще споделя малко мой опит от преди двадесетина години (когато се появиха първите пикове по света - Комет още не ги нямаха, както и да е) Та тогава се наложи да правя диманично управление на лампи с нажежаема жичка - за рекламни пана с много секции. В първия дизайн лампите се уплавляваха на 100% вкл/изкл - за един месец изгаряха около 30% от електрическите крушки. ЗАТОВА се наложи да подгрявам жичките: следях фазата през резистор 1-2М - директно на крака на Pic-а. За първите няколко периода адаптирам времената и след това на всеки полуперио светвам крушката с някакво забавяне от момента, в който регистрирам промяна на фазата. Ако включа лампата веднага: тя свети на 100%, ако я включа към 9мс по-късно - жичката само леко се загрява. ТОВА СПЕСТИ СТРАХОТНО МНОГО КРУШКИ: за няколко десетки реклами, които мигат всяка вечер, с години изгаряха единични крушки (платката ми беше 12 канала - първо с пик16ц54, после с ц84, а накрая ф84) А, да, естествено, като допълнителна екстра може плавно да се регулира яркостта.
|
| Пет Ное 07, 2014 8:03 pm |
|
 |
|
timt
|
Как да хвана вълната?   Как е по добре?
|
| Пет Ное 07, 2014 8:12 pm |