| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Най-добрия вариант за Snubber на DC реле
На 0. Умишлено комутирам +12 волта за да мога да свържа масите. Канал 1 е на комутирания край на релето, канал 2 на контакта. Комутирам с тактилен бутон.
|
| Сря Окт 08, 2014 11:08 am |
|
 |
|
741
|
Аз така и не разбрах защо си играеш да мериш продължителност на фронта, като за релето няма никакво значение за колко точно наносекунди напрежението слиза до 0V. Ми не е за по-кратко време. С шотки токът тече 17-18 ms, с обикновения диод е 16 ms. Гледай само равния участък. След него, където напрежението върху диода започва да спада, токът вече е с някаква мизерна стойност, няколко пъти под началната и няма какво да го броиш. Ако ти се занимава, сложи 5-10 ома последователно на релето откъм масата и мери напрежението върху него, там ще видиш истинската крива на тока. Според мен няма разлика. Ако повториш няколко пъти, пуканките накрая ще варират, ама средното време ще е почти еднакво, както и трябва да бъде.
|
| Сря Окт 08, 2014 1:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами повтарях няколко пъти. При всички опити, с шотки диода пуканките са по кратки и по концентрирани обаче с мноооого малко. Предполагам че след 100 опита резултата може и да стане равностоен, ама не ми се играе чак толкова. Другите измервания предполагам са ясни. На картинката с обикновенния диод развивката е на 500nS - горе долу за толкова тока става с мизерна стойност както казваш. На шотки диода е 100nS - там при тази вертикална нищо сериозно не може да се види - отива в минус твърде малко за да се види нещо. Лично за мен извода е - няма значение къв ще е диода. Стига да е диод. Мисля, че за всички е очевидно, че трансила не е подходящ. Установката седи - ще пробвам и със съпротивление да видя какво става 
|
| Сря Окт 08, 2014 2:19 pm |
|
 |
|
741
|
Е как бе, човек? Напрежението върху диодите стои отрицателно и стабилно за повече от 15 ms, след това тръгва да намалява. Гледай картинките с контактите, нищо че при 5V на деление малко трудно се вижда. Отскокът от 500 ns в началото е докато диодът се отпуши като хората, токът през релето на това място не се променя никак. То няма и как за такова време, след като имаш сериозна индуктивност във веригата. Не го гледай тоя пик, без значение е. Трансил не е необхотим щото големи тоци тук няма откъде да дойдат, та и обикновен ценер с диод ще прави същото. Ама не си прав, че не върши работа, виж колко по-бързо отлепва в началото при отварянето. При комутация на индуктивен товар това си е предимство. Дългите пуканки след това предполагам са при затварянето заради по-високата скорост и по-голямата сила, с която превключващият контакт се удря в нормално затворения. За друг тип реле с по-малко вибрации тоя ефект може и да го няма.
|
| Сря Окт 08, 2014 2:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Разбрах за кое говориш - да прав си - след първоначалния пик има дето седи почти докрая и почти равно - ама там трябва да го меря на АС и с малко по други настройки. Като имам време за губене може пак да си поиграя.
Трансила наистина по бързо отлепя, ама трябва да се има в предвид големия първоначален отскок, а и след това явно тока е малък, защото напрежението спада доста по-бавно отколкото при диодите.
Другото дето ми идва на ум е контактаната група да я вържа така, че да подава средно когато няма нищо и нула и +12 в двата края. Да се види кога котвата удря контактите.
|
| Сря Окт 08, 2014 6:51 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Има и нещо друго. Ти мериш контактите с много малък товар. Затова виждаш тия импулси докато контакта отлепя. Когато аз пробвах с 1к ги имаше импулсите и не разбираш кога точно отлепя. Сложи мощен товар на контактите - аз ползвах 35W халогенна лампа, и ще имаш момента на отлепяне. С ценер и диод е два пъти по-малко времето -> 2 пъти по-бързо отлепяне води до по-малко износване на контактите при големи токове.
|
| Пет Окт 10, 2014 10:58 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Има още един вариант който не сте разглеждали. Трансил паралелно на транзистора който включва релето. На по малко напрежение отколкото е пробивното на транзистора. В този случай тока при изключването се затваря през захранването. Така се получава че бобината се разрежда при максималното допустимо напрежение за случая и респективно тока е по малък. Има едно количество енергия натрупано в бобината на релето. Тя така или иначе при изключване трябва да се отдели някъде. Ползвата от заменянето на диода с нещо друго най вече е,че тока с който се изразходва тази енергия пада под тока удържащ контакта. Така при мен се получаваше най малко време на изключване,само дето в случая с релето което тествах това беше несъществено.
|
| Пет Окт 10, 2014 11:09 am |
|
 |
|
Cekins
|
Така ли имаш предвид?
|
| Пет Окт 10, 2014 12:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Да
|
| Пет Окт 10, 2014 12:09 pm |
|
 |
|
timt
|
Пробвай и ако не те домързи да сложиш и диод (на релето!) в тази комбинация че ми стана интересна темата. Това наистина е много тънък момент в електрониката.
Последна промяна timt на Пет Окт 10, 2014 1:09 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 10, 2014 12:59 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Колега въздържай се да ръсиш глупости ако обичаш 
|
| Пет Окт 10, 2014 1:01 pm |
|
 |
|
timt
|
Колега, ако ми забраниш да влизам в форума ще го направя!
|
| Пет Окт 10, 2014 1:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Тук никой на никого не забранява  "Чукча не читател а писател"  В "Академия" е по допустимо акъл да дават незнаещите 
|
| Пет Окт 10, 2014 1:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Колега въздържай се да ръсиш глупости ако обичаш !
|
| Пет Окт 10, 2014 1:17 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Стига сте се дърлили - аз съм отнесъл хиляди критики от Киров и съм понаучил това-онова именно заради критиките...
По темата : ще пробвам и така да видя какво се получава.
|
| Пет Окт 10, 2014 2:58 pm |
|
|