| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Най-добрия вариант за Snubber на DC реле
Ти си решил проблема, като Александър Македонски, дето разсякъл възела с меча ,а ти си го хванал и измерил. Малко празни приказки - има такива легенди, че шотки диодите не са добри, защото са за по-ниско обратно напрежение например 1N5819 е до 40волта а 1N4007 е до 1000 и е по-евтин ... с част от стотинката  . Но да си призная не знам, защо ги притеснява напрежението в обратна посока, при положение че при изкючване диода той е свързан в права посока - може да го повреди само тока, който тече през него а не напрежението.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Окт 07, 2014 12:10 am |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Някой спомена ли, че като оставяш напрежението на обратния импулс да се вдигне малко преди да го угасиш увеличаваш живота на релето? Как и с колко - не знам, но четох, че се увеличава. И ... ъъъ ... що е туй трансил? Това да не е онова нещо дето символа му е като два обърнати ценерови диода? Иначе цекинс не знам какво точно е показал с експеримента. Дали ще стигне до 200 mV или до 900 не е ли все тая. Въпроса е не самия импулс колко време ще го виждаш на скопа, а контактите кога ще отлепят.
А що се тровя (@bongo_x2). Ами от любопитство бе. В момента точно нямам практическо приложение. А дали може да ми потрябва - UPS-a ми е с реле. Не съм го отварял да видя какво има на релето, но сигурно гонят минимално време на реакция. Сигурно има случаи където трябва да се ползва реле и е по-добре да намалиш времето за реакция. ... сега като се замисля UPS-а трябва само да включи бързо, а разликата е само при изкючване на релето.
|
| Вто Окт 07, 2014 1:51 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Разликата която ще постигнеш с трикове с управление на бобината на релето не е голяма. Самата механика е на порядък по инертна. Като ти трябва бързодействие вземаш по бързо реле. Но и най бързите не са кой знае колко бързи 
|
| Вто Окт 07, 2014 2:17 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е то на скопа няма как да "видя" времето за пълното отваряне на контактите и скоростта с която се отварят. Но в случая наистина вече става въпрос повече за механика. Действително има разлика във времето от +12 до 0 волта с шотки диод и обикновен диод но тя е толкова нищожна, че въобще няма смисъл да се коментира. Това че 1N5819 е до 40 волта едва ли има някакво значение - напрежението въобще не стига до такива висини - той без проблем си го шунтира на 0.3 волта.
Това дали ще нарастне до -300 mV или до -900 mV едва ли има особено значение - ще има ако нарастне до -40 - 50.
|
| Вто Окт 07, 2014 9:23 am |
|
 |
|
741
|
Това пък защо го мериш. Бързодействието на релето не зависи колко бързо пада напрежението, а колко време след това продължава да тече ток през намотката. Гледай колко време диодът стои отпушен, това е приблизителна индикация за времето на изключването на релето, а не скоростта на напрежението. Типът на диода е без значение, с всякакъв диод ще изключва бавно. С трансил ще е няколко пъти по-бързо. За колкото по-високо напрежение е трансилът, толкова по-бързо пада токът и по-бързо се отварят контактите, съответно живеят повече.
|
| Вто Окт 07, 2014 10:18 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ами ти си пишеш глупости, но хубавото е, че си последователен. Погледни с кой диод се е изключило релето по -бързо. С Шоткито или с обикновения 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 07, 2014 10:43 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
А за онези, дето не връзват тока през бобината и напрежението на самоиндукция при изключването: ЕL = 0.5 (I^2 L); EL ~ B^2 ; B ~ L*I и B~U*t 
|
| Вто Окт 07, 2014 10:46 am |
|
 |
|
npelov
|
сложи 3 шотки серийно и ще угасиш импулса по-бързо с шотки. Ама той 741 го каза - това колко бързо ще падне напрежението няма значение за това колко бързо отварят контактите. А че има начин да измериш кога отварят контактите - има. Слагаш един по-малък пул ъп резистор и единия канал слагаш на бобината, другия на контакта.
И никой не ми обясни защо живота на релето се удължава. Една теория е че ако отлепи по-бързо и има голям ток на контактите загарят по-малко. Т.е. гаси се искрата по-бързо. Ама те моите теории 90% са грешни.
|
| Вто Окт 07, 2014 12:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе бързодействието на релетата не се ли мереше в милисекунди, к'ви наносекунди гоните?!
Колкото до ULN2x да предупредя: ако е по-малко от DIP и без външен диод макар и рядко дефектира! Гърчил съм се да слагам външни транзистори, а често съм виждал DIP-ове когато всичко друго е SMD.
|
| Вто Окт 07, 2014 1:17 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Няма ли двупосочни релета, тоест през Н мост подаваш + и - за да го включиш, и - и + за да го изключиш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Окт 07, 2014 1:24 pm |
|
 |
|
741
|
Няма, все тая е. В контура реле-диод определящ е падът върху активното съпротивление на намотката, а не напрежението на диода. Първото е повече от порядък по-голямо от второто, нищо че отвън не се вижда. Дали имаш 0.3V или 1V пад върху диода, на практика няма значение, токът ще намалява с една и съща скорост. За 12V реле разликата в двата случая е няколко процента.
|
| Вто Окт 07, 2014 1:44 pm |
|
 |
|
dan
|
Егати неграмотната история.
|
| Вто Окт 07, 2014 3:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Зависи от релетата. Има и разни рид, които щракат за около 100 - 150uS.
|
| Вто Окт 07, 2014 4:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Дан, пак говорим за различни неща мама му стара.... Темата не беше "колко бързо"... Ок - съгласих се с теб, че с 1N4007 става по-бързо - и го видях. Аз говоря за това колко в минус отива напрежението - дали ще е 300 миливолта или 900 - няма особенно значение за обичайно заподозрения транзистор (BC817 примерно) - ама не съм сигурен дали ще устиска на -15 волта ако се сложи трансил. Да не говорим тия отрицателни напрежения как веднага събарят стабилизатори и т.н. по веригата...
@741 - времената които съм цитирал са именно тези - колко време тече ток през диода.
|
| Вто Окт 07, 2014 5:21 pm |
|
 |
|
npelov
|
Нищо няма да събори. Отрицателното напрежение, което идва от намотката се сумира със захранващото и пада върху колектора. Само трябва захранващото + пика от намотката да е > от Uce. А ако обърне още един път посоката и стане еднакво по знак със захранващото пак няма да изгори стабилизатора защото транзистора е запушен - нали говорим при изключване. Само транзистора може да гръмне.
|
| Вто Окт 07, 2014 6:02 pm |
|
|