Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Най-добрия вариант за Snubber на DC реле 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Най-добрия вариант за Snubber на DC реле
Cekins написа:
И понеже съм прост и говоря глупости си направих експеримент : с шотки диод (1N5819) времето от +12 до 0 е 1.5 uS а напрежението слиза под нулата с около -230 миливолта. С 1N4007 времето е 1uS и напрежението слиза до -900 mV. Пробвах и без диод - напрежението стига до - 200 волта и времето до нула е около 800 uS.

Нямам еднопосочен трансил подходящ за да пробвам с него. Според мен ако се търси минимално слизане под 0 е по-добре шотки. Ако пък тия 500nS са фатални и 1N4007 е ок.

Ти си решил проблема, като Александър Македонски, дето разсякъл възела с меча ;)
,а ти си го хванал и измерил.
Малко празни приказки - има такива легенди, че шотки диодите не са добри, защото са за по-ниско обратно напрежение например 1N5819 е до 40волта а 1N4007 е до 1000 и е по-евтин ... с част от стотинката ;). Но да си призная не знам, защо ги притеснява напрежението в обратна посока, при положение че при изкючване диода той е свързан в права посока - може да го повреди само тока, който тече през него а не напрежението.

Вто Окт 07, 2014 12:10 am
Профил
Ранг: Почетен член

Някой спомена ли, че като оставяш напрежението на обратния импулс да се вдигне малко преди да го угасиш увеличаваш живота на релето? Как и с колко - не знам, но четох, че се увеличава.
И ... ъъъ ... що е туй трансил? Това да не е онова нещо дето символа му е като два обърнати ценерови диода?
Иначе цекинс не знам какво точно е показал с експеримента. Дали ще стигне до 200 mV или до 900 не е ли все тая. Въпроса е не самия импулс колко време ще го виждаш на скопа, а контактите кога ще отлепят.

А що се тровя (@bongo_x2). Ами от любопитство бе. В момента точно нямам практическо приложение. А дали може да ми потрябва - UPS-a ми е с реле. Не съм го отварял да видя какво има на релето, но сигурно гонят минимално време на реакция. Сигурно има случаи където трябва да се ползва реле и е по-добре да намалиш времето за реакция.
... сега като се замисля UPS-а трябва само да включи бързо, а разликата е само при изкючване на релето.

Вто Окт 07, 2014 1:51 am
Профил WWW
Аватар

Разликата която ще постигнеш с трикове с управление на бобината на релето не е голяма. Самата механика е на порядък по инертна.
Като ти трябва бързодействие вземаш по бързо реле. Но и най бързите не са кой знае колко бързи :)

Вто Окт 07, 2014 2:17 am
Профил
Аватар

Е то на скопа няма как да "видя" времето за пълното отваряне на контактите и скоростта с която се отварят. Но в случая наистина вече става въпрос повече за механика. Действително има разлика във времето от +12 до 0 волта с шотки диод и обикновен диод но тя е толкова нищожна, че въобще няма смисъл да се коментира. Това че 1N5819 е до 40 волта едва ли има някакво значение - напрежението въобще не стига до такива висини - той без проблем си го шунтира на 0.3 волта.

Това дали ще нарастне до -300 mV или до -900 mV едва ли има особено значение - ще има ако нарастне до -40 - 50.

Вто Окт 07, 2014 9:23 am
Профил ICQ

Cekins написа:
И понеже съм прост и говоря глупости си направих експеримент : с шотки диод (1N5819) времето от +12 до 0 е 1.5 uS а напрежението слиза под нулата с около -230 миливолта. С 1N4007 времето е 1uS и напрежението слиза до -900 mV. Пробвах и без диод - напрежението стига до - 200 волта и времето до нула е около 800 uS.

Нямам еднопосочен трансил подходящ за да пробвам с него. Според мен ако се търси минимално слизане под 0 е по-добре шотки. Ако пък тия 500nS са фатални и 1N4007 е ок.

Това пък защо го мериш. Бързодействието на релето не зависи колко бързо пада напрежението, а колко време след това продължава да тече ток през намотката. Гледай колко време диодът стои отпушен, това е приблизителна индикация за времето на изключването на релето, а не скоростта на напрежението.
Типът на диода е без значение, с всякакъв диод ще изключва бавно. С трансил ще е няколко пъти по-бързо. За колкото по-високо напрежение е трансилът, толкова по-бързо пада токът и по-бързо се отварят контактите, съответно живеят повече.

Вто Окт 07, 2014 10:18 am
Профил

Cekins написа:

Ами ти си пишеш глупости, но хубавото е, че си последователен.
Погледни с кой диод се е изключило релето по -бързо. С Шоткито или с обикновения :)

Вто Окт 07, 2014 10:43 am
Профил

А за онези, дето не връзват тока през бобината и напрежението на самоиндукция при изключването:
ЕL = 0.5 (I^2 L); EL ~ B^2 ; B ~ L*I и B~U*t ;)

Вто Окт 07, 2014 10:46 am
Профил

сложи 3 шотки серийно и ще угасиш импулса по-бързо с шотки. Ама той 741 го каза - това колко бързо ще падне напрежението няма значение за това колко бързо отварят контактите.
А че има начин да измериш кога отварят контактите - има. Слагаш един по-малък пул ъп резистор и единия канал слагаш на бобината, другия на контакта.

И никой не ми обясни защо живота на релето се удължава. Една теория е че ако отлепи по-бързо и има голям ток на контактите загарят по-малко. Т.е. гаси се искрата по-бързо. Ама те моите теории 90% са грешни.

Вто Окт 07, 2014 12:47 pm
Профил WWW
Аватар

А бе бързодействието на релетата не се ли мереше в милисекунди, к'ви наносекунди гоните?!

Колкото до ULN2x да предупредя: ако е по-малко от DIP и без външен диод макар и рядко дефектира! Гърчил съм се да слагам външни транзистори, а често съм виждал DIP-ове когато всичко друго е SMD.

Вто Окт 07, 2014 1:17 pm
Профил

Няма ли двупосочни релета, тоест през Н мост подаваш + и - за да го включиш, и - и + за да го изключиш.

Вто Окт 07, 2014 1:24 pm
Профил

npelov написа:
сложи 3 шотки серийно и ще угасиш импулса по-бързо с шотки.

Няма, все тая е. В контура реле-диод определящ е падът върху активното съпротивление на намотката, а не напрежението на диода. Първото е повече от порядък по-голямо от второто, нищо че отвън не се вижда.
Дали имаш 0.3V или 1V пад върху диода, на практика няма значение, токът ще намалява с една и съща скорост. За 12V реле разликата в двата случая е няколко процента.

Вто Окт 07, 2014 1:44 pm
Профил

Егати неграмотната история.

Вто Окт 07, 2014 3:26 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
А бе бързодействието на релетата не се ли мереше в милисекунди, к'ви наносекунди гоните?

Зависи от релетата. Има и разни рид, които щракат за около 100 - 150uS.

Вто Окт 07, 2014 4:09 pm
Профил
Аватар

Дан, пак говорим за различни неща мама му стара.... Темата не беше "колко бързо"... Ок - съгласих се с теб, че с 1N4007 става по-бързо - и го видях. Аз говоря за това колко в минус отива напрежението - дали ще е 300 миливолта или 900 - няма особенно значение за обичайно заподозрения транзистор (BC817 примерно) - ама не съм сигурен дали ще устиска на -15 волта ако се сложи трансил. Да не говорим тия отрицателни напрежения как веднага събарят стабилизатори и т.н. по веригата...

@741 - времената които съм цитирал са именно тези - колко време тече ток през диода.

Вто Окт 07, 2014 5:21 pm
Профил ICQ

Нищо няма да събори. Отрицателното напрежение, което идва от намотката се сумира със захранващото и пада върху колектора. Само трябва захранващото + пика от намотката да е > от Uce. А ако обърне още един път посоката и стане еднакво по знак със захранващото пак няма да изгори стабилизатора защото транзистора е запушен - нали говорим при изключване. Само транзистора може да гръмне.

Вто Окт 07, 2014 6:02 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща