| Автор |
Съобщение |
|
bobo
Ранг: Минаващ
|
 Re: УВ Експонатор за фоторезист
@Klez, какви диоди ползваш? Гледам в ebay има евтини, ама излъчват на по-голяма дължина на вълната, отколкото е препоръчително за фоторезиста на Dupont. Примерно диода е с максимум около 400nm, а на фоторезиста му препоръчват 350-380 nm. Или поръчваш от скъпите дето са с максимум на излъчването на 365 nm?
|
| Сря Окт 01, 2014 4:11 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Наистина се чудя... че някой още го прави със живачни лампи. Да търсиш живачни лампи дето са и скъпи, пък как да ги палиш пък да им чупиш балоните... да не говорим колко са и опасни.
bobo, ползвам най-обикновени диоди за 5-10лв от ибей, бях намерил някви дето ги водят около 400нм и става перфектно.
доста евтини са и лесни за работа.
|
| Пет Окт 03, 2014 8:00 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Напротив - евтини са. 125 ватовите бяха по 4-5лв последно като мярнах. Дросел - кеф ти от луминесцентна лампа, кеф ти от улична, кеф то като за живачна. Също се намират лесно. Това не го разбрах. Какъв е проблема? Стар чаршаф и чук и си ти. С какво са по-опасни от луминесцентна? Колко време експонираш позитив 20 с тия диоди? А че лесно - лесно е. Като цена - същото.
|
| Пет Окт 03, 2014 8:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нито са опасни, нито трудни за управление  Който не ги е виждал - не може да разбере. А едно време се използваха защото другите ги нямаше.
|
| Пет Окт 03, 2014 8:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
Преди 2 седмици си купих от битака 2 диутериеви лампи за 2 лева. Поне 50-ина ватови са. Може и 100 да са. Не съм ги гледал. Не, че ми трябват ама пък почват от 100 нанометра или даже надолу. УВ та дрънка.
|
| Пет Окт 03, 2014 9:51 pm |
|
 |
|
crazy
Регистриран на: Пет Авг 26, 2011 3:33 pm Мнения: 37 Местоположение: Враца
|
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... t&_sacat=0Кофти е ,че трябва да обърнеш негативно плаката след eagle или proteus или там с квот работиш.
_________________ skype :crazy_fj1200
|
| Пет Окт 10, 2014 3:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
ъъъ - що да е кофти? Всяка уважаваща себе си програма дето и се налага да печата по засукани работи,в принт менюто си има чавчица с надпис miror до нея....
|
| Пет Окт 10, 2014 3:26 pm |
|
 |
|
crazy
|
Интересно , досега работих с позитив 20 .Но ми се ще някой да сподели .Дали е направил чититави smd PCB-та с дебелина на пътечките 0.7-0.5 мм със dry film Идеята е че при такива размери по лесно може данакараш тъпите CAD-ове изброени по-горе да направят едностранна и да набутат 2 пътеки между пин. miror = огледално в смис но за позитивните филми сухите искат негатив в смис. пътеките да са прозрачни а нефолираното непрозрачно обикновенно се експортира до пдф с виртуален пдф принтер и после в cs6 се оножда
Последна промяна crazy на Пет Окт 10, 2014 4:26 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 10, 2014 4:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
CAD-овете си имат правила за рутване и разстояние между пътечки. Като им ги поставиш както трябва, пъскат пътечки отвсякъде. Сега, друг е въпроса че ауторутинга обикновено прави мармалад, а такъв върху еднастранна платка си е по принцип мисия невъзможна, освен ако няма 5 елемента на кръст.
Впрочем, ако не можеш да направиш писти 0.5 с позитив 20, нещо ти куца технологията - или го нанасяш прекалено дебел, или не си награпавил платката достатъчно преди нанасянето му, или омазваш нещо при осветяването, проявяването или ецването. Някога като се занимавах с това, пътечки 0.5 не са ми били никакъв проблем.
|
| Пет Окт 10, 2014 4:21 pm |
|
 |
|
crazy
|
ми накратко: правя пцб в еагле,протеус,или dxp 2005 печатам на : 1 лазерн транспарент филм през лазерна минолта кофи резултат филма нее достатъчно черен 2 печатам на HP transparence film glosari paper със мастиленоструен HP резултата е напълно непрозрачен с просто око филм изтривам с кореселин платката след това с едни много-финнителчета за миене на кухненски съдове резултата е добър Гаса конвенционалното осветление и пускам лед лента от 25 червени ЛЕД-а които светят в тавана (за да получа разсеяна светлина ) пръскам с фотопозитива от 20см до бледо син цвят суша със сешоара на жена ми без да превишавам 50 градуса на платката експонирам 4-5 минути от 25 см през тънък плексиглас със 250w живачна със счупен балон (в стаята як мирис на озон) проявявам с сода за бъчви или каустик според технологичната рецепта и ецвам с железен трихлорид при 40-50 градуса с често разбъркване но още при проявяването нямам хубав черен отпечатък къвто се вижда например от клиповете за дри филма http://www.youtube.com/watch?v=cRCFGZxmob0от рециклирането на тонер касетите ми хартисват доста атмелски и малки пикове smd та затова а и двустранната иска метализация и вече идва скъпа за развой ползвам СИРИУС-ПСБ вярно че има и варианти в които изкарваш отгоре мостове но това е малко в стил "юнной моделист" та затова сега правя платки в стил /смд компоненти боттом- дискретни елементи топ-сайд/
|
| Пет Окт 10, 2014 5:12 pm |
|
 |
|
Cekins
|
въй, въй, въй...
Аз с позитив 20 правя 10/10 милса двустранни с дупки до 0.4. Виите ги опроводявам с тънка медна жичка. Ако са под чипове ги изпилявам малко да станат колкото може по-ниски спойките.
Печатам на HP LJ2200 с нова касета. Уплътняването на тонера съм писал в друга тема как става. Пак там много подробно съм обяснил технологията която прилагам. Позитива му трябват 20 минути на 70 градуса ама аз имам стерилизатор и го ползвам като сушилня.
Сириус - невър...
|
| Пет Окт 10, 2014 5:41 pm |
|
 |
|
timt
|
Би ли ми казал къде е темата понеже това ме интересува. С лазерният ми прозира и мастилено-струйният го ползвам за това но ми излиза скъпо.(много съхнат главите)
|
| Пет Окт 10, 2014 6:58 pm |
|
 |
|
Cekins
|
|
| Пет Окт 10, 2014 9:18 pm |
|
 |
|
timt
|
Научих се. Така и не видях как се уплътнява тонера на лазерен принтер. Малко по добри резултати получих като след принтирането сложих втори паус и го загрях с ютия. (разля се по добре и стана по черно но пак си прозира)
|
| Съб Окт 11, 2014 1:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
продължавай с четенето... пише го ...
|