| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 УВ Експонатор за фоторезист
Здравейте, Реших да си направя малко по читав експонатор за платките че в момента ги затискам с едно стъкло и отгоре ги осветявам с едни диоди нахвърляни... и не си е работа. Та като за начало направих кутията и я изрязах на лазер от 4мм шперплат. За момента съм дотук... следващата стъпка е да сглобя (залепя) кутията, да взема стъкло и някои други материали и да измисля някакво реле за време с което да се управлява. В дъното на кутията стои платката с диодите а отгоре върху малките ъгълчета ляга стъклото. В капака влиза меко уплътнение, което притиска платката... В случай, че на някой му е интересно по-долу съм постнал снимки. Също ако някой иска CAD файловете мога да му ги дам Ето малко снимки:    
|
| Чет Сеп 18, 2014 11:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: УВ Експонатор за фоторезист
Ами аз преди ползвах една самоделка - тя поне беше нещо. Сега с един мини солариум подпрян на две кутии. Правя само спешни прототипи. Ако имам повече от седмица - поръчвам в платкаджийница. Нещо не се кефя много да пробивам 200 и кусур дупки от които половината вии и после да ги опроводявам. Сега правя една джаджа и вече и правя 3-ти прототип - е то цял ден ми хваща докато стане платка...
|
| Чет Сеп 18, 2014 11:44 pm |
|
 |
|
klez
|
Ами аз съм засичал... за прототипи точно 30 минути ми е от момента в който я принтирам от компютъра върху шаблона до момента в който имам платка... като в зависимост от броя отвори може да се удължи времето. Самото експониране с текущите диоди които ползвам (40-50бр.) е 43 секунди. Ако фоторезиста който ползвам е по-стар експонирам около 37 секунди, че иначе му идва в повече. Относно отворите... Имам някви идеи да скова някво мини CNC за пробиването... ама ще видим. А за преходите между слоевете.... за 200+ отвора платкаджийницата си е незаменимо  За щастие аз правя все някви елементарни платки с по 5-20 отвора и не отнема кой знае колко време
|
| Чет Сеп 18, 2014 11:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то така ама, тая платка за която говоря има точно 195 дупки, 49 от които са 0.5 и са вии, 22 са 0.6 и някой от тях са вии. Двуслойка, мислена хем да мога поне някак си да направя прототип и почти всички смд елементи са от едната страна за ръчно насищане с паста. Едно съпротивление и един кондензатор нямаше как да ги сложа отгоре  Тоя за когото я правя иска да му направя няколко "прототипа", като подкарам нещото ама ще има да взема - един ден ми хваща само докато я докарам до поене на елементите. Иначе самото правене на платката не е чак толкова много. Само че аз смятам от пръскането до ецването - хваща ми около час и половина - 40-50 минути е само сушенето на позитива.
|
| Пет Сеп 19, 2014 8:25 am |
|
 |
|
dzeduse
Ранг: Минаващ
|
Колеги аз си направих устройство от дефектирал многофункционален принтер Lexmark, като изхвърлих карантиите под стъклото и на тяхно място сложих 4 броя UV лампи по 8 вата. Предимството на това решение е, че оригиналното стъкло пропуска добре ултравиолетовите лъчи, а с помощта на капака се осигурява добро притискане на филма и на ламинирания с фоторезист фолиран стъклотекстолит. Единственото което добавих беше едно елементарно реле за време с регулиране за осигуряване добра експонация. По същия начин могат да се използват и други излезли от употреба многофункционални печатащи устройства или стари скенери.
|
| Пет Сеп 19, 2014 9:06 am |
|
 |
|
Pif
|
Хората отдавна са измислили мастилено-струйните принтери. Какъв е смисъла от целия фото процес. Има мастила с ултравиолетово втвърдяване. Могат да се нанасят по няколко слоя един върху друг. Използват се за печат върху стъкло, мрамор, керамика и каквото се сетиш още. Включително и за опаковки на кремвирши. Не токсични, химически не-активни и изключително устойчиви. Повечето печатници имат такива машини. След като се ецва платката може да се ползва същия принтер за солдер маска. Остава само проблема с метализацията.
|
| Пет Сеп 19, 2014 9:21 am |
|
 |
|
klez
|
dzeduse, пробвах варианта с модификацията на мултифункционален принтер/скенер обаче хич не ми допадна. 1. Лампите осветяват платката под най-различни ъгли и се получава нещо като подецване на самия фоторезист. 2. Няма равномерно осветяване по цялата повърхност (колкото и близо да сложиш лампите винаги имаш разлики) 3. По-бавно е
Предимството с диодите е че облъчваш с почти успореден сноп лъчи и се получава доста добре, правил съм до 0.2мм писти без проблем, предполагам че може и по-тънки да се направят (принтера ми не може да изпринтира шаблоните като хората). А и става доста бързо
Pif, дай малко повече информация за тея принтери и каква е точно технологията. Не можах да схвана това с мастилата с УВ втвърдяване... каква им е идеята
|
| Пет Сеп 19, 2014 10:15 am |
|
 |
|
Pif
|
Мастилата осветени с ултравиолетова светлина полимеризират и се захващат много здраво за материала. С такива мастила се печата обикновенно върху стъкло. На Борис 3-ти преди новия мост имат такъв принтер. 3х2 метра флетбед. Военна Рампа, Младост 1 до посолствата, моста на Орион, Билборд - до ДНК където е Дедракс. Със сигурност има и други места. Търси ZUND UV и ще видиш какво представляват принтерите. Ако отидеш при човека на моста на Орион мисля, че ще ти обърне най-много внимание. Той има и малка фреза и предполагам можете да се договорите освен да ти я напечата и да ти я пробие платката. Фрезата му е за картон и дърво и други рекламни неща но със сигурност може да дупчи текстолит. Даже има и камера за точно позициониране.
|
| Пет Сеп 19, 2014 10:00 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Бих пробвал нещо такова: http://www.instructables.com/id/Convert ... /?ALLSTEPSОстава да го напълинш с подходящо мастило, и си ти - принтиш и ецваш директно. После може да си изпринтиш и солдер маската.
|
| Съб Сеп 20, 2014 4:45 pm |
|
 |
|
timt
|
Моят е от HP принтер и съм много доволен. Позиционирането е 100 секунди но се съобразявам с дебелината. Суша ги с пистолет за горещ въздух а платката я правя за около 30-40 минути зависи от железният трихлорид, ако е много изтощен му доливам солна киселина. Ако имаш мерак имам снимки! Да спомена: През обикновено стъкло УВ се намалая значително! През плексиглас и кварцово стъкло няма проблем!
|
| Съб Сеп 20, 2014 11:06 pm |
|
 |
|
timt
|
Да спомена, нанасям Позитив 20 под обороти върху платката! Става въпрос за лиген с мотор ама това е друг филм. 
|
| Съб Сеп 20, 2014 11:11 pm |
|
 |
|
klez
|
Аз ползвам сух фоторезист да ти кажа. Виж това за стъклото е ценен съвет, Благодаря Това с принтера звучи интересно, може да постнеш снимки
|
| Нед Сеп 21, 2014 1:32 pm |
|
 |
|
timt
|
Офф, не принтер а скенер. По късно ще ги пусна снимките. Какъв е този сух фоторезист?
|
| Нед Сеп 21, 2014 4:10 pm |
|
 |
|
klez
|
Ми.. едни синкави листи (прилично евтини) дето имат предпазни фолиа от 2те страни почистваш платката махаш едното предпазно фолио. Лепваш го на платката, притискаш с пръсти и си готов да експонираш. Имаш слой с еднаква дебелина по цялата платка точно за 30 секунди. Аз честно казано само с това съм работил чувал съм за Позитив20, но така и не съм го ползвал тъй като е скъп и сложен за нанасяне... а това е елементарно и става за секунди. https://www.youtube.com/watch?v=ZHjqAbnmEvwEто тук някво клипче ама тоя ползва някви странни методи... примерно това с нагряването на фоторезиста и ролката е напълно излишно при хубаво изчистена платка само го натискаш с пръсти върху нея и е достатъчно. После се експонира с принтиран върху паус шаблон и готово.
|
| Нед Сеп 21, 2014 11:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако може сподели от къде ги купуваш тия сини листи.
|
| Пон Сеп 22, 2014 12:02 am |
|
|