Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
УВ Експонатор за фоторезист 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение УВ Експонатор за фоторезист
Здравейте,
Реших да си направя малко по читав експонатор за платките че в момента ги затискам с едно стъкло и отгоре ги осветявам с едни диоди нахвърляни... и не си е работа.
Та като за начало направих кутията и я изрязах на лазер от 4мм шперплат.
За момента съм дотук... следващата стъпка е да сглобя (залепя) кутията, да взема стъкло и някои други материали и да измисля някакво реле за време с което да се управлява.
В дъното на кутията стои платката с диодите
а отгоре върху малките ъгълчета ляга стъклото.
В капака влиза меко уплътнение, което притиска платката...

В случай, че на някой му е интересно по-долу съм постнал снимки.
Също ако някой иска CAD файловете мога да му ги дам
Ето малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Чет Сеп 18, 2014 11:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: УВ Експонатор за фоторезист
Ами аз преди ползвах една самоделка - тя поне беше нещо. Сега с един мини солариум подпрян на две кутии. Правя само спешни прототипи. Ако имам повече от седмица - поръчвам в платкаджийница. Нещо не се кефя много да пробивам 200 и кусур дупки от които половината вии и после да ги опроводявам. Сега правя една джаджа и вече и правя 3-ти прототип - е то цял ден ми хваща докато стане платка...

Чет Сеп 18, 2014 11:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами аз съм засичал... за прототипи точно
30 минути ми е от момента в който я принтирам от компютъра върху шаблона до момента в който имам платка... като в зависимост от броя отвори може да се удължи времето.

Самото експониране с текущите диоди които ползвам (40-50бр.) е 43 секунди.
Ако фоторезиста който ползвам е по-стар експонирам около 37 секунди, че иначе му идва в повече.
Относно отворите... Имам някви идеи да скова някво мини CNC за пробиването... ама ще видим.
А за преходите между слоевете.... за 200+ отвора платкаджийницата си е незаменимо :)
За щастие аз правя все някви елементарни платки с по 5-20 отвора и не отнема кой знае колко време

Чет Сеп 18, 2014 11:52 pm
Профил
Аватар

Ами то така ама, тая платка за която говоря има точно 195 дупки, 49 от които са 0.5 и са вии, 22 са 0.6 и някой от тях са вии. Двуслойка, мислена хем да мога поне някак си да направя прототип и почти всички смд елементи са от едната страна за ръчно насищане с паста. Едно съпротивление и един кондензатор нямаше как да ги сложа отгоре :( Тоя за когото я правя иска да му направя няколко "прототипа", като подкарам нещото ама ще има да взема - един ден ми хваща само докато я докарам до поене на елементите. Иначе самото правене на платката не е чак толкова много. Само че аз смятам от пръскането до ецването - хваща ми около час и половина - 40-50 минути е само сушенето на позитива.

Пет Сеп 19, 2014 8:25 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Колеги аз си направих устройство от дефектирал многофункционален принтер Lexmark, като изхвърлих карантиите под стъклото и на тяхно място сложих 4 броя UV лампи по 8 вата. Предимството на това решение е, че оригиналното стъкло пропуска добре ултравиолетовите лъчи, а с помощта на капака се осигурява добро притискане на филма и на ламинирания с фоторезист фолиран стъклотекстолит. Единственото което добавих беше едно елементарно реле за време с регулиране за осигуряване добра експонация. По същия начин могат да се използват и други излезли от употреба многофункционални печатащи устройства или стари скенери.

Пет Сеп 19, 2014 9:06 am
Профил

Хората отдавна са измислили мастилено-струйните принтери. Какъв е смисъла от целия фото процес. Има мастила с ултравиолетово втвърдяване. Могат да се нанасят по няколко слоя един върху друг. Използват се за печат върху стъкло, мрамор, керамика и каквото се сетиш още. Включително и за опаковки на кремвирши. Не токсични, химически не-активни и изключително устойчиви. Повечето печатници имат такива машини.
След като се ецва платката може да се ползва същия принтер за солдер маска. Остава само проблема с метализацията.

Пет Сеп 19, 2014 9:21 am
Профил
Аватар

dzeduse, пробвах варианта с модификацията на мултифункционален принтер/скенер обаче хич не ми допадна.
1. Лампите осветяват платката под най-различни ъгли и се получава нещо като подецване на самия фоторезист.
2. Няма равномерно осветяване по цялата повърхност (колкото и близо да сложиш лампите винаги имаш разлики)
3. По-бавно е

Предимството с диодите е че облъчваш с почти успореден сноп лъчи и се получава доста добре, правил съм до 0.2мм писти без проблем, предполагам че може и по-тънки да се направят (принтера ми не може да изпринтира шаблоните като хората). А и става доста бързо

Pif, дай малко повече информация за тея принтери и каква е точно технологията.
Не можах да схвана това с мастилата с УВ втвърдяване... каква им е идеята

Пет Сеп 19, 2014 10:15 am
Профил

Мастилата осветени с ултравиолетова светлина полимеризират и се захващат много здраво за материала. С такива мастила се печата обикновенно върху стъкло. На Борис 3-ти преди новия мост имат такъв принтер. 3х2 метра флетбед. Военна Рампа, Младост 1 до посолствата, моста на Орион, Билборд - до ДНК където е Дедракс.
Със сигурност има и други места.
Търси ZUND UV и ще видиш какво представляват принтерите. Ако отидеш при човека на моста на Орион мисля, че ще ти обърне най-много внимание. Той има и малка фреза и предполагам можете да се договорите освен да ти я напечата и да ти я пробие платката. Фрезата му е за картон и дърво и други рекламни неща но със сигурност може да дупчи текстолит. Даже има и камера за точно позициониране.

Пет Сеп 19, 2014 10:00 pm
Профил

Бих пробвал нещо такова:
http://www.instructables.com/id/Convert ... /?ALLSTEPS

Остава да го напълинш с подходящо мастило, и си ти - принтиш и ецваш директно. После може да си изпринтиш и солдер маската.

Съб Сеп 20, 2014 4:45 pm
Профил ICQ

Моят е от HP принтер и съм много доволен. Позиционирането е 100 секунди но се съобразявам с дебелината. Суша ги с пистолет за горещ въздух а платката я правя за около 30-40 минути зависи от железният трихлорид, ако е много изтощен му доливам солна киселина.
Ако имаш мерак имам снимки!
Да спомена: През обикновено стъкло УВ се намалая значително! През плексиглас и кварцово стъкло няма проблем!

Съб Сеп 20, 2014 11:06 pm
Профил

Да спомена, нанасям Позитив 20 под обороти върху платката! Става въпрос за лиген с мотор ама това е друг филм. :D

Съб Сеп 20, 2014 11:11 pm
Профил
Аватар

Аз ползвам сух фоторезист да ти кажа.
Виж това за стъклото е ценен съвет, Благодаря
Това с принтера звучи интересно, може да постнеш снимки

Нед Сеп 21, 2014 1:32 pm
Профил

Офф, не принтер а скенер.
По късно ще ги пусна снимките.
Какъв е този сух фоторезист?

Нед Сеп 21, 2014 4:10 pm
Профил
Аватар

Ми.. едни синкави листи (прилично евтини)
дето имат предпазни фолиа от 2те страни
почистваш платката
махаш едното предпазно фолио.
Лепваш го на платката, притискаш с пръсти и си готов да експонираш.
Имаш слой с еднаква дебелина по цялата платка точно за 30 секунди.
Аз честно казано само с това съм работил
чувал съм за Позитив20, но така и не съм го ползвал тъй като е скъп и сложен за нанасяне... а това е елементарно и става за секунди.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHjqAbnmEvw
Eто тук някво клипче ама тоя ползва някви странни методи...
примерно това с нагряването на фоторезиста и ролката е напълно излишно
при хубаво изчистена платка само го натискаш с пръсти върху нея и е достатъчно.
После се експонира с принтиран върху паус шаблон и готово.

Нед Сеп 21, 2014 11:31 pm
Профил

Ако може сподели от къде ги купуваш тия сини листи.

Пон Сеп 22, 2014 12:02 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща