|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:54 am
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Проблем с gsm
Обикновено изходът на модула е 50 ома, а антенката е "колкото дойде", така че се слагат съгласуващи елементи непосредствено до антената. На снимката не видят такива.
|
| Вто Сеп 09, 2014 4:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
не се виждат щото няма 
|
| Вто Сеп 09, 2014 4:52 pm |
|
 |
|
ilkor
|
За да започнете от някъде свържете към антенния пад пигтейл с конектор и истинска четирибандова антена разположена далеч от платката. Съмнявам се тази да е четирибандова ако е чиста PCB антена. Ако това изделие ще се ползва в България тествайте само 900/1800 обхватите (тогава може и двубандова антена да ползвате) Тъй като в този тестов режим модула само излъчва, може да се сложи и безиндуктивен резистор за товар вместо антена.
По захранването гледам че има танталов кондензатор - сменете ги с (добавете) керамични Low ESR.
И вижте дали ще има пак смущения.
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Я кажи от къде може да се закупи 50 ома, 5W резистор, който при 1800 е горе-долу 50 ома и няма много голяма индуктивност и капацитет? miro_atc На снимката долу в ляво се вижда някакъв ярко оранжев елемент. Това кондензатор ли е и с какви параметри? Питам от любопитсво, защото съм го виждал и по други модули: 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
нямам време да чета всичко. Антената ти симетрирана ли е? Сложи един изкуствен товар вместо антена. Ако нямаш, сложи в паралел няколко металослойни резистора (примерно 3х150 Ома) и кажи какво става.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Така щеше да е доста по-добре.
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:24 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ако има ги на много места - казват се RF load termiantion. За 30 сек търсене открих това http://www.pasternack.com/50-ohm-rf-loa ... egory.aspxА и не е задължително тестът да се прави на максимална мощност 2W@900/1W@1800MHz Ама когато е на зор и обикновени слойни резистори стават 
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
примерно от туккерамичен (MLCC) кондензатор с много микрофаради и малко ESR. и скъп при това. обаче не е панацея - не значи, че като го сложиш и всичко ще е ток и жица. да, така е по-добре  ама е многослойка. какъв е захранващия чип, не се вижда добре на снимката? или поне на каква честота е? съдейки по индуктивността е под мегахерц. за да се диагностира точно промлема на миро, трябва да се детерминира. известната инженерна поговорка гласи, че слон се яде ... на порции. при него не е ясно всичко от дроп на захранването ли е или от RF върната енергия от антената, специфичен спектър в захранването или просто някоя писта го играе приемаща антена.
Последна промяна ДедоБоре на Вто Сеп 09, 2014 5:43 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
При добро опроводяване и един тантал 100uF стига, но аз слагам 220. Може да се добавят е един-два керамични. На снимката по-горе са се пооляли с презастраховането. Немам идея колко слоя е и какво е захранването. Платката не е моя. Качих като пример. Но дори и при двуслойка, така опроводена ще се държи по-добре, отколкото мировата.
|
| Вто Сеп 09, 2014 5:43 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това малко, много ме съмнява - звучи ми като рекламен булшит. До 50MHz разбирам, ама до 50 GHz ми е много съмнително.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 09, 2014 6:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
от към кондензатори би трябвало да сме добре... по схема са 3 тантала, отделно цяла серия керамика от пико до микро... тоя на снимката нямам идея кой е точно, ама вече затворих и сглобих, а има едни шибани лентови дето се скапват само като ги погледнеш лошо и не искам да ги виждам пак  Както и да е, проблемът не е в gsm-a. В началото беше, докато открием проблема с антената.... тогава малко се подведох че при извеждането на антената не се подобрява, но не бяхме махнали пистата, а очевидно тя правеше много мизерии. Не че сега всичко е перфектно, далеч съм от тая мисъл, но това са възможностите за производство и колкото и да ми иска да е по-различно тва... пари няма, действаме! Просто някои неща са даденост, не мога да изкарам антената на далеко, така че в близост до платката ще има лъчене - нямам избор! Интуицията ми подсказва, че не е виновна (не)качествената антена, а осцилатора на проца е прекалено нестабилен и вероятно ще се шашка и от най-калибрираната антена. Въпросът е да се установи дали аз нещо по схемата съм сгафил, дали колегата с платката, дали кварца е фалшив или просто ST са калпави. Засега установихме че с вътрешния RC генератор няма ядове. Работи, ама лошото е че той е +/- 4% а имам USB, Ethernet... и нещо ме притеснява, че не е добра идея без кварц. Последно опита с кварц на друга честота нещо се закучи, ама утре продължава борбата... ще тестваме и с генератор и ще видим....
|
| Вто Сеп 09, 2014 6:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Еееее, то оставаше вътрешния генератор да се ошашка и е*ем ти професора, ако и да е на ST... При мен една "презряна" майкрочипска 24-ка с часовников кварц няма проблем с RTCC и при липса на ГСМ антена и FTP трансфер.
|
| Вто Сеп 09, 2014 8:11 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Вто Сеп 09, 2014 8:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами не е точно така... колкото е по-прост професора, толкова по-стабилен е. Спомням си NXP като пуснаха 200MHz куртекси в условията пишеха че платката трябва да е многослойка с ground plane, иначе не препоръчват да се търкаля на такава честота... А като знам че на моята платка на захранването на кура са само 2 кондензатора и то 2,2u т.е. може да се каже че нямам никакви кондензатори за високи честоти...
|
| Вто Сеп 09, 2014 8:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За нещо с проц и гсм и 4 слоя ми се виждат малко. Два яки плейна като опнеш... Не можеш ги компенсира и с 1000мф.
Едва ли правите устройства за 2 лева... Та да пестите 5-10 евро от платка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 09, 2014 10:13 pm |
|
|