Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Гейтово съпротивление vs мас ток на IGBT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Гейтово съпротивление vs мас ток на IGBT
Ами то драйвери има. Ама и зависи много от режима в който ще работи транзистора. Освен това трите горни драйвера трябва да са захранени спрямо емитерите на горните транзистори - които естествено са "плуващи" - най-лесното решение излоирано dc-dc. Дори има такъв готов модул 15 волта вход с 4 изолирани изхода на 15 волта - познай за какво е произведен :) Това с отрицателно захранване на гейта също може да окаже влияние. А за честотите - изгарял съм игбт за 60А само с 3 ампера обаче на честота която се оказа че не е за него :) В общи линии hard switched игбт-тата имат една крива RMS ток спрямо честота - хубаво е да се поглежда в даташита преди да се решава че 100 kHz би била добра честота :)

Съб Авг 16, 2014 10:22 pm
Профил ICQ

Виждал съм ги тези, но не ги харесвам. Имат някой недостатъци, които трябва да оправям по други начини. Иначе 100кHz за такава мощност е самоубийство - това ще грее като печка. Иначе и аз имам, с какво да се похваля при изгарянето :D
Тука преди 2-3 седмици оправих един модул само с остатъчния заряд във филтровите кондензатори :D
Иначе благодаря! Долу-горе си създадох някаква представа как да подбирам стойностите. Просто при малките мощности такива неща не оказват голямо влияние и могат да се допуснат неточности, но при многото киловати...

Нед Авг 17, 2014 11:16 am
Профил
Аватар

Ами да ти кажа честно не загряват. Даже и не гърмят. Просто изпълняват желанието на Тодор Живков - от полупроводници стават цели и още по-големи проводници. Без никакви визуални и звукови ефекти. Просто пробива и край. Вече ако има голям ток да протече като изгори не знам какво се случва. Просто моя източник е със сравнително високо изходно съпротивление и нищо не става.

Нед Авг 17, 2014 2:47 pm
Профил ICQ

Един страничен въпрос. Възможно ли е като са ецвали платката(в платкаджийницата), да е останал много тънък филм, който да даде на късо 2 писти при високо напрежение?!

Вто Сеп 02, 2014 1:17 pm
Профил

stoyanoff написа:
Един страничен въпрос. Възможно ли е като са ецвали платката(в платкаджийницата), да е останал много тънък филм, който да даде на късо 2 писти при високо напрежение?!

Високото напрежение значи големи разстояния между пистите. При разстоания милиметър и нагоре, късо е малко вероятно. Недоецване чак до там че да дава късо при тия разстояния според мен ще е видимо.

Вто Сеп 02, 2014 8:38 pm
Профил ICQ

Цитат:
При разстоания милиметър и нагоре

а дали ги има :-)

Вто Сеп 02, 2014 8:58 pm
Профил

Трябва да ги има, има си стандартина проектиране, който не ги спазва да се оправя както може. Заливане с лак до някъде подобрява нещата но това е стъкмистика.

Вто Сеп 02, 2014 9:13 pm
Профил

Точно там е работата, че при мен е компромис м/у много фактори. И се получи така, че поради ред причини (примерно да направя пистите максимално широки) съм оставил отстояния от 10 милса на места. Още по-лошото е, че на едно място нямаше солдер маска(това заради друга работа) и точно там явно е прескочила искра и стана мазало...
Исках просто да попитам дали е възможно да не съм аз виновен. Иначе следващия път ще изгладя нещата...
Поздрави!

Вто Сеп 02, 2014 9:20 pm
Профил

При тия напрежения с такива разстояния направо си си виновен. :)

Вто Сеп 02, 2014 10:27 pm
Профил ICQ

Компромиси се прави с друго, не с изолационно разстояние, сложи си 1 мм да ти е мирна главата, 10 милса не стигат до никъде, да не говорим ако закачиш индуктивен товар какво ще става, има си и стандарти ама не ми се рови, виж този калкулатор и си прави сметката :
http://www.smps.us/pcbtracespacing.html

Сря Сеп 03, 2014 1:50 am
Профил

Дано само не се окаже, че това е инвертор за асансьор. Някоя мутра решила да спести кинти от маркови инвертори и Стоянофф се учи в движение. После ще има по новините: "Днес пет асансьора паднаха..."

Сря Сеп 03, 2014 8:47 am
Профил

Оказа се, че не прескочила искра! Една писта не е издържала и се пръснала точно под модула и от там... Ще го коригирам! Този път просто се по-напънах малко с доста голям двигател. Пак не пречи да пусна по-големи отстояния.
Благодаря!
ПП: Pif не е за асансьор, но скоро може и там да слагаме. Там се работи с двигатели с малки мощности и не е проблем. При големите пачи започват неприятностите. Освен това падане се случва главно в резултат на механични повреди. От ел-а може само да тръгне сам :D

Сря Сеп 03, 2014 1:55 pm
Профил

Имаше едно ауди А6 или А8 дето багажника му се палеше. Там хем е 12 волта мотор, хем е залята с лак, хем е произведена по специална банвносъхнеща технология за аутомотив и т.н. - грешка в дизайна и пробива между пътечки които са на близо. Хем е за 12 волта. Те затова хората си дават минимален клирънс, но при импулсното превключване смяташ и игличките а не само постоянното напрежение.

Пък от ел-а може като стой та гледай. Да влезе в мазето или да се удари горе и да падне кабината с все мотора и панелите :D :D

Сря Сеп 03, 2014 10:40 pm
Профил
Аватар

Скоро беше случая с асансьора дето проби покрива и летя няколко метра... Та хич не е за пренебрегване електрониката.

Чет Сеп 04, 2014 4:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Скоро беше случая с асансьора дето проби покрива и летя няколко метра... Та хич не е за пренебрегване електрониката.

Затова преди година-две някой питаше за такава курсова работа, ама само с TTL-ки :)

Чет Сеп 04, 2014 7:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща