| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Гейтово съпротивление vs мас ток на IGBT
Ами то драйвери има. Ама и зависи много от режима в който ще работи транзистора. Освен това трите горни драйвера трябва да са захранени спрямо емитерите на горните транзистори - които естествено са "плуващи" - най-лесното решение излоирано dc-dc. Дори има такъв готов модул 15 волта вход с 4 изолирани изхода на 15 волта - познай за какво е произведен  Това с отрицателно захранване на гейта също може да окаже влияние. А за честотите - изгарял съм игбт за 60А само с 3 ампера обаче на честота която се оказа че не е за него  В общи линии hard switched игбт-тата имат една крива RMS ток спрямо честота - хубаво е да се поглежда в даташита преди да се решава че 100 kHz би била добра честота 
|
| Съб Авг 16, 2014 10:22 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Виждал съм ги тези, но не ги харесвам. Имат някой недостатъци, които трябва да оправям по други начини. Иначе 100кHz за такава мощност е самоубийство - това ще грее като печка. Иначе и аз имам, с какво да се похваля при изгарянето  Тука преди 2-3 седмици оправих един модул само с остатъчния заряд във филтровите кондензатори  Иначе благодаря! Долу-горе си създадох някаква представа как да подбирам стойностите. Просто при малките мощности такива неща не оказват голямо влияние и могат да се допуснат неточности, но при многото киловати...
_________________www.elkran.com
|
| Нед Авг 17, 2014 11:16 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами да ти кажа честно не загряват. Даже и не гърмят. Просто изпълняват желанието на Тодор Живков - от полупроводници стават цели и още по-големи проводници. Без никакви визуални и звукови ефекти. Просто пробива и край. Вече ако има голям ток да протече като изгори не знам какво се случва. Просто моя източник е със сравнително високо изходно съпротивление и нищо не става.
|
| Нед Авг 17, 2014 2:47 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Един страничен въпрос. Възможно ли е като са ецвали платката(в платкаджийницата), да е останал много тънък филм, който да даде на късо 2 писти при високо напрежение?!
|
| Вто Сеп 02, 2014 1:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Високото напрежение значи големи разстояния между пистите. При разстоания милиметър и нагоре, късо е малко вероятно. Недоецване чак до там че да дава късо при тия разстояния според мен ще е видимо.
|
| Вто Сеп 02, 2014 8:38 pm |
|
 |
|
stefan63
|
а дали ги има 
|
| Вто Сеп 02, 2014 8:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Трябва да ги има, има си стандартина проектиране, който не ги спазва да се оправя както може. Заливане с лак до някъде подобрява нещата но това е стъкмистика.
|
| Вто Сеп 02, 2014 9:13 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Точно там е работата, че при мен е компромис м/у много фактори. И се получи така, че поради ред причини (примерно да направя пистите максимално широки) съм оставил отстояния от 10 милса на места. Още по-лошото е, че на едно място нямаше солдер маска(това заради друга работа) и точно там явно е прескочила искра и стана мазало... Исках просто да попитам дали е възможно да не съм аз виновен. Иначе следващия път ще изгладя нещата... Поздрави!
|
| Вто Сеп 02, 2014 9:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
При тия напрежения с такива разстояния направо си си виновен. 
|
| Вто Сеп 02, 2014 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Компромиси се прави с друго, не с изолационно разстояние, сложи си 1 мм да ти е мирна главата, 10 милса не стигат до никъде, да не говорим ако закачиш индуктивен товар какво ще става, има си и стандарти ама не ми се рови, виж този калкулатор и си прави сметката : http://www.smps.us/pcbtracespacing.html
|
| Сря Сеп 03, 2014 1:50 am |
|
 |
|
Pif
|
Дано само не се окаже, че това е инвертор за асансьор. Някоя мутра решила да спести кинти от маркови инвертори и Стоянофф се учи в движение. После ще има по новините: "Днес пет асансьора паднаха..."
|
| Сря Сеп 03, 2014 8:47 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Оказа се, че не прескочила искра! Една писта не е издържала и се пръснала точно под модула и от там... Ще го коригирам! Този път просто се по-напънах малко с доста голям двигател. Пак не пречи да пусна по-големи отстояния. Благодаря! ПП: Pif не е за асансьор, но скоро може и там да слагаме. Там се работи с двигатели с малки мощности и не е проблем. При големите пачи започват неприятностите. Освен това падане се случва главно в резултат на механични повреди. От ел-а може само да тръгне сам 
|
| Сря Сеп 03, 2014 1:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
Имаше едно ауди А6 или А8 дето багажника му се палеше. Там хем е 12 волта мотор, хем е залята с лак, хем е произведена по специална банвносъхнеща технология за аутомотив и т.н. - грешка в дизайна и пробива между пътечки които са на близо. Хем е за 12 волта. Те затова хората си дават минимален клирънс, но при импулсното превключване смяташ и игличките а не само постоянното напрежение. Пък от ел-а може като стой та гледай. Да влезе в мазето или да се удари горе и да падне кабината с все мотора и панелите 
|
| Сря Сеп 03, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Скоро беше случая с асансьора дето проби покрива и летя няколко метра... Та хич не е за пренебрегване електрониката.
|
| Чет Сеп 04, 2014 4:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Затова преди година-две някой питаше за такава курсова работа, ама само с TTL-ки 
|
| Чет Сеп 04, 2014 7:08 pm |
|
|