Отговори на тема  [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 36  Следваща
Универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Универсална станция за запояване.
Има си всичко бе, какво плачеш? Ей то го последния:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 0v3.10.zip

В TOOLS най-долу му качваш ОС за самостоятелния програматор или за МПЛАБ. Айде избърши малко плюнките и пусни снимки на станцията

Пет Авг 29, 2014 5:40 pm
Профил
Аватар

bdivi написа:
Прекрасно се програмира с 2 - само му трябва нов device файл. В търсачките се намира по модела на Пика.

Намерих файла и с него го изпрограмирах. Мерси.

CarBeta написа:
Има си всичко бе, какво плачеш? Ей то го последния:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 0v3.10.zip

В TOOLS най-долу му качваш ОС за самостоятелния програматор или за МПЛАБ. Айде избърши малко плюнките и пусни снимки на станцията

Уви, с това пак не става. Не пече 18F24K22.

А станцията не е за пред хорски очи. Всичко е на жици и телове... :D

Пет Авг 29, 2014 7:38 pm
Профил

itso.t написа:
....
А станцията не е за пред хорски очи. ...

Спокойно, тук хора няма ;)

Пет Авг 29, 2014 7:58 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Уви, с това пак не става. Не пече 18F24K22.

То като тръгне да не върви или няма да го видиш или няма да го намериш :D
Прикачени файлове:
PK_3.10.JPG
PK_3.10.JPG [ 71.86 KiB | Прегледано 5311 пъти ]

itso.t написа:
А станцията не е за пред хорски очи. Всичко е на жици и телове... :D

Е то тука теловете са ни интересни :lol:

Пет Авг 29, 2014 8:14 pm
Профил
Аватар

CarBeta написа:
То като тръгне да не върви или няма да го видиш или няма да го намериш :D

Признавам си без бой. Вторият път когато пробвах с тройката, тя мрънкаше че била в мплаб режим и тоя контролер липсваше в списъка. Има вероятност ако е като стендалоун програматор да се появява, но вече бях изпекъл контролера с двойката и не задълбах.

Както и да е. Казаното за микрочеп си остава. Нито едно от двете решения не присъства в съпорт страниците на PicKit 2 и 3.
Гугъла също беше кисел днес и не сподели въпросните солюшъни".

@ Спарки
Ако разполагаш с някакво свободно време, няма да е лошо информацията да се систематизира малко.
На първа страница е описанието на джадата и функциите и, а менютата са някъде в предпоследните.

Има някакво дребно бъгче в управлението на индикацията. Когато показанието е два разряда, в най старшия (който не би трябвало да свети) леко се вижда показанието на средния разряд. Все едно се презастъпват като времена. Тъй като го видях късно, не съм мерил дали е така.

Като обща информация, за тия на които им предстои да сглобяват въпросният контролер.
Аз го оживявах захранена от "теса", а не от трансформатор. Да, ама не. За да работи, явно на контролерът му трябва синхронизиращия сигнал от мрежата. Без него, не дава никакви признаци на живот. Иска си крив ток.

Пет Авг 29, 2014 11:36 pm
Профил

Да, иска крив ток задължително. Новата версия работи и с прав. Някой ден ако дойде време и желание ще се опитам и тая да направя да работи с прав. Всъщност не е сложно, но иска едни 2-3 свободни часа, които все по-трудно намирам напоследък. Като натамъня фирмуера на новото, вероятно ще се заема. За щастие остава малко.

Индиикацията - управлението от едната страна е с дарлингтон, а от другата - с MOSFET-и, без мъртво време между трите цифри. Вероятно има някакво дребно застъпване заради бавния дарлингтон, от там и лекото светене на разрядите, които не трябва да светят. Понеже гадините са с висока яркост леко се вижда. За да го елиминирам трябва да наблъскам още интеръпти, а не ми се разправяше с допълнителното усложняване на интеръпт хандлера, който и без друго е малко по-сложен отколкото би трябвало за контролер от тоя калибър.

Съб Авг 30, 2014 1:02 am
Профил ICQ
Аватар

@sparkybg, вече сигурно си направил хардуера ама все пак да си кажа. Понеже правя сега една джаджа дето няма много място където е дисплея и контролера и освен всичко останало си има достатъчно дреболии по принцип, реших да пробвам следното нещо : три пина на контролера през 180 ома към общите катоди и един порт на контролера директно към анодите (това с 18F24K22). Контролера на 32MHz че ми трябва малко скорост за нещо друго. Един таймер на 1.2kHz и на таймер се светва само по един сегмет от цифра като редувам сегменти и цифри. Самото прекъсване не е много дълго като изпълнение - може би не повече от 15-20 цикъла. Дисплея е BC56-12SRWA - пак от ярките червени. Резултата е прилична яркост - сравнено с xxEWA дисплей на статична индикация са горе долу еднакви. Цялата гимнастика за да не слагам още три транзистора с прилежащите им съпротивления - реално сега на платката с дисплея освен контролера, нямам никакви други полупроводници.

Съб Авг 30, 2014 8:53 am
Профил ICQ

Cekins написа:
@sparkybg, вече сигурно си направил хардуера ама все пак да си кажа. Понеже правя сега една джаджа дето няма много място където е дисплея и контролера и освен всичко останало си има достатъчно дреболии по принцип, реших да пробвам следното нещо : три пина на контролера през 180 ома към общите катоди и един порт на контролера директно към анодите (това с 18F24K22). Контролера на 32MHz че ми трябва малко скорост за нещо друго. Един таймер на 1.2kHz и на таймер се светва само по един сегмет от цифра като редувам сегменти и цифри. Самото прекъсване не е много дълго като изпълнение - може би не повече от 15-20 цикъла. Дисплея е BC56-12SRWA - пак от ярките червени. Резултата е прилична яркост - сравнено с xxEWA дисплей на статична индикация са горе долу еднакви. Цялата гимнастика за да не слагам още три транзистора с прилежащите им съпротивления - реално сега на платката с дисплея освен контролера, нямам никакви други полупроводници.

Еми, вариант си е, когато няма място. И на мен ми е идвало на ум, но никога не съм го пробвал.

"Проблема" е решен. Довечера ще кача нов фирмуер в първи пост. Светенето го има само на яркост 16 от 16, когато няма мъртво време между цифрите. На 15 вече го няма. Просто ще сложа малко мъртво време и на 16 и готово.

А иначе - съществената част от фирмуера са изпълнява в интеръпт хандлера, който е общ за компаратор, ADC, таймер. Вътре се изпълнява и PID алгоритъма, на части, вътре се изпълнява и обновяването на дисплея. Извън хандлера е само "юзер интерфейса", демек обработката на бутоните и указване какво да има на дисплея. Абе има малко повече код, отколкото би ми било комфортно за тоя микроконтролер. Та затова не ми се ще да добавям още неща там.

Съб Авг 30, 2014 11:00 am
Профил ICQ
Аватар

Е ПИД-а пък за какво е там? Той обикновенно иска доста сметки. Освен това в случай на по-натоварен хендлър ги разделям и ползвам приоритети - за критичните висок и кода изцеден до максимум - обикновенно писан на асемблер директно. Некритичните са ясни :) А за цифрите - да знаеш че става :) Само дето не може да се постигне много голям интензитет и регулирането му малко се обезсмисля... В моя случай не е толкова че няма място, а че не ми се лепят и транзистори - очаква се устройството да се произвежда в малки серии и въпреки че ги насищам с паста, стенсил и т.н., това са си най малко 6 pick-n-place допълнително. При ръчно насищане на 100 платки си е нещо. На другата платка имам и без това 20-тина 0603 елемента. Контролера засега пък е QFN28, щото микрочип нямат TQFP28 или 32. Нещо дето атмел примерно го имат.

Съб Авг 30, 2014 11:13 am
Профил ICQ

PID-а е 3 умножения и толкова събирания + още малко дребни сметки. То заради умножението ползвам PIC18. Разделен е и на 3 части. Вика се 50 пъти в секунда. Няма грижи даже и на тоя процесор.
Общо взето интеръпт хандлера се вика с честота около 800 херца, като повечето му стъпки са прости - сваляне на интеръпт флаговете и пускане на някаква периферия да върши нещо - я таймер, я ADC.
Ако трябва да го докарвам до асемблер, при положение че не е проект на който броя стотинките, по-скоро ще взема по-сериозен контролер. Новия вариант е с PIC32 по тоя повод. :) Не че и 18-ка нямаше да се справи де - просто с 32-ката си е много по-удобно нещо, концептуално, не само защото е по-производителен.

Нед Авг 31, 2014 12:10 am
Профил ICQ
Аватар

Станцията бачка на 6. Сега ми остана време да я снимам. Още не е съвсем завършена. Остава да и спретна някаква кутия и стойка за поялника.
Е, има и някои дреболии за оправяне.
Термодвойката на поялника е малко бавничка, но ще я оправям като ми остане време.
Трябва да намеря и някаква по-фина човка. С тая едвам запоявам 0201.

Ето как изглежда:
Прикачени файлове:
Soldering_station.jpg
Soldering_station.jpg [ 82.6 KiB | Прегледано 5451 пъти ]

Пон Сеп 01, 2014 8:06 pm
Профил
Аватар

Направо уби коня с правата лопата... Ти улуци ли запояваш или елетроника - не знам за 0201 ама сигурно половин платка изкъртваш с това чудо с едно движение :)

Сря Сеп 03, 2014 9:26 am
Профил ICQ
Аватар

Ти си се разглезил нещо. Екстра си е поялничето.
Една стойка и нова човка и е готов за подвизи. :D

Сря Сеп 03, 2014 11:08 am
Профил
Аватар

с по-стария модел съм се учил да запоявам... 1976-та.
ходих в "млад техник" и питам:
- леличко, имате ли транзистор Т1?

добре, че един батко ме дръпна настрани и ми обясни, че по схемата Т1, Т2 и т.н. са номера на транзистори, а те самите си имат имена (МП26 примерно)
като взмеш 5 транзистора и джоба ти се изпълва. сега си търся съпротивленията с пръст по масата, щото не ги виждам 8)

Сря Сеп 03, 2014 2:36 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
с по-стария модел съм се учил да запоявам... 1976-та.
ходих в "млад техник" и питам:
- леличко, имате ли транзистор Т1?

добре, че един батко ме дръпна настрани и ми обясни, че по схемата Т1, Т2 и т.н. са номера на транзистори, а те самите си имат имена (МП26 примерно)
като взмеш 5 транзистора и джоба ти се изпълва. сега си търся съпротивленията с пръст по масата, щото не ги виждам 8)

Хехе, малко по-късно , към 1984-та един приятел отива в магазин за електроуреди и пита:
-Имате ли високоомни слушалки?
-Ей там има едни, ама не знам дали са високосни.

Сря Сеп 03, 2014 2:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 539 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 36  Следваща