Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Загадка с глим лампа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Загадка с глим лампа
Ами не съм пробвал а и на тестовата установка няма особен смисъл от това.

Направих пробата с кабелчето - промяна - никаква. Пробвах и диференциално - като единия канал вързан на маса другия на +12 - в масата има, само че е с по-малка амплитуда. Диференциалния канал показва същата картинка, само дето естествено е с по-малка амплитуда от това на 12-те волта. Съжалявам че не мога да кача картинката - суфтуера за комуникация със скопа мноо бъглив и не мога да го подкарам нещо.

Пет Юли 25, 2014 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Ти не беше ли с Agilent, там на USB флашка може да се качва, и като картинка и като CSV

Пет Юли 25, 2014 12:35 pm
Профил
Аватар

Може ама не знам двата хоста дали са отделни или са просто дублирани букси отпред и отзад. Понеже съм с "хак" в задното усб.

Пет Юли 25, 2014 1:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Добре де разгледаме така въпроса ->
имаш иглички които достигат до 8 Волта като в началото с мегахерц последните
100 килохерца .... абсурдна работа. Имаш голям електролит и успоредно 100 нанфорада
миииии хайде, елетролита да има голяма индуктивност .... ама 100-те нанфоарада ?
к'во става сега на 100-те нано - при 100KHZ имаш делта V 8V за 1Е-5 секунди
ако сметнем че dU*C/dt = I то тока да направиш такава игла е 80 милиампера
?! как става това .... тук не смятам големите кондензатори .... тук смятам цялото време
на 100килохерца за 1 мегахерц е 10 пъти повече .... как ще метнеш най-малко 80 милиампера
по електромагнитен път ... във платката.. ? ми ти си направил откритие ... дай да пренасяме енергия
с глимки ... 80милиампера на 8 волта мога цял компютър дад захраня. А ти за измерванията си ползваш
5-те волта ..... това и през стабилизатора на 5волта ли минава ... ?! и неговите кондензатори....
абсурд ....
това ти влиза във високомни входове на измервателя където е той .... за да го бърка
а тези игли по захранването са на осцилоскопа измислица и не е проблема по захранване
според мен поне

Пет Юли 25, 2014 3:01 pm
Профил
Аватар

То ако не изглеждаше така, тая тема нямаше да съм я пуснал :)

Възможно е и да е във високоомните входове - съгласен съм.

Значи пак обяснявам - датчика изработва пвм с някакво запълване. Тоя пвм влиза в един от гейт входовете на таймер 1/3/5 (в моя случай на 3 и 5). После самия гейт има възможност да мери целия период - он тайм + офф тайм и после само он тайм, като съответно и двете мерения се пускат one shot и с прекъсване когато дойде event-a. Дотук всичко ок. Обаче съм наслагал и малко защити против грешни замервания - примерно запълването не може да е под 1% и над 99%. Ей там се осира - щото игличките ги отчита като много кратки запълвания. Е ако контролера не ги чува, защото тогава ми дава "кратко запълване"? И то точно в момента на игличките.

Явно ги има навсякъде - в 220-те волта и от там къде ли не. Как минават през всичко - идея си нямам. Факт е също, че друг шумящ консуматор включен на същото място не създава проблеми - въпреки че на релетата няма снубери.

Пет Юли 25, 2014 4:04 pm
Профил ICQ

А на датчика колко в високоомен изхода ... преди да влезе в таймерите ? .... изобщо какъв е датчика ?

Пет Юли 25, 2014 4:22 pm
Профил

Абе ... не че нещо ама ти аналогов скоп нямаш ли ? Това наистина може да е интерпретация на скопа, ако го видя на аналогов по-ще му вярвам. Не е да не съм виждал такива смущения, те не влизат електромагнитно, това е почти сигурн, смущението влиза през захранването, но пак е доста сериозно, ако имаше контактор ОК, там иам достатъчно запас на енергия, ама в тая глимка .. но ебеш ли мама му, плазма ....

Пет Юли 25, 2014 6:27 pm
Профил
Аватар

Аналогов скоп - нямам - чедо съм на цифровата ера :)

Изхода на датчика е нискоомен - крак на pic. Датчика го има целия като схема на някоя по-предна страница.

Пет Юли 25, 2014 7:33 pm
Профил ICQ

Аналоговият скоп си е друга работа .... цифрова нецифрова ера ама бачках с един тектроникс цифров скъп е скъп скъп към 4000 евро го купиха и беше гола вода спрвямо моят хубав аналогов тектроникс
е ... апропо ...... искаш да кажеш, че ползваш пика вместо комаратор ли ?
това ме уби ? да аз видях схемата .... е то няма ли в тоя пик програма за смятане и нанасяне корекцията на температурата ?

Пет Юли 25, 2014 9:51 pm
Профил
Аватар

Има температурна корекция - по принцип датчика се мени с 1% rH на около 4 градуса.
А кво му е на компаратора на пика? Много си е убав даже.

Пет Юли 25, 2014 10:47 pm
Профил ICQ

Не казвам, че му има нещо .... ама така изглежда всичко, че все едно го ползваш за компаратор .... и само за това ?

искаш да ми кажеш, че цялата платка си сложил един пик да му позваш компаратора ... и шумове ти влизат в цифрови сигнали ?

това ли твърдиш ?

абсурд

Пет Юли 25, 2014 10:58 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

mite13 написа:
... в началото с мегахерц последните 100 килохерца ...

Доколкото разгледах осцилограмата - "честотата" на импулсите се запазва, но се увеличава периода през който се повтарят. Което вероятно има връзка с това, че при увеличаване на периода - се увеличава малко и амплитудата... Някакъв странен ефект на енергиен разряд, но как ли пък се натрупва в една глимка - нямам идея.

Аз не успях да направя подобна постановка и да получа такъв ефект, но все още съм на мнение, че с феритно зрънце нанизано на греца може да се промени нещо. Е, може би две зрънца - на "+" и "-" на изхода на греца.

Пет Юли 25, 2014 11:15 pm
Профил ICQ

колега pechkov какво си разгелдал на осциограмата .... ?
8 волта импулси върхи капацитет .???? абсурд .... къде се мерят ... ?
и това през един стоабилизатор .... ? се стига до там, че пречи на измерването, което се предава цифрово ... ?! как става тоя номер ?!
това .... не става ... има грешка или платката е кофти опроводена ...
8 волта ....., че то трябва АЕЦ да му е на долният етаж и пак не става и то хилядник (в мегаватите) .... аре .... не е измерено където трябва както трябва а ако му влиза в измерването не е опроводена платката както трябва

Съб Юли 26, 2014 2:19 am
Профил
Аватар

не знам дали някой ти го предложи, но аз в такива случаи се опитвам да изолирам проблема, правя релето и глимката на отделна платка и гледам дали пак се случва. сменям релето, сменям глимката, докато съм сигурен кой/кои точно елементи са участници в купона. също така доста вероятно е импулсите да са индуцирани в сондата, а не в захранването. импулсите са остри, летят си из въздуха с лекота.

Съб Юли 26, 2014 8:37 am
Профил
Аватар

Двата микроконтролера общ стабилизатор на захранването ли използват? Колко дълги са проводниците между основната платка и датчика?

Пробвай какъв ще е резултатът резистор от порядъка на стотина ома в двата изхода на датчика.

Съб Юли 26, 2014 11:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща