| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Загадка с глим лампа
Ами не съм пробвал а и на тестовата установка няма особен смисъл от това.
Направих пробата с кабелчето - промяна - никаква. Пробвах и диференциално - като единия канал вързан на маса другия на +12 - в масата има, само че е с по-малка амплитуда. Диференциалния канал показва същата картинка, само дето естествено е с по-малка амплитуда от това на 12-те волта. Съжалявам че не мога да кача картинката - суфтуера за комуникация със скопа мноо бъглив и не мога да го подкарам нещо.
|
| Пет Юли 25, 2014 12:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Ти не беше ли с Agilent, там на USB флашка може да се качва, и като картинка и като CSV
|
| Пет Юли 25, 2014 12:35 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Може ама не знам двата хоста дали са отделни или са просто дублирани букси отпред и отзад. Понеже съм с "хак" в задното усб.
|
| Пет Юли 25, 2014 1:39 pm |
|
 |
|
mite13
Ранг: Минаващ
|
Добре де разгледаме така въпроса -> имаш иглички които достигат до 8 Волта като в началото с мегахерц последните 100 килохерца .... абсурдна работа. Имаш голям електролит и успоредно 100 нанфорада миииии хайде, елетролита да има голяма индуктивност .... ама 100-те нанфоарада ? к'во става сега на 100-те нано - при 100KHZ имаш делта V 8V за 1Е-5 секунди ако сметнем че dU*C/dt = I то тока да направиш такава игла е 80 милиампера ?! как става това .... тук не смятам големите кондензатори .... тук смятам цялото време на 100килохерца за 1 мегахерц е 10 пъти повече .... как ще метнеш най-малко 80 милиампера по електромагнитен път ... във платката.. ? ми ти си направил откритие ... дай да пренасяме енергия с глимки ... 80милиампера на 8 волта мога цял компютър дад захраня. А ти за измерванията си ползваш 5-те волта ..... това и през стабилизатора на 5волта ли минава ... ?! и неговите кондензатори.... абсурд .... това ти влиза във високомни входове на измервателя където е той .... за да го бърка а тези игли по захранването са на осцилоскопа измислица и не е проблема по захранване според мен поне
|
| Пет Юли 25, 2014 3:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То ако не изглеждаше така, тая тема нямаше да съм я пуснал  Възможно е и да е във високоомните входове - съгласен съм. Значи пак обяснявам - датчика изработва пвм с някакво запълване. Тоя пвм влиза в един от гейт входовете на таймер 1/3/5 (в моя случай на 3 и 5). После самия гейт има възможност да мери целия период - он тайм + офф тайм и после само он тайм, като съответно и двете мерения се пускат one shot и с прекъсване когато дойде event-a. Дотук всичко ок. Обаче съм наслагал и малко защити против грешни замервания - примерно запълването не може да е под 1% и над 99%. Ей там се осира - щото игличките ги отчита като много кратки запълвания. Е ако контролера не ги чува, защото тогава ми дава "кратко запълване"? И то точно в момента на игличките. Явно ги има навсякъде - в 220-те волта и от там къде ли не. Как минават през всичко - идея си нямам. Факт е също, че друг шумящ консуматор включен на същото място не създава проблеми - въпреки че на релетата няма снубери.
|
| Пет Юли 25, 2014 4:04 pm |
|
 |
|
mite13
|
А на датчика колко в високоомен изхода ... преди да влезе в таймерите ? .... изобщо какъв е датчика ?
|
| Пет Юли 25, 2014 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе ... не че нещо ама ти аналогов скоп нямаш ли ? Това наистина може да е интерпретация на скопа, ако го видя на аналогов по-ще му вярвам. Не е да не съм виждал такива смущения, те не влизат електромагнитно, това е почти сигурн, смущението влиза през захранването, но пак е доста сериозно, ако имаше контактор ОК, там иам достатъчно запас на енергия, ама в тая глимка .. но ебеш ли мама му, плазма ....
|
| Пет Юли 25, 2014 6:27 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аналогов скоп - нямам - чедо съм на цифровата ера  Изхода на датчика е нискоомен - крак на pic. Датчика го има целия като схема на някоя по-предна страница.
|
| Пет Юли 25, 2014 7:33 pm |
|
 |
|
mite13
|
Аналоговият скоп си е друга работа .... цифрова нецифрова ера ама бачках с един тектроникс цифров скъп е скъп скъп към 4000 евро го купиха и беше гола вода спрвямо моят хубав аналогов тектроникс е ... апропо ...... искаш да кажеш, че ползваш пика вместо комаратор ли ? това ме уби ? да аз видях схемата .... е то няма ли в тоя пик програма за смятане и нанасяне корекцията на температурата ?
|
| Пет Юли 25, 2014 9:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Има температурна корекция - по принцип датчика се мени с 1% rH на около 4 градуса. А кво му е на компаратора на пика? Много си е убав даже.
|
| Пет Юли 25, 2014 10:47 pm |
|
 |
|
mite13
|
Не казвам, че му има нещо .... ама така изглежда всичко, че все едно го ползваш за компаратор .... и само за това ?
искаш да ми кажеш, че цялата платка си сложил един пик да му позваш компаратора ... и шумове ти влизат в цифрови сигнали ?
това ли твърдиш ?
абсурд
|
| Пет Юли 25, 2014 10:58 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Доколкото разгледах осцилограмата - "честотата" на импулсите се запазва, но се увеличава периода през който се повтарят. Което вероятно има връзка с това, че при увеличаване на периода - се увеличава малко и амплитудата... Някакъв странен ефект на енергиен разряд, но как ли пък се натрупва в една глимка - нямам идея. Аз не успях да направя подобна постановка и да получа такъв ефект, но все още съм на мнение, че с феритно зрънце нанизано на греца може да се промени нещо. Е, може би две зрънца - на "+" и "-" на изхода на греца.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пет Юли 25, 2014 11:15 pm |
|
 |
|
mite13
|
колега pechkov какво си разгелдал на осциограмата .... ? 8 волта импулси върхи капацитет .???? абсурд .... къде се мерят ... ? и това през един стоабилизатор .... ? се стига до там, че пречи на измерването, което се предава цифрово ... ?! как става тоя номер ?! това .... не става ... има грешка или платката е кофти опроводена ... 8 волта ....., че то трябва АЕЦ да му е на долният етаж и пак не става и то хилядник (в мегаватите) .... аре .... не е измерено където трябва както трябва а ако му влиза в измерването не е опроводена платката както трябва
|
| Съб Юли 26, 2014 2:19 am |
|
 |
|
zaphod
|
не знам дали някой ти го предложи, но аз в такива случаи се опитвам да изолирам проблема, правя релето и глимката на отделна платка и гледам дали пак се случва. сменям релето, сменям глимката, докато съм сигурен кой/кои точно елементи са участници в купона. също така доста вероятно е импулсите да са индуцирани в сондата, а не в захранването. импулсите са остри, летят си из въздуха с лекота.
|
| Съб Юли 26, 2014 8:37 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Двата микроконтролера общ стабилизатор на захранването ли използват? Колко дълги са проводниците между основната платка и датчика?
Пробвай какъв ще е резултатът резистор от порядъка на стотина ома в двата изхода на датчика.
|
| Съб Юли 26, 2014 11:39 am |
|
|