Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Газов клапан на PWM 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Газов клапан на PWM
Имам една идея да подкарам бензинов генератор на газ. И си мисля дали мога да управлявам клапана за газ с PWM примерно такъв Изображение и така да регулирам притока на газ към мотора. Дали ще има проблем за бобината ако работи в такъв режим.

Чет Юни 19, 2014 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Газов клапан на PWM
Какво имаш предвид под това "да го управлявам с ПВМ"? Ако питаш дали клапана може да се отвори на половина и да седи така - едва ли. Доколкото ми е известно газовите инжекцони отварят за някакво време - също както и бензиновите дюзи. Ама тоя генератор е най вероятно с карбуратор. По рпинцип ако ставаше, на колите с карбуратор нямаше да им слагат ония сложни изпарители с няколко мембрани, вързани с вакуума на всмукателния колектор. Все някой трябва да ти определя количеството гориво. Иначе нищо няма да стане.

Чет Юни 19, 2014 8:22 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

С това няма да стане.
За целта се изплзват пропорционални вентили, които се упражляват с напрежение

Чет Юни 19, 2014 11:04 am
Профил
Аватар

Не виждам защо да не може. Дозирането (широчината на импулса) ти е сериозния проблем.

Чет Юни 19, 2014 2:27 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Може би ще стане, но този клапан е с доста по-тежка механика от инжекторите, и няма да може да работи фино с времена на отваряне от порядъка на 1-2 милисекунди. По-скоро такъв клапан с подходящ "балон" след него, датчик за налягане и управление с процесор ще може да "редуцира" налягането на газта вместо изпарител, за да стане подходящо за инжектор.

Но така нещата стават много сериозна заигравка, и то със съмнителен резултат. Много пъти по-лесно и с по-добър резултат ще е да се използва малко изпарителче, което си работи с мембрани.

Чет Юни 19, 2014 3:03 pm
Профил ICQ

Чудя се как ще се размразява клапана ...

Чет Юни 19, 2014 4:02 pm
Профил
Аватар

Понижаването на температурата се случва в точката, където газта се разширява. При изпарителите това се случва вътре в тях, а при инжекторите - в изходната им точка, където няма много време за обледяване. Ако вътре минава течна газ - няма и от какво да се заледи. Температурата на изпарение на пропан-бутана мисля, че беше около -43 градуса C при слабо налягане, а на замръзване дори не съм се замислял колко може да бъде.

Проблема идва от твърде неточната работа на такъв тип клапан. Когато пуска - пуска много. Финото регулиране на времето ще бъде трудно, и конструкцията му е такава, че няма да позволи високи честоти на отваряне и затваряне, което може да се компенсира единствено с балон след клапана, който да обира големите колебания в налягането. Друг въпрос е, че управлението на инжектор трябва да се прави от процесор, като се вземат данни за обороти, обратна връзка от ламбда-сонда и прочие. Та затова мнението ми е, че конструирането на нещо такова не си заслужава усилията, при положение, че има евтини дребни изпарителчета с вакуумно регулиране, каквито може да се слагат на скутери, косачки, и както човека иска - на генератор. При някои случаи, когато двигателя работи в тесен оборотен диапазон без резки натоварвания - изпарителя работи чудесно и без вода. В друг случай съм виждал монтиран такъв с воден кръг само със серпентина около изпускателната тръба на двигателя без водна помпа.

Чет Юни 19, 2014 4:28 pm
Профил ICQ

Ако клапана е пропорционален няма грижи и с PWM да се управлява. Ако не е времето на отваряне затваряне на тоя е сравнително голями, освен това хода е малък и реално няма да стане точно регулиране, или и сата газ ще се модулира on/off вместо да се контролира по ниво. Нищо чудно и в някакви гадни резонанси да изпада.

Чет Юни 19, 2014 7:26 pm
Профил

Ооо много сложно стана. Газа ще идва от редуцир вентил, няма да има течна фаза и процесори. Тия дни ще го пробвам и ще пиша кво става. То аз се сетих и друго, мотора е 4 тактов едно цилиндров с магнетно запалване, фърля и една фалшива искра след изпускането на изгорелите газове, ако клапана се пуска от тая искра ще насъсква газ направо в цилиндъра и истинската искра и тя ще насъска газ да има в смукателния колектор щото клапана ще закънява да се отваря навреме.
То май за безумни идеи.

Пет Юни 20, 2014 1:09 am
Профил

Хмм .. сложна е, мога само да гадая, да беше хидравлика а то дори и пневматика не е, с какво налягане е след редуцила, предполагам доста ниско.

Пет Юни 20, 2014 1:14 am
Профил

Ми не съм го мерил, вентила е с една врътка отгоре е те такъв http://apogee99.com/index.php?main_page ... ts_id=2486

Пет Юни 20, 2014 4:42 am
Профил

Ako не се лъжа, това не е редуцир вентил... Врътката движи ос с резба, и натиска "вентила" на газовата бутилка. Погледни го от страната на бутилката , върти врътката и трябва да забележиш линейно движение. :)

Пет Юни 20, 2014 8:37 am
Профил ICQ
Аватар

Пише си "Редуцир вентил за газ 0-2 bar", т.е. регулируем и е предназначен за системи с високо налягане 1.2 bar, ама те вече са забранени. Стандартът е ниско налягане 30mBar.
Едит: Врътката лесно се приспособява към моторче, ама не е правена за непрекъснато връткане и при тези налягания си е риск (от бутилката 7-12 бара).

А с най-горния вентил не става защото отпушването спрямо напрежението ще зависи и от положението на Сатурн.

Пет Юни 20, 2014 11:14 am
Профил
Аватар

Че Едит: не се намесих по-рано защото от коли хабер си нямам. Но ако ще го правиш - не виждам смисъл да не е на 30 мБара. Така и регулирането на притока ще е по-лесничко с някоя "дроселна клапа" май се викаше - въртящо се дискче в тръба, и самоделката е лесна. Отделно ще има стандартен Офф клапан, желателно с ръчен "Ресет".
Иначе: българската система за закрепване към бутилката хич не ми харесва: някакви сачмички и без грам уплътнение! Затова и мирише, пък колко гърми... Резбата си е резба.

Пет Юни 20, 2014 4:14 pm
Профил

Редуцил си е, за друго не знам, но си е редуцил който много зависи от дебита, имай го в предвид.

Пет Юни 20, 2014 6:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща