|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: избор на RF
ike е прав. А и като гледам къде си се заврял по картите, Мале мила! Бягай по-далеч от летището с такива експерименти!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Май 29, 2014 10:37 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Горепосочена информация е за Миро, тъй като смята да ползва същите чипове. Това не е хвалба, а информация между инженер-инженер за постигнат резултат от експеримент. Колега ike, чел съм нормативните документи. На снимката е показана 869Мхз-ва антена. Експериментът на 169Мхз, може да е провеждан, а може и да не е провеждан. ERC Recommendation от 07 февруари 2014 на страница 12 - "ANNEX 2: TRACKING, TRACING AND DATA ACQUISITION" са посочени параметрите при използване на този канал. Стр. 57 посочва още, че Bulgaria - Not implemented - The band is used for national security needs.
|
| Чет Май 29, 2014 11:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Да те види някое ченге с тези антени до летището, пък като му се развихри въображението от американските филми и манията им за терористи, може да полежиш 1 година докато се чудят имаш ли сестра или нямаш сестра.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Май 30, 2014 1:31 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Мерси за което, само аз дето още не съм ги заръчал, ама вече е крайно време  Тия да си призная не са ми познати, но сега от любопитство погледнах сякаш са чип решение? Интересно ми е дали са стабилни, щото аз преди време се бъзиках с едни транзисторни модулчета и в интерес на истината работеха, обаче нестабилна работа...
|
| Пет Май 30, 2014 9:13 am |
|
 |
|
Edesign
|
както казах използвал съм най-простите само за дистанционни управления и сега колко стабилно да работят - натискаш бутон в предавателя и в приемника се задейства нещо  за предаване на данни/ скорости и т.н. не съм се занимавал ето това RFM83C-433S - бие примерно по цена и качество всички продукти на АУРЕЛ HM-R868S и HM-T868S работя в комплект и дават 100тина метра на открито
|
| Пет Май 30, 2014 9:49 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Edesign - ако не ти е проблем и имаш под ръка некое модулче от тия наи вече приемника -може ли да пуснеш една по детаилна снимка ? Иначе току що погледнах - тия братя китаици явно коват много здраво RFM83C - 433 Mhz ASK Receiver - тука в некакав хобишоп в тексас тва е 1 уса лев.... Миро -само като идея -аз лично нямам личен допир с това но отзивите и инфото е от мои колеги и приятели от други фирми и предполаам не ме лъжат- та виж това http://www.rfm.com/products/apnotes/ran ... trc102.pdfTRC102 на RFM ,MRF49XA на Микрошит и Si4421 на Silicon labs са едно и също нещо - може да има некои разлики ама не съм сравнявал в детаили. TRC102 Range Test at 433.92MHz ==> http://www.rfm.com/products/apnotes/ran ... trc102.pdfВ колите ползваме само еднопосочно за РФ но при нас разтоянието е малко - например ремоутния старт дето го слагат на една камара амарикански кочини - искат къде 100 метра което не е грижа днеска.
|
| Съб Май 31, 2014 2:57 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ти виж на сайта им - имат LoRa серия - "Using Hope RF’s patented LoRaTM modulation technique" обаче не се предлагат от дистрибуторите им по белия свят... А защо ли? В ebay обаче някакъв предлага LoRa модулчета - "HopeRF RFM92W 868Mhz, LoRa Ultra Long Range Transceiver, SX1272 compatible"..
|
| Съб Май 31, 2014 9:34 am |
|
 |
|
Edesign
|
ето две снимки Малко некачествени но се вижда за какво става въпрос Елементи няма всичко е в чипа. Повечето модули със същите функции на други фирми (даже 90%) са без кварц.
|
| Съб Май 31, 2014 9:45 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Това е sx1276, HopeRF са партьори на Semtech - http://www.semtech.com/wireless-rf/wireless-solutions/. Datasheet-a е точно копие на datasheet-a на Semtech.
|
| Нед Юни 01, 2014 8:49 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ми оказа се че в тоя магазин има LoRa модулчета - така поне пише на саита де - аз си заръчах от ефтиниите за да ги пробвам за едно мое проектче Като напишеш - www.hoperfusa.com и то те праща на http://www.anarduino.com/http://www.anarduino.com/?cid=24
|
| Пон Юни 02, 2014 1:58 am |
|
 |
|
mite13
Ранг: Минаващ
|
Много си играх с разни RF - i 1-во оказа се IQRF в пълна боза .... много е зле .. евтино е ама толкова е зле, че ..... е ад да се работи с него ... лоша документация ... куп недомислици .... абе избобщо ... зле. След тов пробвах на DIGI модулите XBee - перфектни за използване много приятно с управляват .... но скъпи. След това реших да пробвам на Jennic модулите ... работят добре .... но тежка операционна система и докато им свикнеш е цяло ... приключение евтини са, работят прилично .. много тежко да ги включиш в проект ... много време ще отнеме ... но имат мощен процесор ... и може да разкараш твоя ... макар че аз не направих така .... ама им оставих дребни функции да ме сабуждат при дадени ситуации и т.н. Ти казваш че не те мързи да си направиш комуникацията според мен ползвай това http://www.tme.eu/bg/katalog/awtomatika ... age=2%2C20 4 USD - приемлива цена TME доставят много бързо и са удобни
|
| Пон Юни 02, 2014 4:06 pm |
|
 |
|
HSB
|
Само да докладвам че модулчетата доидоха. Същите като тия на смимката няколко поста по горе. Като за китаищина изглеждат много прилично. Ще се напъна да ги пробвам в близкоте дни... дано да намеря време. Иначе са със RF83C чип на HOPERF е от тая станичка. http://www.hoperf.com/rf/ic/FSK/RF83_RF83C.htmНа една от станичките има типикал схема на връзване за тоя чип за 433 мандахерца и като гледам точно и това са сковали - на антения вход има 2 индукторчета и 2 Цета ... та така.
|
| Чет Юни 05, 2014 2:29 am |
|
 |
|
miro_atc
|
тъй... имам вече някакви модулчета, ще поръчвам и други за тестове, въпросът обаче е какъв софтуер да им правя  То на първо време е ясно... ще им подкарам примерите, но поне на HopeRf са съвсем елементарни, point to point, half duplex... Мисля си, че няма да е зле да има някакво протоколче, нещо малко по-като мрежичка да се оформи. Та въпросът е да не измислям топлата вода, има ли нещо готово и свободно?
|
| Съб Сеп 06, 2014 6:16 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Съб Сеп 06, 2014 6:29 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Бандът 169,4 - 169,8 вече е разрешен за ползване при определени условия за нуждите на смарт метеринг-а Вече масово се предлагат и модули в този банд.
|
| Съб Сеп 06, 2014 6:55 pm |
|
|