Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
избор на RF 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: избор на RF
ike е прав. А и като гледам къде си се заврял по картите, Мале мила! Бягай по-далеч от летището с такива експерименти!

Чет Май 29, 2014 10:37 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

ike написа:
...

Горепосочена информация е за Миро, тъй като смята да ползва същите чипове. Това не е хвалба, а информация между инженер-инженер за постигнат резултат от експеримент.
Колега ike, чел съм нормативните документи. На снимката е показана 869Мхз-ва антена. Експериментът на 169Мхз, може да е провеждан, а може и да не е провеждан.
ERC Recommendation от 07 февруари 2014 на страница 12 - "ANNEX 2: TRACKING, TRACING AND DATA ACQUISITION" са посочени параметрите при използване на този канал. Стр. 57 посочва още, че Bulgaria - Not implemented - The band is used for national security needs.

Чет Май 29, 2014 11:40 pm
Профил

FiTTiLA написа:
Експериментът на 169Мхз, може да е провеждан, а може и да не е провеждан.

Да те види някое ченге с тези антени до летището, пък като му се развихри въображението от американските филми и манията им за терористи, може да полежиш 1 година докато се чудят имаш ли сестра или нямаш сестра.

Пет Май 30, 2014 1:31 am
Профил

FiTTiLA написа:
Горепосочена информация е за Миро, тъй като смята да ползва същите чипове.

Мерси за което, само аз дето още не съм ги заръчал, ама вече е крайно време ;-)

Edesign написа:
в tme предлагат на hope - ползвал съм най-простите им модули за алармени системи и дистанционни за home automation. Работят изключително добре. Размерите са малки има и приемник АМ 433MHz на цена 2лв което мисля че е най-евтиното възможно за единични бройки.

Тия да си призная не са ми познати, но сега от любопитство погледнах сякаш са чип решение? Интересно ми е дали са стабилни, щото аз преди време се бъзиках с едни транзисторни модулчета и в интерес на истината работеха, обаче нестабилна работа...

Пет Май 30, 2014 9:13 am
Профил

както казах използвал съм най-простите само за дистанционни управления и сега колко стабилно да работят - натискаш бутон в предавателя и в приемника се задейства нещо :)
за предаване на данни/ скорости и т.н. не съм се занимавал

ето това RFM83C-433S - бие примерно по цена и качество всички продукти на АУРЕЛ
HM-R868S и HM-T868S работя в комплект и дават 100тина метра на открито

Пет Май 30, 2014 9:49 am
Профил WWW

Edesign - ако не ти е проблем и имаш под ръка некое модулче от тия наи вече приемника -може ли да пуснеш една по детаилна снимка ?
Иначе току що погледнах - тия братя китаици явно коват много здраво RFM83C - 433 Mhz ASK Receiver - тука в некакав хобишоп в тексас тва е 1 уса лев....

Миро -само като идея -аз лично нямам личен допир с това но отзивите и инфото е от мои колеги и приятели от други фирми и
предполаам не ме лъжат- та виж това
http://www.rfm.com/products/apnotes/ran ... trc102.pdf

TRC102 на RFM ,MRF49XA на Микрошит и Si4421 на Silicon labs са едно и също нещо - може да има некои разлики ама не съм сравнявал в детаили.

TRC102 Range Test at 433.92MHz ==> http://www.rfm.com/products/apnotes/ran ... trc102.pdf

В колите ползваме само еднопосочно за РФ но при нас разтоянието е малко - например ремоутния старт дето го слагат на една камара амарикански кочини - искат къде 100 метра което не е грижа днеска.

Съб Май 31, 2014 2:57 am
Профил

HSB написа:
Иначе току що погледнах - тия братя китаици явно коват много здраво

ти виж на сайта им - имат LoRa серия - "Using Hope RF’s patented LoRaTM modulation technique" обаче не се предлагат от дистрибуторите им по белия свят... А защо ли? :D :D

В ebay обаче някакъв предлага LoRa модулчета - "HopeRF RFM92W 868Mhz, LoRa Ultra Long Range Transceiver, SX1272 compatible"..

Съб Май 31, 2014 9:34 am
Профил

ето две снимки
Малко некачествени но се вижда за какво става въпрос
Елементи няма всичко е в чипа. Повечето модули със същите функции на други фирми (даже 90%) са без кварц.

Прикачени файлове:
top.pg.jpg
top.pg.jpg [ 5.15 KiB | Прегледано 4515 пъти ]
bot.jpg
bot.jpg [ 2.92 KiB | Прегледано 4515 пъти ]
Съб Май 31, 2014 9:45 am
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
HSB написа:

ти виж на сайта им - имат LoRa серия - "Using Hope RF’s patented LoRaTM modulation technique" обаче не се предлагат от дистрибуторите им по белия свят... А защо ли? :D :D

В ebay обаче някакъв предлага LoRa модулчета - "HopeRF RFM92W 868Mhz, LoRa Ultra Long Range Transceiver, SX1272 compatible"..

Това е sx1276, HopeRF са партьори на Semtech - http://www.semtech.com/wireless-rf/wireless-solutions/.
Datasheet-a е точно копие на datasheet-a на Semtech.

Нед Юни 01, 2014 8:49 am
Профил

miro_atc написа:
HSB написа:

Ми оказа се че в тоя магазин има LoRa модулчета - така поне пише на саита де - аз си заръчах от ефтиниите за да ги пробвам за едно мое проектче
Като напишеш - www.hoperfusa.com и то те праща на http://www.anarduino.com/

http://www.anarduino.com/?cid=24

Пон Юни 02, 2014 1:58 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Много си играх с разни RF - i 1-во оказа се IQRF в пълна боза .... много е зле .. евтино е ама толкова е зле, че ..... е ад да се работи с него ... лоша документация ... куп недомислици .... абе избобщо ... зле. След тов пробвах на DIGI модулите XBee - перфектни за използване много приятно с управляват .... но скъпи. След това реших да пробвам на Jennic модулите ... работят добре .... но тежка операционна система и докато им свикнеш е цяло ... приключение евтини са, работят прилично .. много тежко да ги включиш в проект ... много време ще отнеме ... но имат мощен процесор ... и може да разкараш твоя ... макар че аз не направих така .... ама им оставих дребни функции да ме сабуждат при дадени ситуации и т.н. Ти казваш че не те мързи да си направиш комуникацията според мен ползвай това
http://www.tme.eu/bg/katalog/awtomatika ... age=2%2C20
4 USD - приемлива цена TME доставят много бързо и са удобни

Пон Юни 02, 2014 4:06 pm
Профил

Само да докладвам че модулчетата доидоха. Същите като тия на смимката няколко поста по горе.
Като за китаищина изглеждат много прилично.
Ще се напъна да ги пробвам в близкоте дни... дано да намеря време.
Иначе са със RF83C чип на HOPERF е от тая станичка.
http://www.hoperf.com/rf/ic/FSK/RF83_RF83C.htm

На една от станичките има типикал схема на връзване за тоя чип за 433 мандахерца и като гледам точно и това са сковали - на антения вход има 2 индукторчета и 2 Цета ... та така.

Чет Юни 05, 2014 2:29 am
Профил

тъй... имам вече някакви модулчета, ще поръчвам и други за тестове, въпросът обаче е какъв софтуер да им правя ;-)

То на първо време е ясно... ще им подкарам примерите, но поне на HopeRf са съвсем елементарни, point to point, half duplex... Мисля си, че няма да е зле да има някакво протоколче, нещо малко по-като мрежичка да се оформи.

Та въпросът е да не измислям топлата вода, има ли нещо готово и свободно?

Съб Сеп 06, 2014 6:16 pm
Профил

http://www.airspayce.com/mikem/arduino/RF22/

Съб Сеп 06, 2014 6:29 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Не е хубаво да се хвалиш в форумите.

Бандът 169,4 - 169,8 вече е разрешен за ползване при определени условия за нуждите на смарт метеринг-а
Цитат:
(13) В своя доклад от юни 2012 г. , представен в отговор на горепосочения втори мандат, CEPT посъветва Комисията да включи съществуващите и допълнителните мерки за хармонизиране за устройствата с ниска мощност/малък обсег на действие в радиочестотната лента 169 MHz в предстоящото изменение на приложението към Решение 2006/771/ЕО, за да се осигури по-добра публичност и прозрачност на хармонизирания радиочестотен обхват (169,4-169,8125 MHz).

Вече масово се предлагат и модули в този банд.

Съб Сеп 06, 2014 6:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща