Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Power Line Communication 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Power Line Communication
http://www.candrian.gr/index.php/power- ... unication/

Пет Апр 11, 2014 9:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Нямам опит с подобни играчки, но в главата ми се въртят следните въпроси: Какво ще се случи, ако някой реши да включи 3-4 Kw печка със съпротивление на реотаните е 10-15 ома. Колко е капацитетът и индуктивността на 100 метра кабел за инсталация със сечение между 2 и 20 кв.мм. И какво се случва , ако инсталацията е трифазна - как се улучва правилната фаза?

Пет Апр 11, 2014 9:29 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Не се улучва, просто има кроснати връзки между фазите за сигнала

Пет Апр 11, 2014 9:32 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
това пък от къде го измисли? кой стандарт визираш?

Прочел съм го в документа на NXP:
http://www.nxp.com/documents/applicatio ... N10903.pdf

Прикачени файлове:
tda5051.jpg
tda5051.jpg [ 185.29 KiB | Прегледано 2202 пъти ]
Пет Апр 11, 2014 9:55 am
Профил
Аватар

e, те кривите тоци не са като правите \:D/
таблицата, макар и верна, е малко заблуждаваща. самата таблица се казва "Maximum RMS voltage range", верните стойности са дадени в dB/uV, описани като ефективни, а реда за Vpp може да обърка на пръв поглед.

122dB/uV при 50 ома са 1.257RMS
което грубо е 1.257*1.42 = 1.78V
като го умжиш по 2 се получава точно 3.57Vpp

другата сметка е същата, само дето не съм много съгласен с тия 140dB/uV. Стандарта, който гледам е ревизията от 2001 (правих такъв модем преди повече от дест години), след това не съм го следил какви изменения са настъпили, но надали са развързали коня чак толкова. щото влиза в противоречия с един куп други стандарти (за излъчване по мрежата), а там лимитните лини са около 55dB/uV, при това пикови нива.

както и да е, за 99% от случаите, нормата от 122dB/uV е приложима. по-високите норми са за трифазна мрежа в ограничени случаи. затова и посочения от тебе чип се захранва с 5V (малко ми е чудно, че ще изкарат с него такова ниво, но те си знаят). факт, че полезен сигнал от 3.6V са много малко и са необходими големи еквалибристики за да се докара работещо решение. в случая, избора на чип е фактора с най-малко влияние. разбира се, трябва да има голяма чувствителност, теснолетов филтър на входа, крайното стъпало трябва да може да отдаде точно лимитирана мощност в голям импедансен диапазон, да има висок импеданс при приемане и т.н. обаче истинския проблем е куплирането с мрежата и не на последно място софтуера.

ицо,
бойлери и печки не влияят чак толкова много. едно китайско захранване с 494 на 65KHz без никакви филтри е като мая манолова в парламента. "инверторен" климатик НЕО също. а пък димер с триак за 300W халогенка направо прави жицата неизползваема за комуникация.

Пет Апр 11, 2014 11:38 am
Профил
Аватар

PLC е много забатачена работа. Особено тия с големите бодрейтове HDPLC. Наскоро ми се наложи да правя един дизайн и се озъбих докато докопам нещо по въпроса. Има само няколко производители и те искат да си много сериозен, подписват се документи, при количества под 10к изобщо не се занимават с теб и т.н. Изобщо дървена работа. Ако можеш да го избегнеш, най-добре.
Ако не, аз бих ти препоръчал LX200V10 или LX200V20.

Пет Апр 11, 2014 12:48 pm
Профил
Аватар

Те са го написали че еквивалентната схема на мрежата използвана за измерване има затихване 6dB и затова са завишили нивата в предавателя. Освен това импеданса на мрежата най често е под 50 Ома. Но наистина -трябва да се мери според EN50065-1.

Аз съм правил модем за прехвърляне на данни през мрежата през 1998 година със същият чип - тогава беше ревизия без буквата А в края. Работеше прилично в рамките на апартамент. Казват че разликата с новата ревизия е намлена чуствителност при приемане заради самовъзбуждане ...
И сега съвсем наскоро ми потрябва подобно решение но за по-големи разстояния (и бройки) та реших просто да добавя крайно стъпало. Мисля че към 12-15V pp пускам и покрива голяма сграда. Стойността варира заради промените в импеданса на мрежата. Но има случаи в които не работи - например по време на експеримента ако добавя един Х2 кондензатор свързан в точка между двата модула всичко се срива. Не мога да си позволя такава ненадежност обаче ...

Между другото от смущения много лесно може да се спасиш като ползваш нулев детектор - а съм добавил на платката и мога да предавам само тогава. В този регион няма никакви смущения дори от димери. Имам доста запазени осцилограми - мога да постна някоя ако се интересува някой.

В дейташита на този чип (TDA5051A) има допусната много досадна грешка и ако се направи схемата според препоръката резултатите са плачевни. Виждал съм версии и без нея, но масово се разпространява версията с грешката.

Та аз вече се отказах от мрежата и ползвам радио - http://www.iqrf.org. много по-надежно и на по ниска цена.

Изображение

Пет Апр 11, 2014 12:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2