Re: Power Line Communication
e, те кривите тоци не са като правите
таблицата, макар и верна, е малко заблуждаваща. самата таблица се казва "Maximum RMS voltage range", верните стойности са дадени в dB/uV, описани като ефективни, а реда за Vpp може да обърка на пръв поглед.
122dB/uV при 50 ома са 1.257RMS
което грубо е 1.257*1.42 = 1.78V
като го умжиш по 2 се получава точно 3.57Vpp
другата сметка е същата, само дето не съм много съгласен с тия 140dB/uV. Стандарта, който гледам е ревизията от 2001 (правих такъв модем преди повече от дест години), след това не съм го следил какви изменения са настъпили, но надали са развързали коня чак толкова. щото влиза в противоречия с един куп други стандарти (за излъчване по мрежата), а там лимитните лини са около 55dB/uV, при това пикови нива.
както и да е, за 99% от случаите, нормата от 122dB/uV е приложима. по-високите норми са за трифазна мрежа в ограничени случаи. затова и посочения от тебе чип се захранва с 5V (малко ми е чудно, че ще изкарат с него такова ниво, но те си знаят). факт, че полезен сигнал от 3.6V са много малко и са необходими големи еквалибристики за да се докара работещо решение. в случая, избора на чип е фактора с най-малко влияние. разбира се, трябва да има голяма чувствителност, теснолетов филтър на входа, крайното стъпало трябва да може да отдаде точно лимитирана мощност в голям импедансен диапазон, да има висок импеданс при приемане и т.н. обаче истинския проблем е куплирането с мрежата и не на последно място софтуера.
ицо,
бойлери и печки не влияят чак толкова много. едно китайско захранване с 494 на 65KHz без никакви филтри е като мая манолова в парламента. "инверторен" климатик НЕО също. а пък димер с триак за 300W халогенка направо прави жицата неизползваема за комуникация.