| Автор |
Съобщение |
|
mitko1973
Ранг: Минаващ
|
 някой правил ли е гласово командване
искам да направя такова нещо http://www.youtube.com/watch?v=3UuxVytblToИма схеми с VRbot или EasyVR модул,но не се намира тук и трябва да се поръча от чужбина пък и цената не е малка. На клипа се вижда,че е направено без модул и писах на човека който го е направил и ми отказа да ми даде проекта с обяснението,че било фирмена тайна за това реших да попитам дали някой не е правил нещо такова
|
| Съб Мар 22, 2014 1:22 am |
|
 |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: някой правил ли е гласово командване
|
| Съб Мар 22, 2014 8:37 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
|
| Съб Мар 22, 2014 10:31 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Братята руси още преди 100г. разпознаваха гласните с помощта на НЧ трептящ кръг и транзистор задействащ реленце.
|
| Съб Мар 22, 2014 1:04 pm |
|
 |
|
mitko1973
|
|
| Съб Мар 22, 2014 5:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
С трептящи кръгове ли?  По спомени: всяка гласна се характеризира с два пика във АЧХ, на тези честоти са настроени филтри и според изхода им се определя какво си казал, по-скоро изпял. Сигналът първо се нормализира, де, напр. с АРУ. Ся, дали ще го правиш с фурие или дискретни филтри (има специализирани ИС) - изборът е твой. Честотите не ги помня, но най-добре е да накараш няколко човека да изпеят "А, Ъ, О, У, Е, И" и да ги прекараш през компа. Това не е точно гласово разпознаване, но ще реагира на "стАрт" и "стОп" например.
|
| Съб Мар 22, 2014 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Аз не мисля че това е релано гласово разпознаване, тоя контролер дори ми се струва че не може да изклати ADC-то на нужната честота, камо ли да прави процесинга. По скоро разпознава патерн на няколко думи, ама да кажеш че това е voice recognition..... на принципа на датчиците за счупено стъкло. Има микрипроцесорни, но те разпознават само 3-4 патерна и това е.
|
| Нед Мар 23, 2014 2:09 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ми мога да ти копирам на лични как изглежда едимн модул за разпознаване на глас ама то и до ден деншен не работи като хората......що се занимаваш с това нещо ...не ги гледаи там тия локуми на Гугъла,и фоните и т.н апак тоя с тва алабалистично ПИКче как пак ли не е направил разпознаване на говор... Няма смисъл освен според мене...
|
| Вто Мар 25, 2014 2:48 am |
|
 |
|
mitko1973
|
намерих тази схема http://habrahabr.ru/post/111823/ ,но не дават файла към атмегата което ме спира да я направя,а и не знам дали ще работи коректно. Какво ви е мнението за схемата?
|
| Съб Апр 05, 2014 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами той автора е писал, не знам разбираш ли руски, ама с две думи не си губи времето.
|
| Нед Апр 06, 2014 12:14 am |
|
 |
|
zaphod
|
а, сещам се това беше в една книжка за хобисти. разбира се мисля е излишно да казваме че тотално не бачка  аз като студент си играх малко с разпознаване на глас, и ако си мислите че с някакви шаблони в спектъра ще стане, абе далеч сте. наистина с шаблони в спектъра можеш да хванеш конкретен глас и конкретни думи дори, но толкова. за да се лови добре реч в широк диапазон трябва да се гонят не гласните, а съгласните. забележете че има много народи които смятат гласните за маловажни и не ги пишат но няма нито един дето смята съгласните за маловажни. голобрадите студентчета винаги се засилват към гласните, защото са лесни за хващане по спектър и дори по форма на сигнала. съгласните от друга страна често нямат нищо общо дори произнесени от един и същ човек но в различни думи.
|
| Пон Апр 07, 2014 10:29 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да, "анатомия на роботите" се казваше. Някъде от около 1985 година май беше. Има една друга - истинска библия. Аз имах руския превод, обаче я има и в българско издание. Тя е още от 70-те. Казва се "радиоелектронни играчки" на Януш Войцеховски (ако не се лъжа)
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Апр 07, 2014 11:37 am |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Преди години, един асистент в ТУ - София направи разработка на такова нещо. А вече Микрософт го глътнаха де... В свръхзашумена среда, филтрира спектъра и представи си следното /то вече съществува, но е само разработка, ако не са го пуснали и производство - трябва да попитам/ намираш се между пет - шест мощни тон колони и казваш стоп и музиката спира... Използуват се филтри/ цифрови /. Разлага се с фаст фурието и се анализира там по някакъв си начин. Но теорията там е изключително обемна. Чисто хардуерно е много простичко. Няма активни филтри с ОУ или нещо такова... Всеки компютър има заложен този алгоритъм вече  Има и частица БГ в "кампютрите". Ако има много голям ентусиазъм, мога да поразпитам за това нещо. С Уважение: Врачков П.С.: Горепосочените варианти са решения на проблема, когато не се търси прецизност и ресурсите /парите/ са ограничени. Иначе за по - прецизно и по - точно... КАПИТААЛЛ... Като се замисля разработката на евреите за сензорите за счупване на стъкло ползват подобни механизми, но те сравняват записани семпли, но е близко като методология.
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пет Авг 07, 2015 10:18 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
като в новата Волво 90ка - казваш "Заведи ме до най-близкото кафе" и то включва задната чистачка  Кода имаше около 100к грешки, но и там има българска следа
|
| Пет Авг 07, 2015 1:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Жената безпогрешно реагира на фразата : "Искам мусака"....
|
| Пет Авг 07, 2015 3:00 pm |
|
|