Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
някой правил ли е гласово командване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение някой правил ли е гласово командване
искам да направя такова нещо
http://www.youtube.com/watch?v=3UuxVytblTo
Има схеми с VRbot или EasyVR модул,но не се намира тук и трябва да се поръча от чужбина пък и цената не е малка.
На клипа се вижда,че е направено без модул и писах на човека който го е направил и ми отказа да ми даде проекта с обяснението,че било фирмена тайна за това реших да попитам дали някой не е правил нещо такова

Съб Мар 22, 2014 1:22 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: някой правил ли е гласово командване
Навремето имах това. Беше много забавно.

http://21stdigitalhome.blogspot.com/2013/06/vcp200-voice-recognition-ic.html

Съб Мар 22, 2014 8:37 am
Профил
Аватар

Да не стане така : https://www.youtube.com/watch?v=sAz_UvnUeuU :)

Съб Мар 22, 2014 10:31 am
Профил ICQ
Аватар

Братята руси още преди 100г. разпознаваха гласните с помощта на НЧ трептящ кръг и транзистор задействащ реленце.

Съб Мар 22, 2014 1:04 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Братята руси още преди 100г. разпознаваха гласните с помощта на НЧ трептящ кръг и транзистор задействащ реленце.

предложи някоя схема

Съб Мар 22, 2014 5:33 pm
Профил
Аватар

С трептящи кръгове ли? :)
По спомени: всяка гласна се характеризира с два пика във АЧХ, на тези честоти са настроени филтри и според изхода им се определя какво си казал, по-скоро изпял. Сигналът първо се нормализира, де, напр. с АРУ.
Ся, дали ще го правиш с фурие или дискретни филтри (има специализирани ИС) - изборът е твой.
Честотите не ги помня, но най-добре е да накараш няколко човека да изпеят "А, Ъ, О, У, Е, И" и да ги прекараш през компа.

Това не е точно гласово разпознаване, но ще реагира на "стАрт" и "стОп" например.

Съб Мар 22, 2014 5:45 pm
Профил

Аз не мисля че това е релано гласово разпознаване, тоя контролер дори ми се струва че не може да изклати ADC-то на нужната честота, камо ли да прави процесинга. По скоро разпознава патерн на няколко думи, ама да кажеш че това е voice recognition..... на принципа на датчиците за счупено стъкло. Има микрипроцесорни, но те разпознават само 3-4 патерна и това е.

Нед Мар 23, 2014 2:09 am
Профил

mitko1973 написа:
искам да направя такова нещо
http://www.youtube.com/watch?v=3UuxVytblTo
Има схеми с VRbot или EasyVR модул,но не се намира тук и трябва да се поръча от чужбина пък и цената не е малка.
На клипа се вижда,че е направено без модул и писах на човека който го е направил и ми отказа да ми даде проекта с обяснението,че било фирмена тайна за това реших да попитам дали някой не е правил нещо такова

Ми мога да ти копирам на лични как изглежда едимн модул за разпознаване на глас ама то и до ден деншен не работи като хората......що се занимаваш с това нещо ...не ги гледаи там тия локуми на Гугъла,и фоните и т.н апак тоя с тва алабалистично ПИКче как пак ли не е направил разпознаване на говор...
Няма смисъл освен според мене...

Вто Мар 25, 2014 2:48 am
Профил

намерих тази схема http://habrahabr.ru/post/111823/ ,но не дават файла към атмегата което ме спира да я направя,а и не знам дали ще работи коректно.
Какво ви е мнението за схемата?

Съб Апр 05, 2014 8:05 pm
Профил

Ами той автора е писал, не знам разбираш ли руски, ама с две думи не си губи времето.

Нед Апр 06, 2014 12:14 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:

а, сещам се това беше в една книжка за хобисти. разбира се мисля е излишно да казваме че тотално не бачка :)
аз като студент си играх малко с разпознаване на глас, и ако си мислите че с някакви шаблони в спектъра ще стане, абе далеч сте. наистина с шаблони в спектъра можеш да хванеш конкретен глас и конкретни думи дори, но толкова.
за да се лови добре реч в широк диапазон трябва да се гонят не гласните, а съгласните. забележете че има много народи които смятат гласните за маловажни и не ги пишат но няма нито един дето смята съгласните за маловажни. голобрадите студентчета винаги се засилват към гласните, защото са лесни за хващане по спектър и дори по форма на сигнала. съгласните от друга страна често нямат нищо общо дори произнесени от един и същ човек но в различни думи.

Пон Апр 07, 2014 10:29 am
Профил
Аватар

zaphod написа:
bongo_x2 написа:

а, сещам се това беше в една книжка за хобисти.

Да, "анатомия на роботите" се казваше. Някъде от около 1985 година май беше. Има една друга - истинска библия. Аз имах руския превод, обаче я има и в българско издание. Тя е още от 70-те. Казва се "радиоелектронни играчки" на Януш Войцеховски (ако не се лъжа)

Пон Апр 07, 2014 11:37 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Преди години, един асистент в ТУ - София направи разработка на такова нещо. А вече Микрософт го глътнаха де... В свръхзашумена среда, филтрира спектъра и представи си следното /то вече съществува, но е само разработка, ако не са го пуснали и производство - трябва да попитам/ намираш се между пет - шест мощни тон колони и казваш стоп и музиката спира... Използуват се филтри/ цифрови /. Разлага се с фаст фурието и се анализира там по някакъв си начин. Но теорията там е изключително обемна. Чисто хардуерно е много простичко. Няма активни филтри с ОУ или нещо такова... Всеки компютър има заложен този алгоритъм вече :) Има и частица БГ в "кампютрите".

Ако има много голям ентусиазъм, мога да поразпитам за това нещо.

С Уважение: Врачков

П.С.: Горепосочените варианти са решения на проблема, когато не се търси прецизност и ресурсите /парите/ са ограничени. Иначе за по - прецизно и по - точно... КАПИТААЛЛ... Като се замисля разработката на евреите за сензорите за счупване на стъкло ползват подобни механизми, но те сравняват записани семпли, но е близко като методология.

Пет Авг 07, 2015 10:18 am
Профил
Аватар

като в новата Волво 90ка - казваш
"Заведи ме до най-близкото кафе" и то включва задната чистачка :) Кода имаше около 100к грешки, но и там има българска следа

Пет Авг 07, 2015 1:02 pm
Профил
Аватар

Жената безпогрешно реагира на фразата : "Искам мусака"....

Пет Авг 07, 2015 3:00 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]