| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Регулираема защита по ток
Мии тури шунта към маса тогава да му е удобно на пика да мери тока и не слагай ненужни компоненти. А стопяемият предпазител 12-15А е друга бира. Между другото: защита основана на отпушването на преход не е най-точното нещо.
|
| Вто Мар 18, 2014 10:39 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Бе то и да правиш 0.6 волта пад при 5А на е леко. А ако го "сетнеш" на 20А, там вече ще имаш 2.4 волта и почти 50 вата. Мдаааа..... Аз бих сложил един нискоомен шунД, постояннотоков усливател с прецизен ОУ , и накрая един компаратор ( ама пак ОУ ) с референс. Това цялото ще излезе по-евтино от 50 ватовия шунт.
|
| Вто Мар 18, 2014 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Е аз затова и споменах ОУ, ама ...
|
| Вто Мар 18, 2014 11:09 pm |
|
 |
|
maxell4o
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Май 06, 2013 11:52 pm Мнения: 27 Местоположение: Варна
|
Шунта идва наистина множко, ще драсна нещо с ОУ пък да видим какво ще стане ...
|
| Вто Мар 18, 2014 11:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
то шунт пак ще имаш, ама нискоомен  В офиса ми се размятат едни прецизни бях купувла преди време, не помня вече стойност но тогава мерих 40-на А, май от ТМЕ ги поръчвах .... а може и маузер да е било.
|
| Сря Мар 19, 2014 12:04 am |
|
 |
|
maxell4o
|
Пфф, немога да се оправя, за първи път ми се налага да направя токова защита и като гледам не ми се отдава, въобще немога да схвана как да я направя.  Проблема е че немога да разбера шунта като е в това положение и при промяна на товара със потенциометъра паралелно на мотора напрежението на шунта въобще не се променя. Нямам никаква идея как да се справя с това, а като цяло защита ми е нужно да се реализира точно кадето е шунта а не в края кадето е масата след мотора.
|
| Сря Мар 19, 2014 2:28 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Сложи шунта на маса, а +12 подай вместо масата на мотора.
|
| Сря Мар 19, 2014 6:08 am |
|
 |
|
stefan63
|
Проблемът ее ,че ползваш симулатор , а не главата си.  При 9 А ток отчиташ 11.9В върху шунта . При 20А ще отчетеш 11.8В - така че се променя. При 0А ще отчиташ 12В. Така при 0-20А напрежението в средата на R3/R4 ще се измени от 12В на 12В-20*0,01*4.7/680. Щом искаш мотора да е към масата, а шунтът към 12Е -вместо към маса, вържи R3 към 12 волта , също и 2 -та волтмера, на R3 му сложи микроволтметър и виж как ще се променят числата. При 10А шунтът ще грее с 1 ват, което е почти неприемливо.
|
| Сря Мар 19, 2014 8:54 am |
|
 |
|
stefan63
|
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/16805/ACS713ELCTR-30A-T - вграден шунт около 1 милиом, линеен Хол сензор, голямо изходно напрежение . Там е истината в днешно време 
|
| Сря Мар 19, 2014 10:52 am |
|
 |
|
maxell4o
|
Целта ми е да пресъздам ето тази схема, не ми е проблем да си я закупя, но аз искам сам да си я направя и да е 4 канала...  Мотора винаги има 2 маси, чрез ключа се контролира когато се вдига прозореца коя маса да се откачи и да се подаде (+)12в в моя случай прекъсвам кабела който като му подам 12в мотора ще се завърти в посока на вдигане на прозореца затова неискам целия мотор да откачам че да минава през схемата.. Тоест имам само връзка към мотора и (+)12в подадени от мен и когато релето не е захранено просто веригата на мотора се затваря през него към копчето...
|
| Сря Мар 19, 2014 7:40 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Аз поне почти нищо не разбрах. Обикновено се почва с това ,какво искаш да управляваш и защо. Имаш мотор (на прозореца на кола?), който искаш да пускаш в едната и другата посока? Имаш (ли) крайни изключватели в двете крайни позиции на стъклото(които прекъсват верига ,щом стъклото стигне позицията)? Моторът би трябвало да се свърже към 2 релета, към общия контакт на тези релета. Нормално затворения контакт на всяко реле отива към маса. С включването на едното или другото реле пускаш мотора в едната или другата посока. Бобината на всяко реле се захранва през нормално отворен бутон и нормално затворения контакт на крайния изключвател. Ако е такава постановката - за какво ти е тази регулируема защита по ток?
|
| Сря Мар 19, 2014 7:56 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Няма как да е крайни изключватели. Представи си ако затваряш стъклото и ръката ти е на пътя му. Стъклото трябва да спре във всяка една позиция, ако нещо препречи движението му или просто се е вдигнало до края.
|
| Сря Мар 19, 2014 8:07 pm |
|
 |
|
stefan63
|
На мен ми е ясно, исках авторът на темата да го обясни. И да почсни точно какво прави. Може да има крайни изклюватели, може да няма- на неговата картинка има нещо такова.
|
| Сря Мар 19, 2014 8:12 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
И в крайна сметка тази защита по ток трябва просто да спира мотора ако се вдигне тока (т. е. нещо го товари)?!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Мар 19, 2014 9:18 pm |
|
 |
|
maxell4o
|
Сега ще се опитам най изчерпателно да обясня така че да бъде всичко ясно. Мотора е от кола задвижва прозореца нагоре и надолу спорет поляритета подаден на двата му проводника. Тези два проводника са свързани към копчето което при натискане нагоре или надолу прехвърля +12v на един от проводниците на мотора. По принцип без да е натиснат бутона в някоя посока към мотора отиват 2 маси и от копчето при натискане в дадена посока едната маса се прекъсва и се подава 12V на нейно място. При движение на прозореца нагоре и надолу няма нищо което да прекъсне веригата. Затова когато срежа проводника (на мотора който като му подам 12v ще задвижи прозореца нагоре) и го закача на реле на нормално затворените крайща връзката при натискане на копчето от врата се запазва. Когато захраня релето връзката между мотора и копчето се прекъсва и тогава аз подавам 12v на нормално отворения край на релето и прозореца тръгва нагоре, когато няма пречки по пътя му тока протичащ през веригата е в някакви граници а когато се качи горе тока се увеличава и точно тогава е момента токовата защита да сработи и да прекъсне веригата (в моя случай да върне 5v на един от пиновете на pic-който ще спре захранването на релето). По подробно немога xD
|
| Сря Мар 19, 2014 11:22 pm |
|
|