Танталов(и) Кондензатор(и) - маркировка (разчитане)
Имам едни танталови кондензатори , които като цяло ги разчетох , не че е голяма философия, обаче едни от тях ми създават проблем.
Има си 3 цифреният код 106 за капацитета - 10uF
И си има още едно нещо: +25К (като на К-то има по една чертичка над него и под него)
+ най-вероятно показва е положителният крак , но не е сигурно за мен

, 25К идея си нямам какво , виж да беше 25V oк, но К ???
Вече около 20 мин търся в гоогъл , но нищо за това К не ми излезе, а и честно казано съм леееееко объркан от него.
Простете незнанието ми
---
а излезна нещо:
K - +/- 10% от капацитета.
Значи просто са го сбили и 25 си е за волтажа, а '+'-са си е за '+'-са
---------
също така някои знае ли кой крак при танталовите кондензатори - положителният или отрицателният е среден в корпуса.
Защото едният минава през средата , другият максимално по към навънка/стената минава.
Та кой кой е някои знае ли , знам че има маркировки , но искам отделно от маркировката да знам.
Защо ?
Защото един Кондензатор за 16В танталов (100uF) ПРАВИЛНО ВЪРЗАН !!! ми направи снощи заря в нас , но не по поръчка. Напрежението , което идваше беше ~12.5В (не повече и идваше от Компютърно захранване; беше сложен като филтриращ кондензатор за една тестова платка).
Та няма начин да е гръманло това чудо от това , че му е дошло повече напрежение, а да е бил наобратно вързан, което поне по външната маркировка си е/беше правилни вързан.
Та затова питам , надявам сте ме разбрали какво се е случило , ако не игнорирайте го да не се обърквате с въпросите.
Благодаря Ви предварително за отделеното време.