Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Танталов(и) Кондензатор(и) - маркировка (разчитане) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Танталов(и) Кондензатор(и) - маркировка (разчитане)
Имам едни танталови кондензатори , които като цяло ги разчетох , не че е голяма философия, обаче едни от тях ми създават проблем.

Има си 3 цифреният код 106 за капацитета - 10uF
И си има още едно нещо: +25К (като на К-то има по една чертичка над него и под него)
+ най-вероятно показва е положителният крак , но не е сигурно за мен :?, 25К идея си нямам какво , виж да беше 25V oк, но К ???

Вече около 20 мин търся в гоогъл , но нищо за това К не ми излезе, а и честно казано съм леееееко объркан от него.

Простете незнанието ми :roll: :)

---

а излезна нещо:

K - +/- 10% от капацитета.

Значи просто са го сбили и 25 си е за волтажа, а '+'-са си е за '+'-са :?

---------

също така някои знае ли кой крак при танталовите кондензатори - положителният или отрицателният е среден в корпуса.

Защото едният минава през средата , другият максимално по към навънка/стената минава.
Та кой кой е някои знае ли , знам че има маркировки , но искам отделно от маркировката да знам.
Защо ?

Защото един Кондензатор за 16В танталов (100uF) ПРАВИЛНО ВЪРЗАН !!! ми направи снощи заря в нас , но не по поръчка. Напрежението , което идваше беше ~12.5В (не повече и идваше от Компютърно захранване; беше сложен като филтриращ кондензатор за една тестова платка).

Та няма начин да е гръманло това чудо от това , че му е дошло повече напрежение, а да е бил наобратно вързан, което поне по външната маркировка си е/беше правилни вързан.
Та затова питам , надявам сте ме разбрали какво се е случило , ако не игнорирайте го да не се обърквате с въпросите.

Благодаря Ви предварително за отделеното време. :supz:

Нед Яну 01, 2006 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Никой ли няма идея ? 8O :-s

Пон Яну 02, 2006 1:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
по вапроса за зарята........моите нещастни експерименти с танталовите кондензатори като цяло показаха че грешното/обраното свързване води до заря или самозапалване при всички случаи, дори и на 4,2V/100-200mA......та само да спомена че при тях часта от елемента с черта на него е + и 10К се среща относително често напоследак при танталовите кондензатори :) можеш обаче бая хубави детонатори да си направиш от една танталка вързана наопаки 9V батерия и една пиратка

.........малиииииии :oops: сега чак видях от кога е випроса

Съб Фев 04, 2006 5:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Че какво :-)

Значи освен някъде да е окъсило , но толкова проверки паднаха и нищо , така че беше много чудно, защото беше работило 'нещото' вече 1-2 часа 8O :lol:

Съб Фев 04, 2006 11:19 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ама веднага ли се палят или след няколко секунди?имам мног танталови и ето че им намерих приложение! :lol:

Съб Фев 04, 2006 12:50 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]