| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Някой с опит в PCM звуците?
Мии щото ставаше дума и за качество  Иначе: в телефоните май не ползват PCM...
|
| Нед Юли 14, 2013 2:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да си жив и здрав, Цецо, че ме накара да ти давам акъл Ей ся си казах: "Я все пак да си измеря говорителите, нищо че ми харесват". Те иначе са нескъпа 2+1 система не съвсем подходящо разположена. Сложих микрофончето на около метър и записах белият шум. Записът се оказа не бял ами доста бозав (картинка 1 и 2), може би 1/3 се дължи на микрофончето но останалите 2/3 са живо оправдание за еквилайзера на Foobar2000 (картинка 3). От тук нататък ще следвам собствените си съвети (но с по-добър микрофон) вместо седмици наред да настройвам на слух  Между другото настройването на слух става не с бял а с розов шум или с "Oxygen" на Жан Мишел  А картинка 4 е като 1 но в линеен мащаб на честотата за да си видя високите.
|
| Нед Юли 14, 2013 3:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Измерването с крива техника е загуба на време. Измерването на честоти под 250Hz в стандартно жилищно помещение, също. За говорителче де. За измерването му. Друг е въпросът, че ако ще се прави нагласистика, може да се мине и без никакви измервания. А кривите измервания са равносилни на никакви...
|
| Нед Юли 14, 2013 6:45 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Цецо, пробвай данните ти да са 16 kHz 8 бита, но компандирани a-law или u-law. Така ще вдигнеш доста динамиката с 13-14 битов DAC, а самото декодиране е една таблица 512 байта.
|
| Пон Юли 15, 2013 10:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
@ itso.t: Тъй е ама само когато не знаеш какво правиш. Пък който не знае - пита
И аз да попитам нещо макар и Offtopik : От години търся еквилайзер за WinXP щото и да го има със звуковата карта е скапан. Идея?
|
| Пон Юли 15, 2013 10:50 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Нямам никакво намерение, а и желание водя подобен спор. Приеми на доверие, че имам някакъв опит в материята. Та, понякога дори и при "правилното оборудване" и помещение има проблеми... За да не развалям тонът от последните мнения - всеки е свободен да си уплътнява времето с каквото намери за добре. Може да прави аудио-измервания и с живачен термометър... 
|
| Вто Юли 16, 2013 12:35 am |
|
 |
|
zaphod
|
леле, 3 страници! цецо, чух файловете, звука ти е нормален за 8 килохерца, никво "намаляване на качеството" извън нормата не видях. с каквото и да ги направиш 8 килохерца, все така ще звучи. така че или си оставаш на 16 килохерца, или приемаш тоя звук. някой каза че 8 бита на 16 килохерца е по-добре, подкрепям.
|
| Сря Юли 17, 2013 7:22 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
О да прави сте. 8 бита/16 Кхз е значително по - добре, засега ще е така.
Мерси.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 17, 2013 7:22 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Цецо. Чуй там дето съм ти пратил напред в темата. Там повечето неща дето ги говорим тука са направени - в смисъл, че е орязан файла честотно отгоре отдолу, повдигнати са честоти, които биха го направили по разбираем, след което е и компресиран до степен преди да почва да му личи. С една дума обработен уж по най-подходящия начин, като за малко говорителче. Поне на теория... Ако ти хареса, имам сет и мога да обработя и другите файлове - ако има такива де. Поздрави!
|
| Сря Юли 17, 2013 8:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чух го де, екстра е. Поне е най-доброто което съм чувал като за половината размер на файла дето гоня  Но още не ми е готова постановката с механиката, тогава ще търся пак помощ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 18, 2013 8:36 am |
|
|