|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:51 am
Някой с опит в PCM звуците?
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Някой с опит в PCM звуците?
Ако ти стига времето, пусни семплите с двойно по-висока честота, всеки втори да е средно аритметично от двата му съседни.
|
| Съб Юли 13, 2013 6:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, с еквилайзера на Audacity повдигаш ниските от 400Хц до 200Хц с по-малко от 6дБ а на 150Хц да е на нулата. Отгоре най-много с 3дБ в края и рязко режеш - според дискретизацията. После компресираш доста с "Leveler" или "Изравняване", дърпаш една нормализация на 0 или -1дБ, от "Писти"-"Предискредитизиране" му оправяш честотата, бутваш я и отдолу в левият ъгъл, отиваш на "Файл"-"Експорт"-"Други некомпресирани" и от "Настройки" избираш битовете, т.е. 8 ти стигат. То май с Nero Wave Editor ще е по-лесно ама скоро не съм го ръчкал.
И мини на 16КХц, 8кХц са китайски! Или друго кодиране...
|
| Съб Юли 13, 2013 7:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бате, няма как. В постановката имам SPI_FLASH->DMA->RAM->DMA->DAC. Трябва да слагам междинна обработка и ми се засира цялата автоматика. Не, че не може, ама ако стане с 8 по-добре. От 8 на 16 значи два пъти повече ФЛЕШ, два пъти повече РАМ, два пъти по интензивен трафик по шините. Ако се убедя, че не става с 8, тогава ще го кодирам в ADPCM или ще отивам на 16.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юли 13, 2013 11:12 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то с oversampling-а само спестяваш от lowpass филтъра на изхода де. Може и да не е малко, баш за звуци такова не съм правил, помня на времето CD-плейърите масово го правеха именно с тая цел но ти не гониш такива екстремно равни ленти та едва ли имаш много за печелене там. Във всеки случай свестен филтър от поне 4-ти ред сигурно ще промени драматично това, което чуваш. Аз бих сложил 3 opampa и малко помежду им неща да докарам 8-ред някъде да чуя какво става и оттам нататък бих минимизирал докато се чува поносимо. Самия филтър ще трябва да го LT-spice-иш, без това е практически утопия да го докараш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 13, 2013 11:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Проекта е за големи количества и се цепи цена до долар, та и оповете не са безболезнени.
А в случай че се пусна по пързалката, алгоритми за adpcm декодиране? Кви ресурси иска, чисто информативно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Юли 14, 2013 8:01 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Пусни някакъв що-годе читав звук през усилвателя към говорителя (но поставен там където му е мястото) и провери какво се чува. С този малък говорител, ако не оформиш нещо като елементарна акустична система, може да се окаже, че всичката цифрова (и еветуална аналогова абработка на сигнала) отива на кино.
|
| Нед Юли 14, 2013 9:39 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Нед Юли 14, 2013 9:52 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
До сега все нямах време... Ето го най-добрия резултат койо успях да постигна за малкото време с което разполагам.
Препоръки: Не 8 кХз няма как да стане и да е добре. При същата големина на файла, най добре става 16кХз 8 бита. Предполагам няма да е проблем, че ще пълниш дака по честочко - то са само няколко инструкции. Относно филтъра на изхода - не ти трябва нищо. Директно от дака и в някакъв усилвател. Останалото са просто приказки. Говорителя ти е идеален филтър. Той така и така не може да произведе по-високите честоти добре, така че си ги филтрира по естествен път. Ако ти се откъсне, най много някоя проста RC верига да му сложиш... Инак - що се отнася до ГЛАС най-важното е да е разбираем. Това евентуално ще наложи предварителна честотна обработка на файла /имам в предвид на оригиналния файл - преди да му бъде променена честотата и битовете/. Както беш споменал някой напред по темата, идеалния вариант е като стане корпуса, да се пусне сигнал към говорителчето отвън /най-добре да се ползва и същия усилвател като финалния/ и да се намерят оптималните корекции според реалния акустичен резултат. Това защото говорителя и кутията могат да внесат много ама много големи честотни изменения. Това обаче си остава за най на края. Просто само ще смениш файла и толкоз.
Та пробвай с това което ти пращам. И последно - честотата може и да не е точно 16кХз. Гледай там която ти е удобна технически. В аудиото 16 е нестандартно. Стандартни са от 48000 или от 44100 надолу с деление на 2.
Поздрав и успех!
|
| Нед Юли 14, 2013 10:25 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това за филтрите го предложих като за експеримент, ако някой го е правил вече и видял, че няма резултат - добре, аз не съм поставял опита. Аз бих разпознал стъпките, ако се чуват (имам идея как биха звучали), но не съм го правил баш това с баш такъв говорител, не знам колко стръмно откъде почва да реже. По-скоро бих се учудил да е достатъчно стръмен ама знам ли. Ако аз го правех бих премерил и пробвал, не е голяма работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 14, 2013 11:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@ Цецо: ама аз имах впредвид 8 бита на 16КХц - що да е два пъти?!
А иначе: то Audacity-то и бял шум генерира, и спектър мери (за най-елементарно, де). Ръгаш говорителчето в кутийката, записваш с микрофон от подходящо разстояние (в тихо помещение) и АЧХ-то е свалено. Там където говорителчето реже ниските малко по-долу режеш яко и ти, отгоре според дискретизацията - 8КХц при 16КХз например.
А поне RC група трябва, че той и усилвателят няма да е от най-добрите.
|
| Нед Юли 14, 2013 11:40 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
За предаване на говор 8 бита са напълно достатъчни, стига да нещеш някой женски секси глас да докарваш... Заигравката е задължително с честотата. Няма как с ниска носеща честота да възпроизведеш висока звукова. Че става на 8кХз става - все още си е напълно разбираемо, ама не е гот. Що се отнася до големината на файла, дали 16 бита/8 кХз или или 8 бита /16 кХз като големина е еднакво, ама като звук разликата е огромна. 16кХз е много по-добре. Още нещо да добавя за големината. При предаване на говор по принцип има много паузи - поемане на дъх, паузи между думите и т.н. На пръв поглед уж не са кой знае колко ама ще да има поне едно 25% че и повече. Та и там има чалъми също. Ако мястото е много кът, паузите се режат от файла и се добавят софтуерно. Обикновено се прави по 2 начина: 1. Може да се направи с отделна таблица, която се чете заедно с файла. Примерно, в таблицата все едно имаш двуредов масив: номер на семпъл до който си стигнал и колко броя семпли да добавиш като стигнеш до него. Примерно, като стигнеш семпъл ХХХ пропускаш ХХХ семпъла и ги заменяш с "тишина" и после си продължаваш според файла до следващата пауза. Другия вариант е, махаш от файла всички стойности 255 (за 8 битов файл говорим) и ги заменяш с 254 примерно. Като звук няма да усетиш никаква разлика. Така във файла нямаш никъде стойност 255. Следователно ти може да си добавиш твои си данни - каквито си искаш - стига да знаеш колко са големи и че винаги почват с 255. Обикновено се прави с 2 семпъла - един 255 за да укаже, че имаме софтуерна пауза и след него още един, който указва големината на паузата. По време на свирене само си гледаш семплите и като стигнеш до семпъл със стойност 255, гледаш следващия семпъл, който пак не е реален семпъл и изпращаш колкото пише там "празни" семпъла. П.П. И не се занимавай с разните му анализатори и т.н. От ухото по добро нема - ако ти звучи добре, значи е добре...
|
| Нед Юли 14, 2013 12:13 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Мда, мармоти и станиоли. За да има подобно измерване някаква стойност, дали не трябва да се знае и АЧХ на измервателния микрофон, звуковата карта (IN/OUT) и на усилвателят клатещ ОТ? Или щом е криво, значи е вярно? 
|
| Нед Юли 14, 2013 1:12 pm |
|
 |
|
juzisound
|
От всичките тия работи, най-криво е помещението. Тихо и "право" помещение струва повече от повърхнината си в злато.  Ма все пак за говорителче в кутийка става въпрос.. нали ?
|
| Нед Юли 14, 2013 1:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Той тарторът се изказа ама аз да допълня: И едно електретно скайп-микрофонче ще има много по-равна характеристика от шибнята която ще се излъчва. Останалото ще е в порядъци по-линейно. А от 30см например и при шибаната компресия която се изисква ай да не връзваме кусури на помещението.
Номерът наистина е масовият слушател да има усещането за добър звук. Мии телефончетата имат още по-малки говорители пък сума ти народ се озвучава с тях (е, не с всички модели, де).
EDIT: отдавна се каня да допълня и все забравям: 1. За най-добра чуваемост много е важно оформлението на кутийката. Добре е някой разбирач от тонколони и озвучаване да и хвърли око. 2. Много е важно да определиш долната честота на говорителчето за да не му подаваш глупости - напр. оригиналът ти е с доста повдигнати баси за да се подчертае "кадифения тембър" но те се възпроизвеждат само от добра звукосистема. Най-лесно става: в средата на метър на метър фазер правиш дупка и залепваш плътно говорителчето с гумено лепило или силикон и после напр. с бял шум и микрофон мериш долната честота (-3дБ). В кутийката със сигурност ще е още по-висока. Ориентирай се за 200Хц и нагоре. 3. Говорителите при силен сигнал правят компресия но и кривят в същото време. Освен това ти ще разполагаш с ниска мощност и слабите участъци просто няма да се чуват а динамиката на оригинала ти е твърде голяма. Затова казвам да се направи предварително максимално възможната компресия която не дразни при слушането на по-качествени говорители. Имай впредвид, че този номер повдига в порядъци ефективната мощност и да не се чудиш що изпушило говорителчето... Намаляваш сигнала след DAC-а.
Последна промяна bongo_x2 на Нед Юли 14, 2013 2:40 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 14, 2013 2:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Бре, не му се връзвайте на Бонго@Занзибар.gr Той е прихванал от местните. Те толкова си вярват и на сериозно се вземат, че даже вярват, че и другите им вярват... За гласови съобщения е важно да са разбираеми. Тук само с компютърна обработка е трудно. Трябва думите да са произнесени ясно, дори бавно и често се различават от обичайната реч. Паузите също са важни. За това подобни автоматични гласови съобщения понякога звучат неестествено. 8kHz/8 бита са напълно достатъчни. Да не би в телефоните ви да е много повече?
|
| Нед Юли 14, 2013 2:15 pm |
|
|