Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Ferrite bead - как да ги смятаме и къде да ги слагаме? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Ferrite bead - как да ги смятаме и къде да ги слагаме?
В момента масово е мода да се ръгат ferrite bead навсякъде по захранванията. То е и нормално де, мегехерците вече за нищо ги нямаме.

Обаче оказва се, на 90% от хората теорията по въпроса е тъмна Индия. Включае мен. Реших да се ограмотя малко и после съжалявах. То се оказа малко като с правилата за "добра рутираща практика" - вярно решение - НЯМА :)

Имате ли някакъв прост емперичен метод за подобор на тия въшки? Ясно е, че принципа на Мечо Пух тука не работи. Ама поне ако не помагат, да не вредят, че оказва се, неправилния подобор повече вреди, отколкото да помага.

Чет Апр 25, 2013 10:58 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Ferrite bead - как да ги смятаме и къде да ги слагаме?
Тая въшка е просто една малка индуктивност,какво толкова искаш да се ограмотяваш за нея?

0878640251
naskogeorgiev61

blizo do Sofia

Чет Апр 25, 2013 10:20 pm
Профил
Аватар

Цецо, ами те си имат характеристики бе - гледаш какъв ток и каква честота и слагаш подходящия. Аз обикновено ги слагам по захранванията към контролерите и само се съобразявам с тока и гледам да режат от възможно най-ниска честота. Други сметки не правя. Даже съм си наплюл един вид и само него слагам. Вече ако трябва някакви по-така филтри да правиш тогава вече явно ще трябва да смяташ.

Пет Апр 26, 2013 12:27 am
Профил
Аватар

И аз а споделя опит. Когато е за захранване слагам колкото се може по висок импеданс. Както казва Мечо пух "Колкото повече толкова повече". Гледам максималния ток кйто му дават на феричтчето да е поне 2 пъти тоя дето консумира схемата.

Но предполагам че питаш за тия дето се слагат за разделяне на земята. Там има философия. Ако сложиш с много по голяма индуктивност не е много добра идея. Получават се паразитни резонансни кръгове и може да се окаже че е по зле от ако хич нямаше. Ако все пак искаш да сложиш феритче с по голяма индуктивност,за някои случаи помага да я шунтираш с резисторче няколко стотин ома,с което да намалиш Q фактора на паразитния резонансен кръг.
Ако е пък с малка индуктивност пък няма да върши работа.
Абе специално тия неща ги слагам на око,но вероятно е по научно да се посмята малко. Ама не съм задълбавал в тази материя.

Пет Апр 26, 2013 2:27 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

По отношение на бедовете по захранванията наистина няма кой-знае каква философия. Само не забравяй, че те действат и в двете посоки - както намаляват излъчването навън, така и спират компонентите на тока за високи честоти.
Имахме такъв случай - феритен bead на захранването на един драйвер и кондензатор от 100nF до чипа, както сме свикнали. В изходите - пак филтри. Като погледнахме изходните му сигнали щяхме да паднем - като щракне един сигнал, се вижда по всички изходи като "игли". Оказа се, че изходният ток модулира захранването след bead-а и от там всички сигнали на чипа. Та се наложи да слагаме по 1uF допълнително, за да оправим този "ефект".
Виж, bead-овете, които се слагат в сигналните линии, вече трябва да се смятат. Murata има някакъв софтуер за тях - по-скоро нещо като симулатор:
http://www.murata.com/products/emc/desi ... index.html
Но и накакъвто и да е Spice може да се свърши същата работа като имаш данни за импеданса на bead-а.

Пет Апр 26, 2013 8:20 am
Профил
Аватар

Бе явно и вие сте като мен... Слагате те ги на окомер :)

Ама като се зачете човек:

http://www.incompliancemag.com/index.ph ... Itemid=130

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5796,d.bGE

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... GE&cad=rja

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5796,d.bGE

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... GE&cad=rja

Въобще, то е малко като с правилата за рутене на платки. Човек си направил някакви правила натрупани от опит в години, обаче един ден решава да прочете малко по въпроса и става тотална каша :)

Пет Апр 26, 2013 2:33 pm
Профил ICQ
Аватар

това ти налага простия въпрос/извод - щом си добре, що ти трябва да пипаш дето гори? :)

Пет Апр 26, 2013 2:44 pm
Профил
Аватар

Щото като почете малко човек и го обладават едни такива съмнения, че някак си досега е ходил по ръба на бръснача и просто по чиста случайност е минавал всички сертификации :)

Пет Апр 26, 2013 3:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Първо инженерно правило: Работи ли, не го пипай!

Пет Апр 26, 2013 6:07 pm
Профил ICQ

ММмм това инжинерно правило първо не знам дали е инжинерно или програмистко, и лично на мен ми се струва доста грешно. Според мен случая в който едно нещо зарабтва от първия път е много по опасен от този в който се налага да направиш няколко корекции, шанса да има пропуск който не си забелязал, и дефект който не си забелязал ако тръгне съвсем както трябва, или ти поне тка мислиш според мен е доста голям. Отделно всяко нещо в първоначалният си вид не е оптимизирано по нито един параметър .. е може да има дизайнери които творят чудеса от първи път, аз такива не познавам.

Пет Апр 26, 2013 7:35 pm
Профил
Аватар

Ама навремето тези въшки ги слагаха само във високочестотните тунери и то на нискочестотните или DC линии. Вие защо сте решили да ги шляпате масово без да сте учили радиотехника?
Съвсем повърхностно: тези неща си имат някакво мю с което вдигат индуктивността на проводника в тях (тя май беше около 1nH/mm), ограничават и "радиоразпръскването". Загубите в този дросел едва ли са големи което значи, че си иска голям капацитет в близост да не стане на трептящ кръг или една камара изчисления и топология за да стане НЧ филтър.
Ръгайте резистори навсякъде където може! Напр. 100-200 Ома 0.125 Вата не SMD върши много по-добра работа стига да не ти пречат омовете.

Нед Апр 28, 2013 9:17 pm
Профил
Аватар

Бонго, недей писа смешки ако не знаеш за какво точно става дума. Тия ферит бийдс се слагат основно по захранванията/пиновете на чиповете да спре радио шум към и от чипа, също на входящи изходящи кабели поради същите причини. Тия неща се изискват при EMI/EMC сертифициране и резисторите, дето ги предлагаш или няма да вършат работа и/или даже ще пречат :) .

Нед Апр 28, 2013 10:13 pm
Профил

Абе виж сега, малък резистор в захранването на TTL-ките си е класика от едно време, но в много случаи това не върши работа там където си трябва феритче. Ползата от ферита не е само EMI/EMC съвместимост, т.е. не от страна какво лъчиш, много често помагат и да не си стъжниш сам живота, или пък някой друг да ти го стъжни.

Нед Апр 28, 2013 11:07 pm
Профил
Аватар

Аз нали написах, че помагат и в двете посоки. Иначе не знам как ще ти помогне резистор в захранването на процесор/контролер, особено пък 100/200 ома такъв. В ттл-ките, дето консумацията е нищожна може и да е помагал, ама не виждам как ще помогне при чип, дето консумира 100mA примерно. А аз даже не помня някой да ме е учил и в захранването при ттл-те да ги слагам тия резистори. Ама може и да съм забравил :D .

Нед Апр 28, 2013 11:17 pm
Профил

Еми по едновремешните книги, но не става въпрос за 100-200 Ом, не повече от 10-на Ом. Мисля и Хоровиц някъде го беше споменавал но сега не ми се рови, може и да е било в друго чуждо издание.

Нед Апр 28, 2013 11:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща