|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:34 am
Комплиментарен повторител предизвиква смущения
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
 Re: Комплиментарен повторител предизвиква смущения
Осцилоскоп имаш ли? Сигурен ли си че тия транзистори дето ги ползваш за драйвер се отпушват/запушват достатъчно бързо за да не ти осират сигналите? Ако сложиш истински драйвер, поне ще ти бъде гарантирано че времената ще бъдат в спецификацията на драйвера, а не някакво голямо неизвестно.
И какво ще рече това последователно - нарисвай схема на цялата постановка.
|
| Съб Фев 16, 2013 10:44 am |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | stoyanoff написа: Смъкнах честотата до 10кХз(спрях PLL  ). Пак имам същото смущение. Както вече написах, когато транзисторите ги няма и управлявам IGBT директно през оптрона с Rg=100ohms, всичко е ОК. Обаче добавя ли транзисторите започват проблемите. Не съм тествал какво ще стане ако използвам транзистори + 100 ома гейтово(все слагах малки, нали това целя). Ако предположим, че проблемът е в големия ток, който протича и създава някакви EMP, то каква е гаранцията, че ако купя драйвери, няма да се случи същото?? То, когато намаля гейтовото съпротивление, токът става голям независимо какво използвам... Относно товара - двата IGBT са свързани последователно, като по средата има извод за товара(който не е свързан). Този номер го прави независимо дали съм свързал някакво товарно R или не. Сега го тествам без - само полумоста с подадено напрежение от около 150В. |  |  |  |  |
не си дал пълната схема значи, но от това което си написал 90% съм сигурен че протича ток на късо през двата крайни транзистора. игбт е с биполярни транзистори вътре, а те се славят че запушването им трае по-бавно от отпушването. когато превключваш бързо, горния транзистор вече е отпушен преди долния да е успял да се запуши. следва ударен ток на късо и това ти е проблема. управлението на полумостово стъпало от игбт транзисори не би следвало да се прави с прост драйвер, а с такъв който осигурява фазово незастъпващи се импулси. аз не се занимавам от много години и не мога да ти препоръчам марка, бих могъл разбира се да начертая схема която го прави, но съм убеден че трябва да има нещо готово. едит: сега се замислих за това че до 50 волта не се случва проблема. изникват разни въпроси тука, и ако не дадеш пълната схема, или няма да пиша повече или ако пиша ще е за да те псувам на майка
|
| Съб Фев 16, 2013 11:10 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ще ви начертая схема, но по-късно, имам друга работа сега. В това за осцилациите има логика. Явно така изграден повторителят(или инверторът) не върши работа. Пак казвам не съм много добър в тези IGBT-та. Тази схема с двата MOSFET-а съм си я изнамерил от нета и ми се стори логична. Въобще възможно ли е да се управляват IGBT с такива комплиментарни групи или драйверът е задължителен? Ако е възможно, ще се радвам ако дадете някаква изпитана схема. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Фев 16, 2013 11:55 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами той принципно драйвера представлява два комплементарни транзистора(с малко допълнителна карантия). Ама не са възани как бъде вътре. Та за ползването - задължително не - желателно - да. Айде чакаме за схемата.
|
| Съб Фев 16, 2013 2:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ем, защо тогава на мен не ми се получава? Ето схема без добавен повторител/инвертор. Как да добавя такъв, за да работи ще кажете вие... Благодаря!
|
| Съб Фев 16, 2013 5:11 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ха, тия инвертори наистина ли са 4049? И ако са, обръщал ли си внимание на пинаута на 4049 - има "малка" разлика от този който е в твойта схема. Сега - отвори си дейташита на IR2110 примерно - там има схема как се връзва полумост. В случая ти е по-изгодно така, защото няма да имаш нужда от 2 плуващи захранвания, които в най общия случай се правят с изолирано DC/DC.
Сега да ти обясня що ти се получава - както зейфод каза - рамото ти се окъсява. Защо не се окъсява когато си без повторителите - защото изходния ток на 4049 се различава почти 4 пъти за 0 и 1. Ниското му ниво е къде 40ма (това ти е запушването). Високото му ниво е 12 ма - демек отпушващото. С други думи транзистора дето се отпушва го прави твърде бавно (не че другия не е бавен) и не успяват да се засекат. Всъщнност при 40kHz само с 4049 доста се съмнявам че въобще се отпушват тия транзистори - по скоро работят в някакъв неясен режим. Вече споменахме че IGBT то принципно малко по зор се запушва - затова и често се препоръчва драйвера да може да подаде отрицателно напрежение на гейта. Драйверите специално дето са за IGBT-та обикновенно това го могат.
|
| Съб Фев 16, 2013 5:51 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Може нещо да съм омазал като съм чертал схемата. Мен ме притеснява това, че 4049 има много малък изходен ток и за това искам да сложа тези повторители/инвертори. В момента нямам драйвери. Може ли да се направи нещо с МОСФЕТ или биполярни, за да докарам ефекта?
|
| Съб Фев 16, 2013 6:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
От изходите на микроконтролера какво излиза ?
|
| Съб Фев 16, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами ШИМ сигнали!  И само да отбележа, че така изградена схемата работи! Само дето 4049 се загряват и ако го оставя по-дълго време включено мисля, че ще изгори. И тук започват главоболията....
|
| Съб Фев 16, 2013 6:20 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Има разни схемички тука из форума - не си спомням къде точно. Беше нещо пак свързано с гейт драйевери ама на мосфети. Поне 3-4 схеми са с дискретни елементи.
Сигурно ще ти загрява - поне за пробата можеш да вържеш 6-те драйвера в паралел да работят. Не че ще постигнеш кой знае кви тоци де, ама ще е със сигурност различно.
Ако имаш осцилоскоп, погледни какво ти се случва на гейта - но аз съм абсолютно сигурен че въобще не успяваш да ги отпушваш. При тия условя ще имаш поне 25 микросекунди запушване (теоретично) и около 60 микросекунди отпушване. 60 микросекунди са повече от целия период при 40 kHz...
|
| Съб Фев 16, 2013 7:26 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
А нещо темата за какво беше помниш ли? Да ги намеря по-лесно...
|
| Съб Фев 16, 2013 7:55 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
А що е по две жици ? 
|
| Съб Фев 16, 2013 9:03 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами по едната жица PWM за единия, а по другата за другия IGBT....
|
| Съб Фев 16, 2013 9:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
A ти съвсем сигурен ли си, че двата PWM-а не се застъпват?
|
| Съб Фев 16, 2013 10:20 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Първо: както казах и пак повтарям схемата работи без комплиментарната група! Второ: импулсите не се застъпват! 100% Трето: Контролерът е специализиран точно за такива неща. Чисто хардуерно съм задал, когато е активен единия канал, другия да е спрян и има dead time между превключването. Въпросът е как да добавя някаква такава група, чрез която да мога да подавам по-голям ток към гейта, понеже сега с този 4049 е крайно незадоволително....
|
| Съб Фев 16, 2013 10:42 pm |
|
|