Отговори на тема  [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Следваща
Референдум 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Референдум
bongo_x2 написа:
Аз за малко в БГ и не разбира ама ай ся накратко и като за прости хора който знае да обясни: след като Белене щяло да се изплаща с ток как вече са похарчени 3-4 милиарда?

Няма официална информация колко точно са изхарчени и за какво... Няма и информация колко още ще изхарчим, ако се прекрати проекта. Тая информация щеше да е много полезна, ама уви решиха да ни я спестят...
А плащането с ток е офертата на Росатом. Бойко е искал фиксирана цена, 51% дял, но без да даваме пари. Селският тарикат вероятно се е надявал, че ще се откажат и ние ще можем да претендираме, че не ние сме се отказали. Но Росатом са направили и такава оферта, т.е. да поемат риска от бъдещото ускъпяване и да осигурят финансирането. Ако се бяхме съгласили, ние повече пари нямаше да даваме. Дали досега вложените ни щяха да се приспаднат не знам. Просто централата щеше да е все едно на лизинг, докато тя не избие 6.3 млрд. евро, което според разчетите на Росатом трябва да стане за 19г.

Пон Яну 28, 2013 4:44 pm
Профил
Аватар

Миро, условието на руснаците при такава схема (Росатом да плати), беше да има държавна гаранция за пласиране на тока. Или поне такава информация мина по медиите, то знаеш ли вече на кое да вярваш.

Това е другата основна причина, поради която съм категорично против тоя проект - че няма нищо черно на бяло, всичко е строго секретно, търговски тайни и прочие глупости. Чат пат изпадне по някой хвърчащ лист и той не е ясно колко е автентичен. Бах мама му и проект, за ужасно много пари става въпрос за да се прави толкова на тъмно. Станишев говори едно, Първанов подписвал друго, Бойко размята трето, RWE под сурдинка казват четвърто, Росатом пето, HSBC - шесто. Бахти и проекта дето нищо не е ясно документално за него и е в пълна секретност за обществото дето ще го плаща следващите 20 години. Аз малкото информация на която вярвам я получава от хора замесени в тоя проект, при това са пряко технически заинтересовани и там виждам, че нещата са куче - влачи рейс.... а представям си в политическите кратуни какъв хаос е по въпроса.

Затова и си мисля, че новия реактор няма да влезне в Козлодуй, защото никой не е наясно за техническата страна на въпроса, това дето се чува по медиите са абсолютно свободни интерпретации на политиците. Самите руснаци не са убедени, че могат да го осъществят при разумни ценови и времеви параметри.

Пон Яну 28, 2013 4:59 pm
Профил ICQ

Няма начин да не е имало изискване от типа "бери или плати". Но това според мен не е никакъв проблем, вече обясних че за тая категория пазар има бол. Въпросът е каква цена на тока са искали, защото схемата е същата като с турците, а турците дъъълго се пазариха за цената. Все пак къндисаха де, значи може. Ама те и за газта си спазираха по-добра цена, явно са по-добри от нашите тикви в пазарлъците...

А това че всички правиха на маскари беше отвратително. За мен учудващото е, че много хора се хванаха на лъжите на калинките... тия дето се вързват на БСП са ясни...

Пон Яну 28, 2013 5:35 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
tgi написа:
Ицо, не знаеш за какво говориш.
Няма разумен аргумент против централите в смисъл на сигурност...

Ами като няма разумен аргумент, да дам поне един:
"В световен мащаб в момента сe експлоатират 212 атомни електроцентрали с 438 реакторни блока в 30 страни - с обща инсталирана мощност 374.814 мегавата"

От тези 212 електроцентрали аз видях две огромни аварии за последните 30 години. Тук някои започнаха да изчисляват вероятности, ама нека да направим малко статистика: тези две аварии правят почти един процент вероятност от авария в рамките на 30 години!
...

Е това поне на човек, правещ неща дето трябва да заработят трябва да му е ясно, че са 100% празни
приказки. Къде в сметката точно си сложил годините примерно.

После някакви приказки за самолети и т.н. дивотии - ми сметни броя на хората убити в
самолетни катастрофи върху летените човекочасове последните 60 години, после и броя
на жертвите на големите аварии (няма да събереш много десетки общо) пак за същия
период от време върху човекочасовете средностатистическа консумация на ток от
реакторите и се огледай къде ще те отведе.

Забележи, не претендирам тия предложени сметки да имат особен смисъл.
Целта им е само да покажат какви чисти глупости представляват твоите оценки
на риск, де да беше толкова лесно всеки лаик да може да ги прави, че и без
да има данните на базата на които могат да бъдат направени.

Като цяло атомните нетрали са съвсем съвсем сигурна и изпитана технология.
Ако стане потоп и залее всичко някои от тях ще откажат, предполагам - което далеч няма да е
най-големият ни проблем. Рискът от това като свърши петролът да няма достатъчно
енергия и милиардите двуноги да се избият във войни, в това число ядрени,
е мноооого мнооого порядъци над това един реактор в Ченобил да трябва да се засипе
с бетон и Фукушима да трябва да постои необитавана в радиус няколко километра
няколко години.
Въобще животът е рисковано начинание от което никой досега не се е измъкнал жив,
преценките на рисковете на ниво атомни централи далеч далеч не са по възможностите
на публиката, има достатъчно хора дето това им е работата и си я знаят.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 28, 2013 7:57 pm
Профил WWW

Цецо съгласен съм че ток има от къде да се купува, ако е идеятамож еи с кораби да си го вкарваме в акумолатори, въпроса е че няма от къде изгодно да се купува. И без тов аикономиката ни не е цъфнала, едва ли и ще цъфне, та само още по скъп ток и трябва.
Относно авариите всичко е много относително, в чернообил ефекта е голям защото е действано ахмашки, в япония защото е гъсто населена, говоря за ефект като смъртни случаи / мутации и др. Дали глобално ефекта от чернообил е толкова колкот се псоменава не знам, аз знам че зад планината във вегас са правени както надземни така и подземни опити, разстоянието от там до вегас е в пъти по малко от колкот до който и да е голям европейски град до чернообил, не знам в околността да има някакви кой знае какви проблеми с мутации и рак. Да не забравяме че 50-60 са правени много надземни експерименти както с атомно така и с термоядрено оръжие, радиоактивните вещества в атмосферата са превишавали в хиляди пъти тези при чернообил та знам ли .....

п.с. относно предложението от русия за финансиране, не се искаше никаква гаранция за изкупуване на тока, нито гаранция под форма която би довела до директно плащане от бюджета, това разбира се беше тълкувано съвсем различно от гойко и компания, само и само да се окаже че няма от къде да се вземат пари.

Пон Яну 28, 2013 9:30 pm
Профил

ToHu написа:
...п.с. относно предложението от русия за финансиране, не се искаше никаква гаранция за изкупуване на тока, нито гаранция под форма която би довела до директно плащане от бюджета, това разбира се беше тълкувано съвсем различно от гойко и компания, само и само да се окаже че няма от къде да се вземат пари.
=Точно за този вариант се каза, че е непримелив, защото руснаците искат гарантирано изкупуване на тока, което за мен е още по-страшно от това да си я построим сами...

Пон Яну 28, 2013 11:09 pm
Профил
Аватар

dan написа:
ToHu написа:
...п.с. относно предложението от русия за финансиране, не се искаше никаква гаранция за изкупуване на тока, нито гаранция под форма която би довела до директно плащане от бюджета, това разбира се беше тълкувано съвсем различно от гойко и компания, само и само да се окаже че няма от къде да се вземат пари.
=Точно за този вариант се каза, че е непримелив, защото руснаците искат гарантирано изкупуване на тока, което за мен е още по-страшно от това да си я построим сами...

И аз го чух това на Женския пазар. Ходих за марули и една жена го каза....

Пон Яну 28, 2013 11:12 pm
Профил WWW
Аватар

истината е, че няма нищо да ни кажат. дори БъБъ май не винаги разбира какво са му наредили, та сутрин е едно, наобед - друго и привечер - трето.
а пък младежа делянчо не го виждам как може да води дори и за камион слама.

като гледам, май никой тук не е виждал на живо как ТОЙ "прави бизнес"?

Пон Яну 28, 2013 11:25 pm
Профил

Lupus написа:
dan написа:
ToHu написа:

се каза = някъде по-нагоре в темата беше написано

Иначе моя източник на иформация са изказванията на политическите лидери. Ти да не би да си чел някой документ някъде. Син печат имаше ли?

Пон Яну 28, 2013 11:25 pm
Профил
Аватар

dan написа:

Иначе моя източник на иформация са изказванията на политическите лидери. Ти да не би да си чел някой документ някъде. Син печат имаше ли?

Е, че той моя източник е по-надежден от твоя бре!
Политик и "Добър ден" да ти каже погледни за всеки случай къде е слънцето!
Абе няма ли тук някой гербер да каже какъв ще е резултата - 19.95% или 20.05%, че съм заложил едни пари?

Пон Яну 28, 2013 11:35 pm
Профил WWW

ха ха :-)
благодаря, че ми оправяте настроението :-)

а за гаранциите, аз бих бил силно притеснен, ако руснаците не искат такива... Хич не бих искал да си имаме идиоти инвеститори и точно в един АЕЦ. Имаме си достатъчно делянчовци...

Пон Яну 28, 2013 11:45 pm
Профил
Аватар

tgi, впечатлен съм от лекотата , с която описваш една такава авария:
Цитат:
един реактор в Ченобил да трябва да се засипе
с бетон и Фукушима да трябва да постои необитавана в радиус няколко километра
няколко години.

Все едно на някого му е гръмнал бойлера.

Това, което написах, не е никаква оценка на риск, просто факти, статистика. Мога да дам още малко:
"В результате аварии из сельскохозяйственного оборота было выведено около 5 млн га земель, вокруг АЭС создана 30-километровая зона отчуждения, уничтожены и захоронены (закопаны тяжёлой техникой) сотни мелких населённых пунктов."

Цитатът е от руската Уикипедия. Ако някой не разбира, ще му го преведа. А ако на някого не му се смята : "5 млн га" означава 5 милиона хектара - това са 50 хиляди кв. километра площ - т.е. почти половината територия на България. За голяма страна с много територия това може и да не е фатално, но за малка страна- едва ли.
Никъде не споменавам жертвите, говоря за чисто финансовите загуби. Мисля, че и за първокласник е ясно - загубите при една евентуална авария са толкова големи и дългосрочни, че са на практика неизчислими.
Вече изминаха 27 години след аварията в Чернобил , но проблемите съвсем не са решени. Зоната наоколо е на практика неизползваема и не се очаква това да се промени в следващите десетки години, а тепърва предстои строеж на нов бетонен саркофаг около реактора.

Вто Яну 29, 2013 9:10 am
Профил

Lupus написа:
dan написа:

...?

Добре де, дай ни го твоя източник, че да спрем да живеем в заблуда :)

Вто Яну 29, 2013 10:32 am
Профил
Аватар

dan написа:
Lupus написа:
.....
...?

Добре де, дай ни го твоя източник, че да спрем да живеем в заблуда :)

Lupus написа:
.....

Вто Яну 29, 2013 10:56 am
Профил WWW
Аватар

Ицо написа:
... Зоната наоколо е на практика неизползваема и не се очаква това да се промени в следващите десетки години, а тепърва предстои строеж на нов бетонен саркофаг около реактора.

Споменатата зона кипи от живот откак е затворена за хора. Рай за всякакви животни които
инак нямат шанс от двуногите.
Което недвусмислено говори, че е затворена не защото е неизползваема а заради
напомпаната в главите на публиката антиядрена параноя.

Ако искаше да разбереш, че не знаеш за какво става дума досега да си го разбрал.
И аз не съм "health physicist" но покрай продукцията/интересите си свързани с нея
съм имал повече от достатъчно контакти с такива хора за да мога да ти кажа, че
няма практически нищо вярно в преценката ти - както и че тя е типичната насадена от
медиите търсещи публика чрез уплаха такава. Повече от това какво да кажа, няма
да променя тоя тип нагласа, де да бях единственият опитващ се. Ще се промени когато
решат тия с медиите в джоба си.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Яну 29, 2013 11:37 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 256 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Следваща