|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:53 am
Китайска станция с поялник Weller?
| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Китайска станция с поялник Weller?
|
| Пон Дек 10, 2012 3:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
ProsKit-a добре си пали. Само дето на последния му отрових катализатора и вече не пали. Като се изтърве няколко пъти от високо и му се попрецаква малко регулирането, ама то си е нормално при тези условия  Та сигурно скоро ше купувам нов де... ама пак такъв ще си взема. Цената е повече от добра като гледам колко струва ерса-та...
|
| Пон Дек 10, 2012 6:17 pm |
|
 |
|
dtmf
Ранг: Ориентиран
|
Готов съм. Вече работи и с клонинги на Hakko с човки 900M. Голям кеф е.) http://dtmf.snimka.bg/photos-from-gsm/t ... 229821.big
|
| Чет Дек 13, 2012 3:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ъхъ, и аз в момента ровичкам че си правя втора, подобрено копие на мойта (с DSPIC30F2012 и тороидален траф). И тя ще работи и с външна термодвойка, и с интегрирана (Т12/Т15). И sleep функция ще и добавя, ама още умувам как точно. С ключе е най-лесно, но и най-гламаво, щото ще трябва да преправям и стойката, или направо да си направя нова.
|
| Чет Дек 13, 2012 3:44 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Имам тука един VOLTKRAFT който сам си отива в стенд-бай, и няма нито в него нито в стойката нищо Та поумувах и ми дойде една идея. Ако примерно температурата не се е променяла 10 минути с повече да кажем 5 градуса да отива у сенд-бай, понеже ако се работи с него тя варира в някакви граници, просто трябва статистически да се прецени при колко непроменяне да отиде в страната на сънищата. http://www.google.bg/search?q=voltcraft+ls50&hl=bg&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=zvTJUOHQB4_Iswb68YGQCA&ved=0CDkQsAQ&biw=1280&bih=909
|
| Чет Дек 13, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да де, а как да излиза от стендбай? Идеята е като си стои кротко в стойката да речем повече от 2 минути, да сваля температурата да речем на 200 градуса. При тая температура тинола не се окислява, а и по-студена човка значи по-дълъг живот на покритието и. А бидейки с температура 200 градуса, моя поне, стопля до 350 за 5-6 секунди, ако човката е малка, и за 10-ина ако е от тия бахатестите, за разпояване на чипове.
Замислям се за някакъв оптосензор, ама пък много чаркове, а се съобразявам с кутия и по задната платка място почти няма вече. Най-лено е да му бодна един жак с едно микроключе някъде по стойката, ама много пък лаишко ми се вижда.
|
| Чет Дек 13, 2012 8:58 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Ами ще ислиза от сън като се натисне произволен бутон от тези за сетването на температурата. Иначе духалката ми е няква китайска, тя е пък с магнит и рид ампула или някъв хол, не съм я отварял..., но при нея стойката си е вградена на самата станция. Абе интерно е да се помисли за по-гъзарска реализация..
|
| Чет Дек 13, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Може да се вгради метална пластина в дръжката изпълняваща функцията на капацитивен сензор. Като си доближиш ръката до дръжката и го хванеш, поялника ще се събуди. Като го оставиш, дори да не е на стойката, заспива.
|
| Пет Дек 14, 2012 12:05 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И това го мислих, ама значи преправяне хем на дръжката, хем смяна на кабела, че и на буксата до станцията. Пък и не става ли малко дълго за капацитивен датчик - признавам си, с такова не съм си играл до сега.
|
| Пет Дек 14, 2012 12:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ако терморегулаторът е достатъчно прецизен консумираната мощност дава индикация за употреба за има-няма секунда. На моите стари велери има мигаща лампа (свети докато е захранен реотанът), като пипне човек с човката веднага се променя запълването.
[edit] Но не бих искал поялникът ми да върши такива своеволия, не и ако не мога да му ги забраня [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 14, 2012 12:09 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Аз ги правя с един 8 краков пик 4 канала. В случая е нужен един канал. Едно малко парче двустранна платка. От едната страна цялата повърхност е датчик, от другата е процесора. Хубаво е да са на една платка, иначе колкото са по-дълги кабелите толкова повече се шашка и не може да се калибрира. Иначе ти си прецени до къде какъв сигнал ти трябва.
|
| Пет Дек 14, 2012 12:19 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Всичката електроника я правя от нула, за кеф, понеже малко са ми изпушили ламБите от другата работа. Релакс демек. Съответно ще мога да забранявам квото ми е кеф. И терморегулатора е с PID, пак мое дело. Мога да засеча консумация или вариации в температурата безгрижно. Въпроса е как да го накарам да излезе от тоя режим просто като дръпна поялника от стойката. То много варианти май не останаха де. Някой спомена и за микрофон в поялника. Другото, дето ми идва на ум е - човката така или иначе опира на точно определено място по стойката, когато е вътре. Мога да направя някаква мижава верига през корпуса и, да речем от 50-ина микроампера, ама това пък означава че задължително трябва да пускам нещо по корпуса на поялника, което пак не ме радва особено. ...май накрая ще му бацна един оптосензор, и ще се приключи с дилемата. Вижда ми се най-надеждно и с най-малко играчка - IR диод + фототранзистор, или направо втори IR диод, ползван като приемник. Стойката оредставлява ей-това. Място за малка платчица + 2-та диода има точно под мястото, на което седи предния край на дръжката. Даже нищо няма да се вижда:
|
| Пет Дек 14, 2012 12:47 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Всичко ново било добре забравеното старо... Дотук сте описали велер микротъч - излизане от слийп режим посредством докосване на електрода на сензора... 
|
| Пет Дек 14, 2012 11:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Абе тия наще, дето говорим за тях с колегата relsys, явно имат някакъв или tilt или шок сензор. Като не е натикан добре в стойката и не се изключва. А като е заспал само трябва да го чукнеш лекичко и отлепя. Естествено като се дръпне от стойката пак си тръгва. И определено не е свързано с промяна на температурата според мен. А и стойката си е отделна и не е вързана с кабели и подобни.
|
| Пет Дек 14, 2012 4:16 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ми аз не съм се замислял какво е, ама нали си забелязал, че има и Shut down.... след час ли.. не съм го мерил.
|
| Пет Дек 14, 2012 5:58 pm |
|
|