| Автор |
Съобщение |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Токов стабилизатор
Пфу, пак открих топлата вода. На стр. 4 отдолу е схемката де'т си я мислех 
|
| Пон Юли 09, 2012 5:19 pm |
|
 |
|
SteEely
Ранг: Минаващ
|
@Пушека точно за това разбрах, че не сте ме разбрали и постнах pdf-чето 
|
| Пон Юли 09, 2012 6:23 pm |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
То като гледам си плаче за по-интелигентна системка с контролер. Няма смисъл да се пънеш с нов генератор на ток. Качествено няма да се промени сегашното положение. А с контролер може да се направят няколко хиляди измервания за тия 2сек, с температурни корекции, дори при различни токове (контрильора може и това да ти задава). И след устредняване ще е доста по-точно, ако ти се играе може и някакъв статистически анализ да им направиш. Примерно ако са много разсеяни отделните измервания да светка червената ламба че има проблем със сонди вибрации окиси и тн. Според нещата дето ги описват в ПДФа си изисква доста прецизна механична подготовка.
|
| Сря Юли 11, 2012 8:00 am |
|
 |
|
SteEely
|
Здравейте някой реализирал ли е подобна схема с LM317 
|
| Вто Ное 13, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Да, аз, от мързел. За работене, някак работи, но и куца бързодействието. В момента в който изпробвах токовата защита, LM317 стана цял проводник... 
|
| Вто Ное 13, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
SteEely, не се мъчи с тази интеграла! За такива напрежения само с ОУ и високоволтови транзистори се прави. Какво стана със схемата , модернизира ли я вече?
|
| Чет Ное 15, 2012 2:27 pm |
|
 |
|
SteEely
|
Здравей остана ми само да реализирам захранващия (за който много ще се радвам ако някой сподели някаква идея) блок за напрежение 115V и максимален ток 10mA схемата трябва да има и защита от окъсяване. Искаше ми се да го направя с PWM или с някакъв ЦАП за да мога да го управлявам от контролера (да се автокалибрира) ама се оказа, че го искат с обикновен потенциометър защото ще се ползва от студенти с учебна цел. Edit: Схемата с LM317 я пробвах ама не ми хареса как се държи.
|
| Съб Ное 17, 2012 1:08 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ето ти една рисунка от мен. Това си е класическа схема на стабилизатор и едва ли може да "спестиш" нещо повече. Някои елементи сигурно ще трябва да се донагласят (не знам какви са точните изисквания) и да се сметнат по мощност. За М1 и М2 най-добре да се ползва фабричен цифров мултимер (11бита с двойно интегриране) - едва ли ще измислиш нещо по-добро. Тия древните АЦП-та се ползваха едно време защото нямаше цифрови мултимери, а сега ги има по 5лв бройката, даже и за панелен монтаж. Всъщност може да се оставят само клеми , а М1/М2 да си е отделен уред (по възможност с бутон "HOLD" )
|
| Чет Ное 22, 2012 10:51 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Хвърлих му един поглед на пдф-а , но не успях да видя изискване за 115V. Може да идва от някакви формули , не видях. Ако това изискване го няма - сложи си външно АЦП с повече истински битове . Уточни изисквнията на потребителя - доколкото разбрах - студентски преподавател. Лично аз не видях смисъл от 115V, според мене 20-30волта (защо не 5) ще ти стигнат.
|
| Чет Ное 22, 2012 11:52 pm |
|
 |
|
SteEely
|
@ji4ka мерси за схемата , но тъй като времето ме притиска реализирах схемата от първия ми пост със съвременна елемент на база. Схемата работи коректно в необходимия диапазон. @stefan63 Изискването към напрежението идва от това, че върху силициевите образци се образува фин окисен слой и ако напрежението е ниско няма да може да се пробие окисния слой. Относно АЦП-то вече съм избрал и закупил LTC2485. За сега проблема е, че в протеуса нямам DFN корпуси. Опитах се да си го създам сам, но разстоянията са прекалено малки. Някой чертал ли е подобен дребосък в протеус?
|
| Съб Ное 24, 2012 11:35 am |
|
|