Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
ошашкване на SD карта 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ошашкване на SD карта
Причинителят, както се очакваше, се оказа гсм антената....

Не сме пробвали екранировки и шоколади, просто при завъртване на антената всички проблеми изчезват напълно. Мисля че ориентацията е фатална, не толкова отстоянието. А за екранировката то и сега слота е метален, а отдолу на платката има полигон... Ясно кафезът не е фарадейски :-)
Поуката е, че е добре да има шалтер на захранването....

Пон Ное 19, 2012 9:41 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Причинителят, както се очакваше, се оказа гсм антената....

Цитат:
... а антената му точно под картата на <1см

Имай предвид, че ако антената е на 1 см. от платката, още повече пък ако е близо до метал, това разваля работата и на самата антена. Отделно проблемите с "изтичане" на високочестотен ток при неправилно съгласуване. Каква антена ползваш?

Пон Ное 19, 2012 10:11 pm
Профил
Аватар

купете няколко тетрадки голям формат, наръч дървени моливи и ножче за острене. накарайте платкаджията да напише 10,000 пъти (нали толкова бяха устройствата?) "повече няма да рутирам антени под важни компоненти". нарочно с моливи и да ги подостря на ръка.
следващата платка да я направи също с моливчета и гума.

Пон Ное 19, 2012 10:14 pm
Профил

то май аз първо трябва да си наплюнча моливите, че не бива да се махат шалтерите :-)
Добре поне, че не ме послушаха да сложим антената на платката щото не знам сега какво щяхме да въртим :-)

Пон Ное 19, 2012 10:40 pm
Профил
Аватар

Дедо, по твоята логика, аз трябва да си подготвя ТИР с тетрадки и моливи. Ама не си прав, защото аз моите възражения съм ги казал, но имам шефове над мен.
Ето един лош пример - антената е парче жица (излиза от другата страна на платката, където са GSM и GPS), запоено на пада, който е долу в дясно зад минуса на 220uF тантал.
Слава богу, проблеми няма. Само, ако антената се доближи до транзистора на зумера се получава звукова индикация на комуникацията с мрежата. Но трябваше да набутам всичко в тази кутия с размери горе-долу на кибрит. По-голям проблем е, че има място само за малка батерия (450mAh, разположена отдолу) и времето на автономна работа не е голямо.

И на мен не ми харесва антената да е под SD-картата, но не се обадих, защото не знам каква е била причината за това.

Прикачени файлове:
SANY0036.JPG
SANY0036.JPG [ 2.95 MiB | Прегледано 2225 пъти ]
Вто Ное 20, 2012 8:37 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
По-голям проблем е, че има място само за малка батерия (450mAh, разположена отдолу) и времето на автономна работа не е голямо.

Поправи ме ако греша, но GSM-ът не си ли регулира мощността в зависимост от това колко силно го приема клетката? В този смисъл, може да се окаже, че по-големия проблем е лошата антена, защото тя кара GSM модула да работи на по-голяма мощност, и следователно- да изразходва батерията по-бързо.

Вто Ное 20, 2012 8:54 am
Профил
Аватар

Ицо написа:
Поправи ме ако греша, но GSM-ът не си ли регулира мощността в зависимост от това колко силно го приема клетката? В този смисъл, може да се окаже, че по-големия проблем е лошата антена, защото тя кара GSM модула да работи на по-голяма мощност, и следователно- да изразходва батерията по-бързо.

хапцелютно

Вто Ное 20, 2012 10:17 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
..........

Лео, чисто любопитство - какво прави това нещо на снимката? Изглежда доста миниатюрно. Тракерче ли е? :wink:

Вто Ное 20, 2012 10:24 am
Профил

Ицо написа:

По принцип е така...
Особено при по-старите модули, там мощността си беше пряко зависима от качеството на антената. Навремето използвахме тоя факт, за да си тестваме захранванет. Махаш антената или слагаш калпава и то бичи на максимална мощност.
При новите обаче се изтарикатиха... Не знам какво мерят - отразен сигнал ли, импеданс ли, ама като види че антената е кофти и ограничава мощността. Може би така е по-правилно, като няма антена поне да хаби батерията. Но е проблем да се тества захранването, защото не е толкова лесно да го накараш да си вдигне мощността ;-)

Вто Ное 20, 2012 11:39 am
Профил
Аватар

Добре де, аз не съм гуру във високите честоти, ама това дето го казва Дедо си е от началното образовние по въпроса :) То не, че подобни "рационални" решения не съществуват във всеки съвременен телефон де... Болестта е масова.

Вто Ное 20, 2012 12:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Но е проблем да се тества захранването, защото не е толкова лесно да го накараш да си вдигне мощността ;-)

Напротив, това е много лесно. Трябва да има хем хубаво КСВ, хем слаб сигнал от клетката. :wink:

Цитат:
Може би така е по-правилно, като няма антена поне да хаби батерията.

Да, и няма да има добър сигнал (обхват). Добре , че има много клетки.

Вто Ное 20, 2012 2:03 pm
Профил
Аватар

Бе що се излагате ...
Аз тия тестове съм си ги правил в една алпака тенджера ( без боб и други такива ). Изнасям навън само кабелите като пъпна връв и си тествам на спокойствие. При добре затворен капак се стига дори до загуба на регистрация към оператора. А при "открехнат" капак и GPRS за 30 мин батерията умирга.

ЕДИТ: Да не забравя - вътре се оставя и една мокра дунапренена гъба.

Вто Ное 20, 2012 4:32 pm
Профил ICQ

а може да се сложи и 50омов товар :)

Вто Ное 20, 2012 4:39 pm
Профил
Аватар

dan написа:
а може да се сложи и 50омов товар :)

Може , ама е някак си много тривиално. Друго си е тенджера от алпака :D
Бате, не разбрах, що без боб ? :-k Трябва да споделиш какви модули си ползвал, много издържливи са били :)
И все пак, най-добре - атенюатор между антената и модула.

Вто Ное 20, 2012 5:20 pm
Профил

bateAz написа:
Бе що се излагате ...
Аз тия тестове съм си ги правил в една алпака тенджера ( без боб и други такива ). Изнасям навън само кабелите като пъпна връв и си тествам на спокойствие. При добре затворен капак се стига дори до загуба на регистрация към оператора. А при "открехнат" капак и GPRS за 30 мин батерията умирга.

ЕДИТ: Да не забравя - вътре се оставя и една мокра дунапренена гъба.

Така опитвах да заглуша един GPS receiver - офиса е на последния етаж и все хваща, а трябваше да тествам как системата се оправя като не може да види сателитите - и го наврях в етно метално шкафче - мамицата му и там хвана сигнал. А друг път като се заоблачи и почва да прави проблеми ... шантава работа ... сигурно е трябвало да сложа мокра гъба ;)

Вто Ное 20, 2012 5:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща