| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: мотане на траф с точно съотношение
не е за измервателен траф, пак да го повторя. няма динамичен товар, напротив - всичко трябва да е максимално статично. честотата не е от особено значение, може да е и 30kHz. и без друго, ако навивките са в хиляди, трябва да се търси някакъв ферит с по-ниска проницаемост, че иначе индуктивността ще е стотици хенри 
|
| Вто Сеп 11, 2012 3:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е ако честотата е фиксирана можеш просто да опиташ, то ако няма промени в товара няма и нужда да се потиш да навиваш заедно и т.н. Просто пробвай, това - 14 бита точен траф, бе ти да нямаш температура  - едва ли някой тук (освен може би тебе щом имаш такива зорове) е виждал и отдалеко такова чудо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 11, 2012 3:47 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз бих поекспериментирал с тороид на който двете намотки са изпълнени витка до витка,като всяка е разположена на едната половинка на тороида. След намотаването бих го залял с смола на 2-3 пъти като при всяко последователно заливане докалибрирам чрез разположението на краищата на намотките. Тоест заливането е по подобен на главите на металотърсачите метод. Така според мен ще се постигне прилична точност и температурна стабилност.
Вече като избор на ферит,брой намотки и смола може доста да се помисли и да се поекспериментира.
|
| Вто Сеп 11, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз имам тук една много подходяща за такива цели смола, по съвсем друга линия открита, но става истински твърда, няма да има мърдане. Което може би е добре за последния слой по технологията на Никола (предишните нали им трябва мекота да можеш да го донатримиш). Ма в днешно време с всички еепромове флашове и млашове да тримиш намотки ми се види пълна лудост, бе ти да не си построил машина на времето и да имаш договор за съюзническите сили през 1943? 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 11, 2012 4:21 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Метода на Никола е кофти заради магнината връзка- ще бъде твърде слаба. Най-добри резултати се получават при предварително усукани един около друг проводници, после навити на тороида. Но при съотношение 1000 - това става безсмислено.
Освен това- ще трябва термостатиране на ферита, да не говорим за разликите между различните образци.
Абе, ако получиш <1% грешка, ще си е чудо.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Сеп 11, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
|
| Вто Сеп 11, 2012 5:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е нали товарът е постоянен, слабата магнитна връзка е предимство - може би флуктуациите на загубите от външни влияния ще са по-малък процент от голямото цяло (не бих заложил много на тая теория де, може и точно обратното да излезе, то затова проби само помагат). А, 1% не мисля, че ще е толкова трудно за постигане, 0.1 вече отиде тя а той гони 0.001 ли беше...
|
| Вто Сеп 11, 2012 5:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
1% грешка в съотношението на трафа при 10,000 към 1000 съотношение на навивките ще е 0,0001%
|
| Вто Сеп 11, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Дедо, немаш избор - скачай у блатото. Без експерименти (дано да са малко) нема да минеш... Колегите написаха доста неща... И дано сигнала ти е нещо като простопериодичен...
|
| Вто Сеп 11, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе измислил е той някакво занимание за такайците, току виж ги специализирал в намотаване на точни трафове. Да ти кажа, 1000 навивки не са много,аз бих го намотал и да видя какво ще стане, хич да не е , изгледай някой интервю на боко и после с това ще си успокояваш нервите, за по хитро брой на ум, така със сигурност ще трябва да навиваш 5-6 пъти 
|
| Вто Сеп 11, 2012 10:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
шЪ скачам явно... сигнала е симетричен правоъгълник, тока е милиампери. някой мяркал ли е данни за нееднородността на литцендратите? идеята ми е, ако се намотае с литцендрат с 10 жила, фиксира се и някъде след фиксирания участък се размотаят отделните нишки, дали разликите в проводниците ще е <1% гледах ги цяла година, тамън на тема точност. жалка картинка... най много да скъсам жицата.
|
| Вто Сеп 11, 2012 11:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе не знам има ли смисъл от лицендрат. Аз бих го пробвал на някоя по голяма чашка, там имаш и предимството че с подходящата макарка може да развиваш и фиксираш с по 1/6 от намотката което може да е ОК за някаква донастройка.
|
| Сря Сеп 12, 2012 7:39 am |
|
 |
|
dan
|
Това с литцендрата ми се вижда леко налудничаво. Ако нямаш машини- пиши. При нас има. Може и тороидче да ти навием.
|
| Сря Сеп 12, 2012 9:08 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Аз бих се притеснявал повече каква ще е формата/спектъра на сигнала след трафа...
|
| Сря Сеп 12, 2012 9:29 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
На мен пък идеята за литцендрат от 10 проводника ми харесва. Тънкият момент ще е с размотаването, но може това да се ползва за донастройка. Ако честотата е по-ниска, тогава и индуктивността на разсейване би трябвало да влияе по-малко. Интересно е как ще се отрази температурната нестабилност на ферита върху съотношението.
|
| Сря Сеп 12, 2012 10:25 am |
|
|