Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Rogowski coil vs токов трансформатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Rogowski coil vs токов трансформатор
Днес ми потрябва да видя точно формата на тока през един транзистор (в едното рамо на H-мост) и се наложи да си навия едно токово трафче и да накачуля елементите около него.
После се замислих "абе аз що не направя нещо по-универсално". Т.е. да го сложа в кутийка, да има изход за двете посоки на тока, да му сложа подходящ кабел до токовия траф....

После се разтърсих и си припомних за ето това:
http://www.pemuk.com/cwtultramini.html

Някой от вас ползвал ли е такова. А случайно да знае продавач на такова нещо? И, да не си навлека сега анатемосване, но да пробвам: някой да е навивал такова :)

Вто Авг 07, 2012 1:18 am
Профил

Мнение Re: Rogowski coil vs токов трансформатор
Идеята ти да направиш нещо универсално за измерване на ток е много добра.
Има различни начини за измерване на тока, но "трансформаторния" като че ли не е най добрият.
Предполагам, че те интересува формата на тока освен абсолютната му величина, както и постояната му съставка ...

Като изключим ограничението, че с "трансформаторното" измерване няма как да се мери постоянен ток (или DC съставката му), няма и как да получиш и "реално" инфо за формата на тока (напрежението на изхода на токовия траф/навивката на Роговски е пропорционално на диференциала на тока и след интегриране НЕ може да се възстанови точната му форма)...
Без да имам опит с такава сонда мисля, че използването и ще е доста ограничено...

Преди време и аз се чудих за начин за универсално токово измерване (даже го обсъждахме във форума) и се спрях на вариант с ACS710 на ALLEGRO. Мислех и за вариант с изолационен усилвател на AVAGO ACPL-C790-000E, но трябваше да мисля и за допълнително галванично развързано захранване, входни усилватели, шунтове и др. и на този етап се отказах от него.

До няколко седмици (като я направя) - мисля в раздела "проекти за споделяне" да дам цялото инфо за токовата сонда, която правя. Тя ще позволява AC/DC галванично развързано измерване на ток 0..+/-12А с честотна лента 0 - 120кХз, като мисля да е оформена в кутийка, която да се закрепва директно за BNC-то на осцилоскопа.

Вто Авг 07, 2012 10:25 am
Профил

emilvtc написа:
Предполагам, че те интересува формата на тока освен абсолютната му величина, както и постояната му съставка ...

Постоянната съставка обикновено не ме интересува. Имам предвид не постоянната съставка в математическия смисъл на думата, а "постоянното ненулево ниво". Т.е. трябват ми импулсите.

emilvtc написа:
(напрежението на изхода на токовия траф/навивката на Роговски е пропорционално на диференциала на тока и след интегриране НЕ може да се възстанови точната му форма)...

Да, заради диференцирането ще загубим постоянната съставка, но формата трябва да се запази.

emilvtc написа:
Преди време и аз се чудих за начин за универсално токово измерване (даже го обсъждахме във форума) и се спрях на вариант с ACS710 на ALLEGRO. Мислех и за вариант с изолационен усилвател на AVAGO ACPL-C790-000E, но трябваше да мисля и за допълнително галванично развързано захранване, входни усилватели, шунтове и др. и на този етап се отказах от него.

Лента под 200кХц ми се струва твърде малко за нашите приложения. При честота на включване 250кХц какво ще правим :)

emilvtc написа:
До няколко седмици (като я направя) - мисля в раздела "проекти за споделяне" да дам цялото инфо за токовата сонда, която правя. Тя ще позволява AC/DC галванично развързано измерване на ток 0..+/-12А с честотна лента 0 - 120кХз, като мисля да е оформена в кутийка, която да се закрепва директно за BNC-то на осцилоскопа.

Ще ми е интересно да я видя. Но 120кХц не е хич много. Аз тук разполагам с една токова сонда на тектроникс до 5МХц.
Тези дни и аз ще снимам "самоделната ми токова сонда". Ще гледам да й придам по-завършен вид де :)

Вто Авг 07, 2012 10:48 am
Профил

Ето тук хората са публикували цени:
http://www.gmw.com/electric_current/PEM/cwt_pricing.html

Не изглежда много, особено за честотната лента, която обещават, но ... друго си е първо "око да види, ръка да пипне" :)

Пет Авг 10, 2012 11:48 pm
Профил
Аватар

аз просто си връзвах щипката за маса към сондата и доближавах до крачето което меря. но се замислих - ако се направи гъвкав магнитопровод с процеп и в него датчик на хол, направо ще вади стойността на тока, дори за прав ток.

Нед Авг 12, 2012 8:02 am
Профил

Мога ли да попитам върху какво навивате Роговски?! До колкото чета тука и pdf-тата трябва да е нещо от епоксидна смола, пластмаса и изолационен материал. Опитвал ли е някой да направи намотката в/у платка?!
Искам да тествам как се държи, защото дават че е доста по-ефективно от стандартното мерене с ТТ или сензор на Хол. На теория ми изглежда читаво. Иначе като цена, мисля че няма голяма разлика, но изпитвам затруднения при меренето на импулсен ток. В смисъл че директно със сензор на Хол и RMS не се получава баш, както ми се иска, и така или иначе ще трябва сложа допълнителна карантия, поне да спестя някой лв!

Пон Дек 21, 2015 8:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]