|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:43 am
Производство на печатни платки в Домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Ахахах ще се побъркам Отивам до Plesio радостен, че съм намерил типа самозалепваща хартия - купувам 2бр по 20 листа и в нас като отлепвам 1 лист и отдолу виждам, че гърба е много по тънък - точно от този с който при принтиране не става нищо  Това е някакъв майтап - не може човек да си купи 2 пъти подред един и същи продукт от един и същи производител и да се надява, че ще е направен от същите материали 
|
| Съб Апр 21, 2012 12:31 am |
|
 |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
Те транспортните лиси на етикетите наистина са много тънки. Сега го премерих моя - 50 микрона е. Обикновен А4 е 110 а тия с етикетите даже са 150. Аз затова писах, че като ходех преди в копирни центрове, да ми снимат платките и изпадаха в неконтролируем смях и паника едновременно при вида на листа. Единственото място, където ми правеха копия върху тия листи беше зад университета, като тръгнеш по Св.Кл.Охридски от Шипка към Цар Освободител веднага в ляво на тротоара. Надолу по същата улица има поне още 10 "копирни услуги" а в подлеза на метрото даже има огромна книжарница барабар с копирен център вътре. И навсякъде  Не мисля, че е от листа проблема. Аз съм купувал от произволни книжарници самозалепващи А4 и всевъзможни лепенки и етикети, за да им ползвам гърбовете, но за първи път виждам проблем като твоя. Аз проблеми съм имал с мачкането на листа. При повечето машини, с които съм опитвал шанса ми е бил 50:50. А един професионален Canon винаги ми изкарваше листа на топка заедно с една лопата тонер. Където и да съм опитвал излезе ли листа здрав всичко останало е наред. Докато не ми изпадна тоя стар HP, който е просто перфектен за тая цел. Може би в тонера е проблема.
|
| Съб Апр 21, 2012 9:53 am |
|
 |
|
perlsite
|
По принцип, принтера не печата под 60г/м2 хартия по документация. Подложката на тези самозалепващи хартии с които се получава са доста по-дебели от тези с които имам проблем. Предполагам, е някъде на границата около 50г/м2. Друго различно при принтера е, скоростта на печат - дори при най-бавното (при високо качество) "плюе" листа за има няма 2 секунди, като в същото време освен това го "мачка" вътре през ролките и е нормално да излезне с разпилян тонер. Това е като сополив шофьор на Ф1, който взима остър завой при 3-4G натоварване - нормално е да си омаже цялото лице Сега ще се опитам да си намеря от старата хартия, с по-дебелата подложка - предлагат ми два варианта: на 9 и на 13 ст за лист, директно от доставчика на Office1 (което е между 2 и 3 пъти по-евтино от това което струваше в Office1). Алтернативно ми продложиха да ми нарежат директно въпросният гръб (от същият тип) на самозалепващата хартия във формат А4 на 5ст крайна цена 
|
| Съб Апр 21, 2012 1:32 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
На самозалепващото фолио гърбът е по-дебел, има го на листи 70х100.
|
| Съб Апр 21, 2012 1:54 pm |
|
 |
|
mrcpuinstructor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
За какво фолио говориш - като тези, които рекламните агенции използват за да правят табели и др. ли?
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
|
| Съб Апр 21, 2012 6:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Същото - че то даже отива към то над 100 грама сякаш...
|
| Съб Апр 21, 2012 6:53 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Днес се сдобих с 10на листа за проба от "старата" хартия, дистибутирана от фирма "Micro Asu" и производител "Орафол". Подложката е по-дебела от тези, които продават в момента в Office1Superstore и съответно печатам без проблем на тях с HP LaserJet 2055 - предполагам, че няма да има проблем и с другите нови и бързи принтери. С уговорката, че хартията се изкарва през задният изход на принтера, а не отгоре, при което в крайна сметка има по-малко въртене през ролките (тествано с настройка за тип на хартията "Mid Weight 96-110g" и "Heavy 111-130g"). Точно старата хартия я нямат или поне не в стария формат, който се вижда на онлайн сайта им: http://www.microasu.com/commerce/produc ... cts_id/289На място, в магазина им (на Сливница и Ботев), ме увериха, че хартията е същата която предлагат в момента, но във формат A4 и съответно на 14ст крайна цена  Дано тази информация бъде полезна на следващите, които решат да си блъскат главите  За момента, това май е и най-евтиният вариант за разпечатване на схеми 
|
| Съб Апр 21, 2012 7:25 pm |
|
 |
|
siropuch
Ранг: Минаващ
|
Някой може ли да каже каква е тази сплав Розе от това клипче където човека си калайсва пистите. Разбрах, че е следната смес Калай 25%, олово 25%, бисмут 50% ама от къде може да се вземе в нашата родина и ще стане ли с друг метал. Харесва ми качеството което получи човека. http://www.youtube.com/watch?v=YcqK089I ... el&list=UL
_________________www.ivport.com
|
| Нед Апр 22, 2012 11:09 am |
|
 |
|
perlsite
|
Гледах във някакъв форум, че ЧЛ продава Розе, вероятно вкарано от Русия. Аз съм си купувал друго: "Immersion Tin" ( https://crownhill.co.uk/product.php?prod=2061 използвайки donesimi.com за по-евтина доставка) - изливам съвсем малко върху платката и с една клечка за уши (с памучен връх) разнасям върху цялото покритие - за секунди се получава калаен слой, при минимален разход на течен калай 
|
| Нед Апр 22, 2012 11:23 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ето ти рецепта от пичовете в роботиката: Възможно е цените да не са особено актуални, но въпросът е за разтвора все пак.
Последна промяна CarBeta на Нед Апр 22, 2012 3:49 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Апр 22, 2012 3:43 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Намерих и метализацията...
|
| Нед Апр 22, 2012 3:48 pm |
|
 |
|
perlsite
|
В този ред на мисли - съм пазарувал евтино разни химикали от http://www.valerus-bg.com обикновенно минималното количество е 1кг. Иначе преди си бях записал ето този коментар от някакъв форум: Не съм го пробвал, тъй като нямам нужда от такова огромно количество химикали (по 1кг от 2-те съставки). Предпочетох готов разтвор под формата на "нанометал" 
|
| Нед Апр 22, 2012 6:58 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Тези дни взех за проба от тази хартия - след като разлепя листа, транспортният лист се самонавива на ролка - абсолютно невъзможно да го поставя в принтера. Не знам как се получава при теб, но след много зор и завиване на листа в обратна посока и мачкане - някак си успях веднъж да изпринтя - няма проблем с принтенето, но си е голям гъч.
|
| Нед Апр 29, 2012 4:05 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ами навива се защото е много тънък. По принцип гледай да не го мачкаш. Аз го поставям за малко между няколко листа А4 и се оправя.
|
| Пон Апр 30, 2012 12:14 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Доста добре се е получило! А да питам намирали ли сте някъде от тези спрейове за уплътняване на тонера, когато се пренесе??
_________________www.elkran.com
|
| Сря Авг 29, 2012 11:50 am |
|
|