| Автор |
Съобщение |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
 LCD-тата от Комет
тия от Комет пишат че LCD диспейле им имат кирилица. Ама аз не мога да я подкарам - излизат ми разни смешни символи. с кода си ги искарвам с
да не би да трябва да се напише адреса на знака?
|
| Пон Окт 31, 2005 7:04 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Знака от кирилицата в LCD-то е в някаква си кодова таблица ( CP866 ? ). Трябва поредния номер да изпращаш и тогава ще се появи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 31, 2005 7:22 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Мда .... провери в документацията на съответния дисплеи които ползваш, там трябва да пише на кои знак кои код отговаря ....
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Окт 31, 2005 8:05 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
или ги извърти всичките от 128 (0х80) нагоре до 255 (0xff)
|
| Вто Ное 01, 2005 1:17 am |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Идеята с кирилизирането на LCD-та та е проста и отвратителна а именно :
За писане на кирилица се използват латинските букви , там където няма съответствие на символите има добавени букви от кирилица и почват от адрес A0 ( за някои дисплеи този адрес може да е друг ) трябва да се пробва.
|
| Вто Ное 01, 2005 12:15 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
сега като се замисля по-добре да си остана в латиницата 
|
| Вто Ное 01, 2005 2:26 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Някъде из нета руснаците бяха написали програмка за прекодиране ( правеше сорс на "C" и "ASM" ) ама трябва да я потърся ( аз пиша на latinica )
|
| Вто Ное 01, 2005 7:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Какво не ви харесва на кирилицата?
TheHungry е дал кодовата таблица, която сега я има и в дейташийта от сайта на Комет.
Преди време си купих един LCD 20х4 на Ampire от софийския магазин. продавача не можа нищо да ми каже за него. В сайта на фирмата производител намерих кодови таблици за латиница+арабски или японски знаци. Видях се в чудо и драснах мейл на Ampire, като им дадох всички данни от лепенката на индикатора. отговориха светкавично (с отчитане на часовата разлика), че моя индикатор е кирилизиран и ме насочиха към локалния дистрибутор - Комет. Междувременно, обаче открих таблицата в руски сайт и с проста опитна постановка (бутон, ключ и малко логики) проверих всички знаци. Не ми харесват буквите "Б" и "Г", но нали има възможност за синтезиране на собствени символи. Има и символи, които са излишни.
Не ми хареса документацията. Да ми каже някой, ако бъркам, ама за какво чудо е инициализационната процедура?
При мен най добър контраст се получава при около 0.7V на съответния пин и затова веригата за регулиране на контраста трябва да е оразмерена да регулира около това напрежение. Иначе индикатора си работи, но при разстроен контраст нищо не се вижда и се създава впечатление, че не работи.
|
| Сря Ное 02, 2005 8:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
оригиналния чип на хитачи е дялкан преди поне 20 години. и е измислен поне 5 години преди това (1980). по това време дори в българия нямаше единно мнение как да се "кирилизират" компютрите, камо ли в япония
имаше една кирилска подреба при PC-тата, известна като МИК-16, в която кирилските букви бяха разбъркани по същия начин - ползваха се еднакво изглеждащите букви от латиницата и бяха добавени само уникалните ни знаци. но японците явно не са знаели за това, особено 5 години преди да се пръкне тази таблица.
кирилицата винаги е била недомислена. много от вас сигурно не знаят, но преди ASCII таблицата имаше друг стандарат - EBCDIC (измислен от IBM в средата на шейсетте), при който не само нямаше кирлица, но и латинските букви са разбъркани.
|
| Сря Ное 02, 2005 8:56 am |
|
 |
|
WDW
|
Кирилицата по принцип , или самото кодиране на Кирилица ????
За второто незнам , но ако си имал предвид първото ще има сериозно  и после 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Чет Ное 03, 2005 2:03 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
разбира се кодирането на кирилицата, извинявам се за двусмислието
|
| Чет Ное 03, 2005 1:16 pm |
|