Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
LCD-тата от Комет 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение LCD-тата от Комет
тия от Комет пишат че LCD диспейле им имат кирилица. Ама аз не мога да я подкарам - излизат ми разни смешни символи. с кода си ги искарвам с
Код:
   movlw  'ф'
   call   send_char

да не би да трябва да се напише адреса на знака?

Пон Окт 31, 2005 7:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Знака от кирилицата в LCD-то е в някаква си кодова таблица ( CP866 ? ). Трябва поредния номер да изпращаш и тогава ще се появи.

Пон Окт 31, 2005 7:22 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Мда .... провери в документацията на съответния дисплеи които ползваш, там трябва да пише на кои знак кои код отговаря ....

Пон Окт 31, 2005 8:05 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
или ги извърти всичките от 128 (0х80) нагоре до 255 (0xff)

Вто Ное 01, 2005 1:17 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Идеята с кирилизирането на LCD-та та е проста и отвратителна а именно :

За писане на кирилица се използват латинските букви , там където няма съответствие на символите има добавени букви от кирилица и почват от адрес A0 ( за някои дисплеи този адрес може да е друг ) трябва да се пробва.

Прикачени файлове:
LCD.JPG
LCD.JPG [ 65.94 KiB | Прегледано 3706 пъти ]
Вто Ное 01, 2005 12:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
сега като се замисля по-добре да си остана в латиницата :D

Вто Ное 01, 2005 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Някъде из нета руснаците бяха написали програмка за прекодиране ( правеше сорс на "C" и "ASM" ) ама трябва да я потърся ( аз пиша на latinica )

Вто Ное 01, 2005 7:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Какво не ви харесва на кирилицата?
TheHungry е дал кодовата таблица, която сега я има и в дейташийта от сайта на Комет.
Преди време си купих един LCD 20х4 на Ampire от софийския магазин. продавача не можа нищо да ми каже за него. В сайта на фирмата производител намерих кодови таблици за латиница+арабски или японски знаци. Видях се в чудо и драснах мейл на Ampire, като им дадох всички данни от лепенката на индикатора. отговориха светкавично (с отчитане на часовата разлика), че моя индикатор е кирилизиран и ме насочиха към локалния дистрибутор - Комет. Междувременно, обаче открих таблицата в руски сайт и с проста опитна постановка (бутон, ключ и малко логики) проверих всички знаци. Не ми харесват буквите "Б" и "Г", но нали има възможност за синтезиране на собствени символи. Има и символи, които са излишни.
Не ми хареса документацията. Да ми каже някой, ако бъркам, ама за какво чудо е инициализационната процедура?
При мен най добър контраст се получава при около 0.7V на съответния пин и затова веригата за регулиране на контраста трябва да е оразмерена да регулира около това напрежение. Иначе индикатора си работи, но при разстроен контраст нищо не се вижда и се създава впечатление, че не работи.

Сря Ное 02, 2005 8:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
оригиналния чип на хитачи е дялкан преди поне 20 години. и е измислен поне 5 години преди това (1980). по това време дори в българия нямаше единно мнение как да се "кирилизират" компютрите, камо ли в япония :lol:

имаше една кирилска подреба при PC-тата, известна като МИК-16, в която кирилските букви бяха разбъркани по същия начин - ползваха се еднакво изглеждащите букви от латиницата и бяха добавени само уникалните ни знаци. но японците явно не са знаели за това, особено 5 години преди да се пръкне тази таблица.

кирилицата винаги е била недомислена. много от вас сигурно не знаят, но преди ASCII таблицата имаше друг стандарат - EBCDIC (измислен от IBM в средата на шейсетте), при който не само нямаше кирлица, но и латинските букви са разбъркани.

Сря Ное 02, 2005 8:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

кирилицата винаги е била недомислена. много от вас сигурно не знаят, но преди ASCII таблицата имаше друг стандарат - EBCDIC (измислен от IBM в средата на шейсетте), при който не само нямаше кирлица, но и латинските букви са разбъркани.

Кирилицата по принцип , или самото кодиране на Кирилица ???? :?: :idea:

За второто незнам , но ако си имал предвид първото ще има сериозно :axe: и после :guillotine:

Чет Ное 03, 2005 2:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
[-X
разбира се кодирането на кирилицата, извинявам се за двусмислието

Чет Ное 03, 2005 1:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]