Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Ileakage на електролитните кондензатори 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Ileakage на електролитните кондензатори
Здравейте,
винаги ми е било чудно, защо на техниката, която иначе си има почти постоянно захранване, датата и часа се пазят от часовникарски чипове, хранени от батерия. Например, батерията на компютърните дъна; или, при огледално-рефлексните фотоапарати, има си главна Li-ion батерия, но си има и отделна батерийка за времето. В същото време, часовникарските чипове харчат по по-малко от микроампер, и на теория батерията може спокойно да се замени с електролитен кондензатор - с необходимия капацитет - за да "поддържа живота" за периодите, в които се очаква да няма захранване.
Естествено, тук се намесва тока на саморазряд (Ileakage) на кондензатора и предполагам затова в реалния свят тая схема с кондензатора отпада.

Обаче ми беше интересно и рекох да го проверя това. Играя си с един проект, за който ми трябваше точен timekeeping и ползвам DS1302. По спецификация това нещо точи 0.2 µA, а аз го измерих даже по-малко, 0.1 µА. Вместо батерия съм му ръгнал един 4700 µF кондензатор за 10V, който DS1302 зарежда при наличие на външно захранване и го зарежда до около 4.3V. Ако приемем 0.2 µА ток за timekeeping (след като външното захранване изчезне), и 2V минимално допустимо напрежение, под което DS1302 спира да отмерва, то би следвало уредчето да държи така доста време - над 20 часа. Емпирично - днеска го тествах 9 часа и гадта си помни времето.
Остава само Ileakage да "не е това, което се очаква", защото гледах дейташита на кондензатора и там е малко мъгляво описано - на едното място пише, че саморазряда е поне 4 µA, а на другото - че може да стигне и до 470 µA. И в двата случая излиза, че кондензатора би следвало да спре да захранва DS1302-ката след, репективно, или час, или минутка - доста по-малко, отколкото е в действителност.

Та кажете откъде идва това несъответствие - колко е очаквания Ileakage на нормален алуминиев електролитен кондензатор от тоя калибър? И защо не ми излизат сметките?

Вто Ное 15, 2011 1:41 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Ileakage на електролитните кондензатори
На много техники не се ползва литиева батерийка, а точно кондензатор - 0.1F, 1F и подобни. Дори и в Комет мисля че имаше такива. Мисля че не е електролитен, но може да отдава много малък ток, и става само за подобни стенд-бай консуматори в микроамперите.
Ако се замислиш тоя 4700мкф колко е голям, дали ще го събереш в един телефон например? Има далеч по-малки батериики, а отделно low-cost телефоните не слагат, ами сверяваш на всяко махане на голямата батерия ...

Вто Ное 15, 2011 9:41 am
Профил
Аватар

Литиевите батерии (а и не само те), особено тези дето са предназначени за малък ток и много дълго време на експлоатация имат почти плоска разрядна характеристика - през почти цялото време се поддържа на практика постоянно напрежение. Кондензаторите това не го могат. :wink:

Вто Ное 15, 2011 11:44 am
Профил

Ами да, за телефон май наистина ще дойде голям този кондензатор като размери.
Обаче специално за огледално-рефлексния фотоапарат, батерийката там е доволно голяма, 100% може да се намери кондензатор (за по-ниско напрежение, например 5.5V, и може би малко по-нисък капацитет) със същата форма и обем.
Може би velio има право, и това да е истинската причина...

Вто Ное 15, 2011 3:25 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

anrieff написа:
...
Та кажете откъде идва това несъответствие - колко е очаквания Ileakage на нормален алуминиев електролитен кондензатор от тоя калибър? И защо не ми излизат сметките?

Е максимумът е гарантиран за всички партиди и в пълния температурен обхват, с късмет
може да уцелиш екземпляри с много по-ниски стойности.

Аз ползвам 1 фарад (1.5 ли бяха) от МТ1, добра работа вършат (часовникът помни
към две седмици ако не и повече).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 15, 2011 6:08 pm
Профил WWW
Аватар

Напоследък все по-често се забелязва да се ползват супер кондензатори, ама едва ли скоро ще изместят добрата стара CR2032 - с DS1307 сметките излизат в години :) Иначе ако ще е за кратко и (супер)кондензатор става, ама ако не знаеш колко време няма да има ток просто не си заслужават упражнението.

Вто Ное 15, 2011 11:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Така е, но в случая с моите анализатори е далеч по-добре 10+ години никой да не се
сети, че вътре има батерия за смяна. Те така или иначе обикновено се ползват
включени 24/7. Ако го изключат за по-дълго и забрави, ами има мрежа, съответно
NTP и не е голяма работа.
Но за масовите неща батерията е и бая по-евтина, и държи до след гаранционния
срок и т.н. та за тях е по-добър избор в повечето случаи.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Ное 16, 2011 2:02 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

gicho написа:
Мисля че не е електролитен, но може да отдава много малък ток, и става само за подобни стенд-бай консуматори в микроамперите.
Ако се замислиш тоя 4700мкф колко е голям, дали ще го събереш в един телефон например?

0.5F кондензатор на 5V е електролитен и не е по-голям от едно хапче.Поддържа мемори чипове и часовници.Мемори чиповете имат консумация нано,че и пикоА.Часовника го държи до няколко дни.

Вто Фев 14, 2012 11:26 pm
Профил
Аватар

nA за RAM памет е малко в областта на научната фантастика за момента.

Сря Фев 15, 2012 11:39 am
Профил
Ранг: Ориентиран

В часовниците за електромери " фонотроника" ползват миниатюрен суперкондензатор, по памет мисля 0.2 фарада , към 3 или 5 волта. По спецификации гарантират 10 денонощия пазене на часа без захранване.

Съб Фев 18, 2012 4:03 am
Профил
Аватар

e, електромера на Електроника пък е с батерия, но и истинска машина на времето :D
дата понякога е в този век, алгоритъма за смяна сигурно не може да се патентова, а часа рядко е близо до реалния.
загледах се в електромера у нас, защото ме нямаше януари, а пак имам бая киловати при ТЕЦ за топлото и газ за готвене.
на дисплея пише 'Err 18'.

и се зачудих, да грешиш при едно толкова елементарно нещо като време/календар, какви ли са му метрологичните качества за основната му функция?

Съб Фев 18, 2012 10:56 am
Профил

Какви са марката и модела на ел.мера? До сега не съм виждал с грешен час или дата.Обикновенно вътре са с 3в литий и са доста точни. Интересно е как ли се сверяват.

Съб Фев 18, 2012 2:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

dtmf написа:
Какви са марката и модела на ел.мера? До сега не съм виждал с грешен час или дата.Обикновенно вътре са с 3в литий и са доста точни. Интересно е как ли се сверяват.

Виждал съм доста ел-ри с неверен час, за дата не помня.
Марки мога да цитирам някои: CARAT - български; Actaris - мисля бяха френски/полски; ТТТ- български
Сверяват се през оптичния порт , примерно с покет пс и съотверния софт.
Като цяло доста са кекави статичните ел-ри :) доста дефектират.
Един интересен случай : ТТТ - през определено време си зануляваше показанията, навърта си киловати и хоп почва от 0 :D

Съб Фев 18, 2012 9:25 pm
Профил
Аватар

http://www.bulforums.com/sandacite/view ... 76ef569204

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Фев 22, 2012 11:25 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по