| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Сензор за "ръце под чешмата"
Какви сензори се използват за чешмите в обществени сгради, така че чешмата да се пуска сама, когато ръцете ти се намират под чучура и да се спира след като се отдръпнете от чучура. Мислех да го направя с инфрачервена завеса, но ми се струва че идеята ми не е най-добрата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 26, 2005 10:08 pm |
|
 |
|
Nekoj drug
Ранг: Минаващ
|
Мисля, че ще стане с инфрачервен датчик и тригер на Шмидт + реле за време (опция). По-весело би било, ако го направиш разделено за топла и студена вода:) Например, при придвижване на ръката от ляво на дясно- по-топла, а на обратно- по-студена 
_________________ Най-лошото, което може да се случи на две точки, е да не лежат на една права.
|
| Сря Окт 26, 2005 10:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз съм правил такова с обикновен датчик за преместване,ползвах готов на минимална чуствителност,доработих го малко че имаще проблем при спирането щото се задистваше повторно от самата струя, и допълнително му намалях чуствителноста.
Слагах му и няккаво черно тиксо да вижда само напред.
|
| Сря Окт 26, 2005 11:02 pm |
|
 |
|
HCL
|
Инфрачервен примерно (като сензорите на уриналниците  ), като най-добре е ако успееш да го поставиш на чучура, така че да гледа надолу, по този начин ще избегнеш ефекта от водата, за който спомена Никола.
|
| Сря Окт 26, 2005 11:21 pm |
|
 |
|
¶
|
Никола, какви са тези сензори за преместване ? Имаш предвид PIR датчиците ли ?
HCL, той хубаво ще гледа надолу, но нали са приемник/предавател, къде ще се намира предавателя и къде приемника ? Ако и двата са на чучура, а се мие някой мундар чичко или лелка, дали ще се отрази от дъното на мивката ? Или ако се запуши мивката с една педя вода, ще се отрази ли през водата ? Да не взема да ги удавя хората, а ? 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 26, 2005 11:50 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Uh,не знам как се казват по принцип. Това дето го ползвах беше предназначено за включване и изключване на лампа като минава някой. Има някакъв датчик за инфрачервено излъвване и реагира на промяна на нивото в изхода. Изобщо не съм се задълбавал. трябваше да го спретна набързо.
|
| Чет Окт 27, 2005 12:30 am |
|
 |
|
HCL
|
Не мога да схвана къде е проблема  И предавателя и приемника се намират от долната страна на чучура. Шарп имат модели с чувствителност от 4 до 30см, нагласяш ги на 20см примерно, зависи от конструкцията на умивалника и не би трябвало да имаш проблеми. (сега ако чучура е на нивото на умивалника не става по този начин, но такива съм виждал много рядко, височината би трябвало да е достатъчна)
|
| Чет Окт 27, 2005 12:36 am |
|
 |
|
¶
|
HCL, имах предвид, че ако си бая мундар и задръстиш мивката след което не я е изчистиш, може да се получи така, че да не се отрази инфрачервената вълна от водата в задръстената мивка и сензора да си мисли, че някой си мие ръцете и да пуска още вода. Или работят на обратния принцип, като се приближи предмет до приемника/предавателя, който отразява инфрачервените лъчи, тогава приемника хваща отражението и пуска водата. Щото аз разбрах, че се отразяват лъчите в дъното на мивката. И затова си мисля, че ако се запуши със сапуневица ще стана мазало .... 
|
| Чет Окт 27, 2005 12:43 am |
|
 |
|
HCL
|
Това за което говоря аз е различно от това на Никола. Тези на Шарп не са сензори за движение и не мерят излъчване, а разстояние до обект чрез рефлекция. Нещо като ултразвуковите, но много по-точни и се насочват по-добре. Само че предполагам, че оптиката там трябва да е по-различна. Защото тези които ползвахме, не биваше да им се мокрят лещите (което е и логично като се замисля как ще се отрази водата върху ъгъла на пречупване)
|
| Чет Окт 27, 2005 12:44 am |
|
 |
|
HCL
|
Пирев нито едното, нито другото. Мери се точно разстоянието до обекта. Ако е > 10 см няма вода, ако е < 10см примерно, пускай, някой си е сложил ръката. Поне аз така мисля че функционират, тези които съм виждал.
|
| Чет Окт 27, 2005 12:47 am |
|
 |
|
¶
|
Много сложно ми се вижда така да работи. Разстоянието 10-20 см е много малко, а честотата на инфрачервените лъчи е много по-голяма от тази на ултразвуците. Ще трябва много прецизна електроника да имаш за да мериш разстояние с отрацение на инфрачервени лъчи. От друга страна съм гледал в моделите на роботи, че се използват такива лъчи. Ще се разровя за такива модели, да видя дали използват инфрачервени лъчи и как точно определят как да не се блъсне робота.
|
| Чет Окт 27, 2005 12:58 am |
|
 |
|
Nico
Ранг: Минаващ
|
ами с индуктивен датчик няма ли да стане , това с инфрачервения не е лоша идея ама все пак от пръските вода нали след време ще се зацата от варовик и т.н.
|
| Чет Окт 27, 2005 1:23 am |
|
 |
|
HCL
|
Сензорите, който използвахме за нашето роботче си имаха всичко. Цялата електроника беше вградена в самия корпус на сензора. Имаше малко нужда от калибровка, но работеха доста стабилно. А гледам имат и такива с мин. дистанция 4см, което напълно би влязло в употреба. Стига да предлагат в подходяш корпус, или по-скоро без корпус. Но и цените им са стабилни, нашите струвах от по 10$ парчето и бяха с остапка. Можеби ще трябва да се огледаш за алтернативи. Тук изрових един запазен пдф за ориентация.
|
| Чет Окт 27, 2005 1:32 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Прави го смело както ти казвам,вече четвърта година това чудо дето го спретнах за няколко часа рабти на обществена чешма в едно село. и много стабилно се държи даже и да му е мръсно окото. Даже последно като ходих там някои беше счупил пластмасата отпред и са го омотали с прозврачно тиксо и пак работи  . Вярно че малко трябва да си размърдаш ръцете по близо до окото ама работи и така.
|
| Чет Окт 27, 2005 2:09 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Сензори има всякакви, но тези дето аз ползвах доксоро, наистина интелигентни, микропроцесорни, ама стръваха майак си и баща си, повече от цялата батерия на чешмата със сигурност.
Значи докато ходих насам натам съм се нагледал на такива мивки, сензорите на пвечето от тях са вградни в основата на чучура и гледат леко под угул надолу. Но някой ясно се забелязва че в пластмата, черна, са оформени две лещи. Отзад предполагам е инфрачервен диод и фотодиод ил транзистор. Ако го направиш добре роблем голям няма да имаш, водата поглъща доста добре IR.
Друго обаче което съм забелязал че на повечето такива мивки миенето е приключение, ако ръцете не са в някакво определено място не тръгват или спират, но си се продават, никой който ги слага не с епритеснява за тоя дето ще ползва а го интересува икономията на вода  .. им и такива казанчета, тоалетни ..... и не е рядко да се пускат докато си седиш ........явно и те не са кой знае колко интелигентни.
|
| Чет Окт 27, 2005 2:14 am |
|
|